bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Grejpfrut - koliko koristan, toliko i štetan

Grejpfrut - koliko koristan, toliko i štetan

Eliana VasilevaEliana Vasileva
Početnik
32
Sok od grejpfruta

Grejpfrut se razlikuje od ostalog citrusnog voća jer predstavlja hibrid između pomorandže i pomela. Kao i ostali citrusi, grejpfrut takođe sadrži veoma važne materije za organizam čoveka. Bogat je vitaminima B2, C, E, provitaminom A - karotenom, kalcijumom, kalijumom, vlaknima, organskim kiselinama i eteričnim uljima.

Uprkos ovim blagodetima, ovo voće može imati i neželjena dejstva. Nakon sprovedenih istraživanja, naučnici iz Kalifornije i Havaja su otkrili da konzumiranje četvrtine grejpfruta svakog dana povećava rizik od raka dojke za 33%.

Naravno, mediji vole da prave senzacije od ovakvih novosti, ali neka to ne bude razlog da ovakve informacije uzimate previše k srcu. Rezultati ovih proučavanja se tiču najviše žena u menopauzi, onih koje žive u toplim krajevima, a koje su samim tim i podložnije većoj sunčevoj radijaciji. U Los Anđelesu se, na primer, beleži jedno od najvećih sunčevih zračenja u svetu.

Sok od grejpfruta takođe može izazvati neželjene reakcije u kombinaciji sa nekim lekovima tokom trajanja lečenja nekih oboljenja koja su povezana sa srcem i bubrezima. Američki naučnici su skoro otkrili da jedan od sastojaka soka od grejpfruta kada se nađe u kontakt sa određenim lekovima sabotira njihovo usvajanje u želudačno - crevnom traktu.

Grejpfrut

Sok od grejpfruta, za razliku od drugih voćnih sokova, ima sposobnost da sabotira dejstvo enzima CYP3A, koji delimično narušava delotvornost lekova koji se unose u organizam.

Stoga, dosta pacijenata koji su pod određenom terapijom izbegavaju da piju ovaj sok, dok ga drugi redovno konzumiraju upravo da bi pojačali dejstvo lekova, a to se postiže zahvaljujući sastojku furanokumarinu, koji se nalazi samo u grejpfrutu.

Ako istovremeno pijete sok od grejpfruta ili ga jedete i uzimate kontraceptivne pilule, koje sadrže estradiol, progesteron, metilprodnizolon, kortizol, testosteron, veće su šanse da neočekivano zatrudnite, jer furanokumarin smanjuje učinkovost pilula.

Ako pijete sok od grejpfruta na prazan stomak, može se negativno odraziti na sluzokožu jednjaka i želuca, ali i na zube i desne. A i osim toga, grejpfrut je poznat kao kiselo voće.

Grejpfruti

Bez obzira na sve, ovo citrusno voće povoljno deluje na vaše telo, ako se konzumira umereno i u manjim količinama. Pomaže kod mršavljenja, detoksikaciji i aktivira sagorevanje masnih naslaga.

Eterična ulja grejpfruta, kao i organske kiseline, imaju značajnu ulogu u stimulaciji razmene materija i proizvodnji želudačnih sokova, poboljšavaju varenje i usvajanje hrane.

Grejpfrut pomaže kod opstipacije. Sveže isceđen grejpfrut ne samo da potpomaže mršavljenje, već pozitivno deluje na nervni sistem, posebno kod psihičke i fizičke iscrpljenosti.

Ako vas muči nesanica, preporučljivo je da jedete malo grejpfruta pred spavanje.

U aromaterapiji miris grejpfruta se koristi pri lečenju apatije i depresije. Poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest