Kurkuma

AdminAdmin
Glavni urednik
23333
Kurkuma

Kurkuma je tradicionalno nazvana indijski šafran, pošto njena bogata žuto-narandžasta boja slična je boji šafrana. Koristi se kao začin, lekovito bilje ili tekstilna boja.

Kurkuma se dobija od korena biljke kurkuma, koji ima grubu braon koru i jarko narandžastu unutrašnjost. Ova biljka ima veoma interesantan ukus i miris. Njen ukus je pikantan, topao i gorak, dok joj je aroma lagana i podseća na pomorandžu i đumbir.

Istorija kurkume

Kurkuma vodi poreklo iz Indonezije i južnog dela indije, gde se proizvodi duže od 5000 godina. Arapski trgovci donose kurkumu u Evropu u XIII veku, ali poslednjih godina postaje popularna u zapadnoj kulturi. Veliki deo te popularnosti rezultat je poslednjih naučnih istraživanja, koja dokazuju njena terapeutska svojstva. Vodeći proizvođači kurkume na tržištu su Indija, indonezija, Kina, Filipini, Tajvan, Haiti i Jamajka.

Sastav kurkume

Začin kurkuma

Boja kurkume varira od vrste do vrste, ali nije kriterijum za njen kvalitet. Za najveći sadržaj kurkumina treba koristiti kurkumu, a ne kari u prahu, jer čista kurkuma u prahu ima najvišu koncentraciju kurkumina, u proseku 3, 13% od njene težine.

Kurkuma nije alergen i nije poznato da sadrži merljive količine gojtrogena, oksalata i purina. Kurkuma je odličan izvor gvožđa i mangana. Takođe je dobar izvor vitamina B6, dijetetskih vlakana i kalijuma.

Čuvanje kurkume

Kurkuma u prahu treba da se čuva u čvrsto zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom i suvom mestu. Sveži koreni kurkume treba da se čuvaju u frižideru. Neophodno je voditi računa prilikom upotrebe kurkume, pošto zbog jake boje pravi fleke.

Kuvanje sa kurkumom

Kurkuma se upotrebljava u kulinarstvu ne samo za davanje ukusa jelima, već i za njihovu boju. Kurkumom se začinjava pirinač, pečeno pile, različiti sosovi, jela od ribe, senfovi i majoneze. U Indiji kurkuma se redovno koristi za začinjavanje pirinča, jaja, karija i brojnih drugih jela.

Kurkuma u prahu

Kao boja on je registrovan u klasifikaciji EU za dodatke ishrani kao E100. U industriji je koristi kao boja za sir, margarine, likere, keksove i biskvite, soka od pomorandže, sosova. Koristi se za zaštitu namirnica od sunčeve svetlosti.

Korisnost kurkume

Kurkuma nije samo aromatičan, već je i lekovit začin. Uz njenu pomoć možete ojačati imuni sistem. Da biste pripremili čaj za jačanje imuniteta od kurkume, potopite 2 badema u šolju svežeg mleka da odstoji u toku noći. Sledećeg jutra dodajte 1 kašičicu meda i jedan prstohvat kurkume i mešajte tečnost dok ne dobijete homogenu smesu. Pijte ovu tinkture ujutru za vreme doručka. Kurkuma aktivno pomaže razmenu materija.

- Eterična ulja, koja se nalaze u kurkumi imaju značajno protivupalno dejstvo. Još snažnije protivupalno sredstvo je žuto-narandžasti pigment kurkume, nazvan kurkumin. Kurkumin se smatra osnovnim farmakološkim agensom kurkume.

- Kurkuma obezbeđuje efektno lečenje upalnih oboljenja creva;

- Pomaže protiv reumatoidnog artritisa;

- Pomaže protiv cistične fibroze;

- Smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja;

- Kurkumin i njegovo antioksidantno delovanje daju mogućnost da se ćelije zaštite od delovanja slobodnih radikala;

- Kombinacija kurkume i luka može da pomogne u prevenciji raka debelog creva;

- Kombinacija kurkume i karfiola pomaže u prevenciji raka prostate;

- Smanjuje rizik od leukemije kod dece;

- Kurkuma se koristi za čišćenje organizma od toksina, zagrevanje i čišćenje krvi;

Koren kurkume

- Kurkuma je u stanju da pročisti energetske kanale u telu, što je korisno za ljude koji se bave umnim radom ili nekom vrstom umetnosti;

- Pasta od kurkume je idealno sredstvo protiv svraba;

- Poboljšava funkciju jetre;

- Obezbeđuje zaštitu srca i krvnih sudova;

- Smanjuje nivo holesterola;

- Štiti od pojave Alchajmerove bolesti;

- Od kurkume se prave sredstva protiv upala problematične kože;

- Maske za lice, koje sadrže kurkumu, značajno poboljšavaju boju kože i čiste je, otvarajući maksimalno pore;

- Jedna kašičica kurkume, rastvorena o čaši vode, pomaže kod bolova u stomaku i diareje. Pre svakog obroja treba popiti po pola čaše;

- Kod anemije četvrtinu kašičice kurkume rastvoriti u medu. To će obezbediti organizmu potrebnu količinu gvožđa. Po potrebi, količinu kurkume možete uvećati do pola kašičice.

Štetnost kurkume

Kurkumu ne treba da koriste trudnice, žene koje piju antikoagulanse i osobe koje pate od problema sa žuči.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas