Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kruške: Super voće koje pravi čuda!

Kruške: Super voće koje pravi čuda!

Yana G.Yana G.
Kuvar
407
kruške

Kruške su među omiljenim zimskim voćem većeg dela populacije. Plodovi kruške su sočni, slatki i imaju veliki broj vrsta. Pored ostalog, one su veoma korisne, najviše zbog niskog sadržaja masnoća i kalorija. Bogate su vitaminima, vlaknima i mineralima. Tendencija poslednjih godina je da se kruške nalaze na putu da postanu super hrana.

Koristi od konzumacije krušaka su velike i raznovrsne. Pomažu za lakše i laganije disanje. U Kini, na primer, kruške koriste kao lek kod oboljenja pluća. Zbog visokog sadržaja glutationa, koji je antioksidant, sok od kruške poboljšava imunitet pluća i na taj način pomaže u sprečavanju infekcija. Prirodno kod takvih problema treba se prvo posavetovati sa svojim lekarom.

Kruške se pokazuju korisne i kod drugih rasprostrannjenih bolesti - kod diabetesa. Sadržaj polifenola u njima javlja se kao zaštita protiv razvitka diabetesa tipa dva i pomaže u regulaciji i smanjenju šećera u krvi. Preporučuje se grickanje neoljuštenih krušaka bar pet puta nedeljno.

Kruške se preporučuju i trudnicama, jer su dosta hranljive i sadrže folnu kiselinu, koja je dosta važna za tok normalne trudnoće. Jedna veća gruška garantuje bar 14 mikrograma folne kiseline i tokom prvih meseci trudnoće veoma se preporučuje njihova konzumacija, kao prirodni način za dobijannje folne kiseline.

ukusne kruške

Kruška se pokazala i kao antialergijska. Nije slučajno da se koristi za hranjenje beba, kao prvo voće, koje se daje malom detetu, zbog ukusnog soka i veoma je malo verovatno da mu izazove neki vid alergijske reakcije.

Kruške su prevencija za kosti. Sadrže visok nivo vitamina K, koji je vitalan za zdravlje kostiju i mineral bor koji pomaže telu da zadrži kalcijum u ljudskom organizmu.

Može biti da je jedna od najinteresantnijih koristi kruške kod mamurluka. Mogu da smanje nivo alkohola u krvi i posledice kao što su glavobolja i neraspoloženost. Jedini uslov je da je konzumirate pre nego što počnete da slavite, a ne sutradan ujutru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest