bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako da očistimo rernu bez hemikalija

Kako da očistimo rernu bez hemikalija

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2312
Rerna

Najveći problem, nakon pripreme nekog jela u rerni, je kako da je očistimo. Zadatak nije tako lagan, zbog nagomilane masnoće i zagorelosti. Zbog tog problema mnogi se koriste jakim veštačkim preparatima.

Međutim, oni su štetni kako za udisanje, tako i za našu kožu. Osim toga u nekim slučajevima su veoma neefikasni. Zbog toga je najbolje da se odlučite za neku od alternativnih varijanti koje nisu štetne.

Jedan od najlakših načina za čišćenje rerne je vodom i sapunom. Za tu svrhu razredite malo sapuna ili deterdženta za sudove u malo tople vode. Sipajte rastvor u posudu i stavite u rernu, čije ste zidove prethodno premazali istim rastvorom. Uključite rernu na 120 stepeni 30 minuta. Nemojte je otvarati za to vreme. Nakon toga otvorite i sačekajte da se malo ohladi. Masnoća bi trebalo da se skida vlažnom krpom bez ikakvih problema.

Jedno od najprirodnijih sredstava je obično sirće. U tu svrhu stavite malo preko ohlađene površine rerne. Vlažnom krpom ga raznesite svuda i ostavite neko vreme da deluje. Male prljavštine se skidaju lagano, a za veće će vam biti potrebna četka.

Smesa sirćeta i sode za hleb će vam pomoći za skidanje čak i najstarije naslage na zidovima rerne. Nakon čišćenja se ispere toplom vodom sa sapunicom.

Soda bikarbona

Druga smesa za čiščenje je voda sa praškom za pecivo ili smesom limuntusa i sode za hleb. Rerna se naprska obilno ovim rastvorom i ostavlja neko vreme. Prljavština pada u parčićima i može se ukloniti vlažnom krpom.

1/4 šolje vode, 1/4 šolje soli i 3/4 šolje sode se pomešaju sve dok se ne dobije gusta pasta. Rerna se izbriše vlažnom krpom i maze dobijenom smesom. Ostavlja se da deluje jednu noć. Metoda je najkorisnija kada rerna nije mnogo prljava. Redovno nanosite.

Braon naslage iz rerne se najteže čiste. Najbolje ćete ih ukloniti sodom bikarbonom razređenom u toploj vodi. Rastvor se nanosi na to mesto i ostavlja 15 minta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest