Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo karamel bez greške

Kako da napravimo karamel bez greške

Karamel

Svako može da rastopi šećer na ringli, ali samo najbolji kuvari mogu da naprave savršen karamel, zato što su potpuno ovladali kulinarskom tehnikom za bezgrešno karamelizovanje šećera. Evo i nekoliko saveta, uz pomoć kojih ćete i vi ući u njihovu kategoriju.

Postoje dva načina za spremanje karamela. Poznati su kao suv i vlažан. Kod vlažnog, šećer se rastvara u vodi i nakon toga se kuva. Kod suve varijante šećer se rastapa bez dodavanja vode.

U velikoj meri šećer je u osnovi voda i toplota njegove kristale pretvara u tečnost. Da biste pripremili savršen karamel, treba da znate kakvu tačno boju i ukus on ima. To je nešto najvažnije što treba da pratite tokom pripreme.

Zagrejte šećer na umerenoj temperaturu. Držite ga neprekidno na oku. Osnovni trik u tom trenutku je da pazite da ne zagori, posebno ako ste stavili deblji sloj. Šećer treba da počne da se rastapa na krajevima tiganja, ali ponekad se rastapa i u centru.

Nakon što počne proces topljenja, špatulom počnite da gurate šećer ka sredini tiganja, da bi se smesa ravnomerno karamelizirala. Znajte da kad jednom zagori, karamel ne može da bude spašen i treba da počnete celu proceduru od početka.

Ako se u karamelu formira mnogo grumuljica ili je zrnast, ne brinite se. Jednostavno smanjite vatru i nastavite da mešate. Svi uporni parčići treba da se istope. Ako se to ne desi ipak, ne brinite, zato što će ih biti malo i neće uticati na ukus recepta kojeg pripremate.

Krem sa karamelom

Ako ste stavili suviše šećera i ne može da se istopu, nastavite kuvanje na veoma slaboj vatri, dok mešate najmanje moguće. U takvom slučaju sigurno će se formirati grudvice, ali ako vam smataju možete da ih izvadite.

Kod vlažnog karamela najvažnije je da dobro rastvorite šećer u vodi. Kuvajte na jakoj vatri. Smesa će se zgusnuti i promeniti boju za desetak minuta. Sklonite karamel sa ringle kad dobije ćilibarsku boju. Potamneće kad se ohladi.

Ako recept iziskuje da karamelu dodate pavlaku, ona se stavlja dok je još vruć. Pazite da se ne opečete od prskanja. Preporučljivo je da kad pravite karamel nosite bluzu dugih rukava.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest