Đumbir

AdminAdmin
Glavni urednik
24433
Koren đimbira

Aromatičan i izražajan, đumbir dodaje specifičan ukus azijskim prženim jelima, i mnogim gozbama od voća i povrća.

Đumbir je koren biljke đumbir, koji raste ispod zemlje i ima čvstu, reckastu strukturu. Unutrašnjost korena može da bude žuta, bela ili crvena, u zavisnosti od vrste. Pokriven je korom braon boje, koja u zavisnosti od toga da li je izvađen iz zemlje potpuno zreo ili ne, može da bude debela ili tanka.

Naučni naziv đumbira je Zingiber officinale, i smatra se da vodi poreklo iz sanskrita - singabera, što znači u obliku roga, prema spoljašnjem izgledu korena.

Đumbir vodi poreklo iz jugoistočne azije, u čijoj kuhinji još uvek masovno upotrebljavaju ovaj začin. On se pominje u zapisima iz drevne Kine, Indijanaca i država srednjeg Istoka. Nakon što rimljani donose đumbir iz Kine pre više od 2000 godina, popularnost ovog začina se koncentriše u rejonu Mediterana, ali u srednjem veku postaje poznat i poštovan i u ostalim delovima Evrope.

Danas su najkomercijalniji proizvođeči đumbira Jamajka, Indija, Indonezija i Australija.

Sastav đumbira

Đumbir sadrži oko 3% eteričnih ulja, kojima može da zahvali za svoj egzorični miris. Njegova aromatična ulja sadrže različite fitohemikalije, među kojima u najvećoj količini zingiberen, a zatim i farnezin i bisabolin. Đumbir sadrži i mnogo korisnih materija - magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, natrijum i proteine.

Izbor i čuvanje đumbira

Đumbir

- Uvek, kada ste u mogućnosti, birajte sveži đumbir - ne samo zbog toga, što ima jaču aromu u poređenju sa sušenim, već i zbog višeg nivoa gingerola, koji se nalazi u njemu.

- Sveži đumbir se čuva u staklenoj posudi sa poklopcem, na suvom, hladnom i tamnom mestu. Možete da ga ostavite i u frižideru, gde će sačuvati aromu i do godinu dana.

Đumbir u kulinarstvu

Đumbir ima jak, sladunjav miris i istovremeno prilično ljut ukus. Papreni ukus je posledica jedinjenja zingiberen. Kao začin koristi se koren biljke. U svakoj zemlji pripremaju ga na različit način - kuvan, dinstan, pržen, mariniran, sušen ili svež.

Sveži đumbir ima veoma ljut ukus i istovremeno prijatan limunkasti miris. U tom obliku najpopularniji je u aziji. Tamo se sveži đumbir renda ili seče, nakon čega se potapa u vodu na nekoliko sati. Dodaje se jelu malo pre serviranja. Nije dobro da sveži đumbir termički obrađujete, zato što na taj način dodatno pojačavate njegov ljuti ukus.

I indiji i Šri Lanki đumbir se prži i koristi u sosovima za jela od mesa i povrća. Sečeni đumbir se prži sa belim lukom ili crnim lukom, zato što mu se na taj način ublažava aroma, a istovremeno se bolje oseća.

U tajlandskoj kuhinji mleveni sveži đumbir se dodaje kariju, kombinovan sa kokosovim mlekom. U Indoneziji pak veoma često koriste paste na osnovi đumbira i svežih ljutih papričica za premazivanje mesa pre pečenja. Koliko god čudno zvučalo, u vreloj klimi Himalaja i Indonezije veoma često se pije čaj režnjeva svežeg đumbira.

U kineskoj kuhinji đumbir se ili kuva, ili prži. U jelima, koja iziskuju duže kuvanje (kao supe), đumbir se seče na krupnije komade, da bi postepeno ispuštao aromu. Kod jela sa brzim prženjem u voku dodaje se sitno iseckan ili narendan đumbir.

Sečeni đumbir

Drugi način obrade đumbira u kineskoj kuhinji je da se ušećeri. Kora se oljušti, potapa se u mlaku vodu, nakon čega se kuva u veoma hladnom šećernom sirupu.

U SAD i Engleskoj pripremaju pivo sa ekstraktom đumbira, a u nekim delovima Azije prave slatka, bombone i marmelade. Koristi se za aromatizovanje kompota - naročito od krušaka. Veoma često se dodaje kolačima i gurabijama. U specijalnim nemačkim Božićnim kolačima takođe. Koren se koristi kod pripreme likera i sirupa. Sirupi i bombone od đumbira su dobri za dodavanje sladoledu, pa čak i voćnim salatama.

Korisno dejstvo đumbira

- Olakšava bolove u stomaku i crevima. Đumbir ima osobinu da redukuje sve simptome, vezane za bolesti putovanje (naprimer morsku bolest), kao što su omamljenost, mučnina i hladan znoj.

- Ima protivupalni efekat. Đumbir sadrži mnogo moćnih prtivupalnih jedinjenja, nazvanih gingeroli, što objašnjava zašto mnogo ljudi, koji pate od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa osećaju olakšanje kada konzumiraju đumbir.

- Štite od raka debelog creva. Gingeroli, osnovne aktivne komponente đumbira, koji su odgovorni i za jaki ukus, u stanju su da zaustave rak kancerogenih ćelija u debelom crevu. Ovo svojstvo gingerola otkriveno je posle proučavanja na miševima.

- Đumbir izaziva odumiranje ćelija raka jajnika. Laboratorijska istraživanja su pokazala, da gingeroli - aktivni fitonutrijenti u đumbiru, uništavaju ćelije raka tako što izazivaju apoptozu (programirana smrt) i autofagocitozu (asimilaciju).

Osim toga, ekstrakt đumbira ima andioksidantno, protivupalno i antitumorsko delovanje na ćelije.

- Poboljšava reakciju imunog sistema. Đumbir ne samo da zagreva tokom hladnog dana, već i pomaže u izazivanju terapijskog znojenja, što je često veoma korisno u vreme prehlada i gripa. Nemački naučnici su ustanovili, , da se prilikom znojenja dobija jedna vrsta zaštite od pojedinih mikroorganizama, uključujući i E.coli, Stahhylococcus aureus (čestu kožnu upalu) i Candida albicans.

Štetno delovanje đumbira

Moguće u pojave alergijskih reakcija na đumbir. U retkim slučajevima primećene su promene u ponašanju ljudi, koji koriste ovu biljku. Đumbir je kontaindikovan za trudnice, dojilje i malu decu. Ne preporučuje se ni konzumacija ljudima koji pate od kardio-vaskularnih obolenja, kamena u žuči, tumora na mozgu i drugim obolenjima vezanim za moždano tkivo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas