bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šest koraka za pripremu savršenih školjki

Šest koraka za pripremu savršenih školjki

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Školjke u sosu

Mnogi su mišljenja da školjke ne bi trebalo uključiti u ishranu jer one pročišćavaju vodu i sakupljaju otpadne materije koje se nalaze u moru. U isto vreme školjke su jedan od veoma ukusnih morskih delikatesa koji se može spremiti na lak i brz način.

U praksi, da dobijete ukusne školjke, za njihovu termičku obradu nije potrebno više od nekoliko minuta, a i savršena su hrana kojom možete poslužiti goste. Evo nekoliko saveta koje bi trebalo da imate na umu ako hoćete da pripremite ukusne školjke:

1. Pre svega, školjke treba da su dobro oprane i očišćene. Nikome neće biti prijatno da dok jede dinstane školjke, koje divno mirišu i odlično izgledaju, u isto vreme oseti pesak dok žvaće, pa da obraća pažnju na svaki zalogaj.

2. Čišćenje školjki počinje tako što prvo brzim potezom ruke uklonite opnu koja viri. Osim toga, veoma je važno da ih očistite od algi i drugih naslaga koje su se nakupile na ljušturi, a zatim ih nekoliko puta operite.

3. Dok spremate školjke, potrebno je da sve vreme budete pored šporeta dok se one termički obrađuju. U onom trenutku kada školjke počinju da se otvaraju, znači da su spremne za jelo. Možete izabrati bilo koji način pripreme - sa vinom, maslacem i začinima - svakako nećete pogrešiti. Ali imajte na umu da ih sve vreme trebate pratiti tokom termičke obrade. Ako propustite trenutak da sklonite školjke sa vatre, postoji mogućnost da će one postati previše suve.

Rižoto sa školjkama

4. Kako bi školjke bile ukusne, potrebno je da se spremaju sveže. Iako je to teško uvideti na prvi pogled, makar vodite računa da su školjke u potpunosti zatvorene. Ako su otvorene, to je siguran znak da nisu sveže i da su od pre nekoliko dana, a samim tim nisu ni ukusne. Takođe, to može biti znak da su školjke pokvarene, a poznato je da se čovek veoma lako može otrovati u ovakvim slučajevima.

5. Većina ljubitelja školjki ih konzumira spremljene u vinu ili prelivene maslacem i maslinovim uljem, sitno iseckanim belim lukom i aromatičnim začinima. Ako pak pri ruci nemate vino, možete iskoristiti i pivo, a omiljeni začin koji se koristi za pripremu školjki je sveža mirođija ili peršun.

6. Uz školjke se odlično slaže i sveže napravljen sos od paradajza, koji možete začiniti bosiljkom i origanom. Drugi način je da sa školjkama napravite morski rižoto ili paelju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest