bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kojim jelima treba dodati muskatni oraščić

Kojim jelima treba dodati muskatni oraščić

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2301
Rendan muskatni oraščić

Muskatni oraščić se još naziva i indijsko orašče, morsko orašče. Predstavlja sušenu košticu ploda zimzelenog drveta iz porodice mirti.

Dom muskatnog oraščića su arapske zemlje, tačnije - Molučka ostrva. U Evropu je stigao u 12. veku, ali ubrzo nakon toga je zabranjen na izvoz. Tek tokom 18. veka je ponovo počeo njegov izvoz.

Jak sladak ukus muskatnog oraščića ga čini pogodnim i željenim začinom za mnoga jela. Od muskatnog drveta se dobija muskatni oraščić i muskatni cvet. Veoma je cenjen, ali pronalaženje zahteva dosta truda.

Bešamel sos

U kulinarstvu se najviše koristi fino rendan indijski orah. Dodaje se tradicionalnim slatkim jelima - tortama od pavlake, slatkišima, kremovima od jaja i mleka. U peciva se dodaje pri samo mešenju testa.

Takođe se odlično kombinuje kao sastav pašteta i sa jelima od spanaća, krompira, pečuraka i jelima od povrća. Dodaje se tokom samog kuvanja.

Dobro se slaže sa kupusom i lukom. Njime se začinjuju sosovi, jela od mesa i supe, posebno kuvana govedina. U sos se dodaje pri kraju kuvanja. Mleveni muskatni oraščić je potrebno čuvati na suvom mestu.

Muskatni oraščić je glavni sastojak mnogih etnokuhinja kao što su italijanska, karipska, indijska, francuska i grčka. Javlja se još u kulinarstvu Latinske Amerike i Bliskog Istoka.

Muskatni oraščić

Začin se najčešće kombinuje sa začinima kao što su biber, lovor, crni luk, peršun, zelen za supu. U većini slučajeva se dodaje zajedno sa ostalim začinima, neposredno pred kraj kuvanja.

Sastav indijskog oraha je sličan peršunu. On sadrži miristicin, supstancu koja ima psihotropna i halucinogena svojstva. Veruje se da čak i jedan orah može biti otrovan.

Ako se uzima u malim dozama, ima antiseptično dejstvo. Stimuliše odbrambeni sistem organizma. Zbog toga se u medicini ulje od muskatnog oraščića koristi kao sredstvo za stimulaciju i toniranje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest