bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ishrana kod stomačnih tegoba

Ishrana kod stomačnih tegoba

Nina NordNina Nord
Džedaj
10621
žena u roaletu

Ljudima koji su imali stomačne probleme preporučuje se dijeta. U suštini dijeta je takva da bi sve namirnice trebalo da su provučene kroz cediljku do stanja kaše.

Hrana bi trebalo da se sprema na pari ili da se kuva. Zlatno pravilo je - što manje soli to bolje. Hrana treba da se uzima u nekoliko obroka - šest ili više. Porcije treba da budu male.

Tako pripremljena hrana neće nepotrebno opteretiti stomak. Mogu da se piju napici prirpemljeni sa vodom - čaj, kafa, kakao. Čaj od šipka može da se pije u neograničenim količinama.

Ima nečega što nikako ne bi trebalo da se uzima u vreme stomačnih tegoba. Izbegavajte suve salame, masne sireve, konzerve i čokoladu. Ako vam se ipak jede sir, trebalo bi da bude niskomasan i dobro bi bilo da se sa njega skine so tako što ćete ga staviti u kipuću vodu.

Ne pijte gazirane napitke. Nije preporučljivo ni da pijete alkohol, posebno pivo. Zaboravite na pečurke i drugu tešku hranu. Nikako nemojte da se dovete u iskušenje za sladoled.

stomačni bolovi

Primerena dijeta prilikom stomačnih tegoba je sa četiri osnovna unošenja hrane pored kojih tokom celog dana treba da pojedete sto grama belog dvopeka ili običan keks. Grisine se ne preporučuju jer sadrže so.

Doručak - od osam do deset ujutru: obavezno bi trebalo da jedete griz kašu, pripremljenu sa vodom i sasvim malo putera. Pre jela treba da je procedite, da ne bi imala grudvice. Za piće pripremite sebi čašu kakaa, pripremljenu s vodom i 10 grama šećera.

Užina - od 12 do 13 časova. Popijte čašu čaja od šipka.

Ručak - od 16 do 18 časova. Spremite supu od blagog mesnog bujona. Pojedite ćufta od teletine, spremljene na pari. Za dezert možete da pojedete žele od duda ili borovnica ili kompot.

Večera - od 19 do 20 časova. Za večeru se preporučuje kuvana posnija riba sa veoma malo putera. Za dezert možete da gricnete žele od borovnica ili kupina sa veoma malo šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest