Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pet lakih koraka da odustanete od šećera

Pet lakih koraka da odustanete od šećera

Šećer

Šećer je sladak put ka paklu, gde vas čekaju ozbiljni zdravstveni problemi. Zadnjih nekoliko godina, ako izuzmemo cigarete, šećer se svrstava u najveće neprijatelje zdravlja čoveka. Šećer se smatra jednim od glavnih uzročnika gojaznosti. Prekomerno konzumiranje kristalnog šećera nas čini sporima, oduzima nam energiju, povišava šećer u krvi, što još više povećava potrebu za štetnim namirnicama.

Uprkos ovakvim konstatacijama, odustati od šećera mnogim ljudima izgleda nemoguće. Poslednjih godina su mnoge svetske zvezde poput Kejt Hadson, Eve Longorije i Dženifer Aniston odustale od šećera, a rezultati su i više nego vidljivi. Ipak, one uz sebe imaju grupu dijetologa, dok za ostale ljude ovakav poduhvat izgleda veoma teško. Upravo iz tog razloga vam predstavljamo pet lakih načina kako da i vi izbacite šećer iz ishrane.

Birajte pažljivo

Prvi korak u odustajanju od šećera je da pri kupovini obraćate pažnju na deklaraciju namirnica. Dešava se da baš namirnice, za koje niste ni sumnjali da sadrže šećer, imaju ga u velikim količinama. Svakako, takvim namirnicama možete naći zamenu i bez ovog štetnog sastojka.

Potrudite se da smanjite unos namirnica koje sadrže glukozu, šećer, fruktozu, laktozu, maltozu, kao i med, agavu, melasu, ali i kukuruzni, pirinačni i glukozno - fruktozni sirup. Izbacite i pikantne namirnice koje sadrže šećer. A poželjno je da smanjite unos toplih napitaka kojima dodajete šećer.

Malim koracima do uspeha

Proizvodi od šećera

Da odviknete i pročistite organizam od šećera nije nimalo lak proces. Ali to nije razlog da odmah odustanete. Čak i da vam se desi da padnete u iskušenje i pojedete nešto slatko, to nikako ne znači da je sve uzalud.

Nekim ljudima je teže da odustanu od šećera. To je moguće ako se to radi postepeno i kroz etape. Napravite plan na osnovu vašeg regularnog unosa šećera. Svakog dana unosite sve manje i manje, dok ga u potpunosti ne izbacite.

Balansirajte varenje

Sve je više naučnih studija koje naglašavaju važnost bakterija koje se nalaze u našim crevima. One utiču na naše zdravlje i težinu. Kada se radi o šećeru, čovek takođe treba voditi računa o unutrašnjem stanju svog organizma.

Ljudi kod kojih je narušena flora, baš zbog preterane konzumacije šećera stalno osećaju glad. U većini slučajeva ako se šećer odjednom izbaci iz ishrane, telo može doživeti veliki šok. Poželjno je da nekoliko dana pre nego što u potpuosti odustanete od šećera počnete da pijete probiotike. Na taj način ćete povratiti unutrašnji balans, a vaše telo ćete poštedeti šoka.

Kontrolišite apetit

Kada počnete sa ograničenim unosom šećera, osećaćete pad energije zbog procesa u telu koji su posledica smanjenja šećera. To će povećati vašu potrebu za slatkišima. Kako biste to sprečili, povećajte unos namirnica bogatim vitaminom C, magnezijumom i kalijumom.

Budite duže siti

Kada vaša potreba za slatkišima postane nepodnošljiva, to se može protumačiti da su vašem telu potrebni proteini. Namirnice bogate proteinima se duže vare, pa samim tim i suzbijaju potrebu za šećerom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest