bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Sitni sir (vurda) u domaćim uslovima

Sitni sir (vurda) u domaćim uslovima

DesislavaDesislava
Početnik
661
Mlečni proizvodi

Posoljen ili zaslađen sitni sir, ili vurda, veoma je zastupljen u mnogo kulinarskih recepata. Samo ko nije probao ne zna da on može da bude napravljen veoma lako i brzo u domaćim uslovima. Nema ništa ukusnije od domaće napravljenog sitnog sira. Zato evo vam nekoliko predloga kako da vurdu napravite sami.

Prvi način

Kako svi znamo sitan sir se pravi od mleka ili ostataka. Za prvi recept neophodna su vam dva litra svežeg mleka, jedna kašičica limontusa ili tri kašike limunovog soka. Stavite mleko da provri u odgovarajuću šerpu i kad provri presecite ga limontusom ili limunovim sokom. Ostavite da provri jedan do dva minuta dok se potpuno ne preseče i skinite s ringle. Kad se ohladi procedite i vaš sitan sir je gotov. Nije teško zar ne?

Drugi način

Stavite litar mleka da provri i kad provri presecite ga koficom (0, 5 kg) kiselog mleka. Ponovo ostavite da se ohladi, nakon toga procedite i po želji zasladite ili posolite dobijeni sitan sir.

Treći način

Vurda

Ako ste od ljudi koji samo prave sir, sigurno znate da nakon sirenja mleka od njega se odvaja surutka. Stavite odvojenu surutku u šerpu i stavite na ringlu da provri. Kad provri sačekajte da se preseče tečnost i da se pretvori u komade i skolonite s ringle. Ohladite i procedite i opet ste gotovi, najverovatnije ćete se radovati domaći napravljenoj vurdi.

Četvrti način

Nema čoveka kome se nije desilo da mu prokisne mleko. Ali malo nas zna da uprkos tome što se mleko ukiselilo ono može biti iskorišćeno da se napravi domaći sitan sir. Za to stavite mleko u odgovarajuću posudu i ostavite da provri na ringli, malo nakon što provri presećiće se i u njemu će početi da plivaju mali parčići. Eto kako se samo dosetite - rezultat je opet domaći ukusan sitan sir.

Nezavisno na koji način ste spremili sitan sir možete da ga konzumirate odmah ili da ga stavite u zamrzivač ili frižider za duže čuvanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest