bonapeti.rs»Članci»Začini»Lovorov List

Lovorov List

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196185
List lovota

Lovorov list se hiljadama godina unazad smatra svetom biljkom - on je idealan začin za mnoge gozbe i istančana jela, a osim toga poznat je i po svojim lekovitim svojstvima. U kulinarstvu, lovorov list dodaje hrani specifičnu aromu i čini je ukusnijom, a kao dodatni bonus lovorov list ima koristan uticaj na zdravlje čoveka.

Još u drevnoj Heladi u Rimskom carstvu, lovorov list se smatrao svetom biljkom. On je bio simbol slave i veličanstva, bio je i oreol pobede. Lovorov list se sadio pored hramova posvećenih Apolonu - bogu Sunca. Kao što je poznato, on je uvek predstavljan na slikama sa lovorovim vencem na glavi. Stari Rimljani pleli su lovorov vence za pobednike u različitim bitkama i na sportskim takmičenjima.

U kulinarstvu pravilna upotreba lovorovog lista zahteva, pre nego što listove spustite u supu ili drugo jelo, da ih obavezno protrljate jedan sa drugim. Na tah način lekovita svojstva i aroma će se pojačati.

Gajenje lovorovog lista

Domovina lovorovog drveta su Mediteranske zemlje. Aromatični listovi lovora su ustvari lišće nekoliko vrsta drveća iz familije Lovora (Lauraceae). Ove biljke dostižu visinu od 12 metara i prečnik krošnje im je oko 9 metara. Značajno su manje od kultivisanih vrsta. Listovi lovora su uglavnom oštri, debeli i mesnati, tamno-zelene boje. Drveće, od kojeg se dobija lovorov list cveta krajem proleća i početkom leta, ima bledo-žute cvetove, koji su nežni i imaju oblik zvezde. Plodovi lovorovog drveta su sitni, okrugli, imaju crvenu boju, koja pri kraju jeseni potamni.

Vrste lovora

Danas se najčešće gaje četiri vrste drveća, od kojih se koristi lovorov list. Mediteranski lovor ili lovorika (Laurus nobilis) posle sušenja je predivan začin za supe, janije, dinastava jela, paštete i turšije u različitim jelima mediteranske kuhinje. Kalifornijski lovor (Umbellularia californica) je poznat i kao Oregonska mirta. On podseća na Mediteranski lovor, ali ima jači ukus.

Indijski lovor (Cinnamomum tejpata) ima miris poput cimeta i kvalitetan ukus, ali je znatno slabiji začin. U stvari miris indijskog lovora podseća na miris i ukus kineskog cimeta (kasije), što određuje njegovu specifičnu primenu u kulinarstvu. Ova vrsta samo nosi naziv lovorov list, i mada je jedna biljka iz porodice lovora, pripada sasvim drugom rodu.

Lovorovi listovi

Indonežanski lovorov list (Syzygium polyanthum) poznat je i pod nazivom tanaman slam pripada porodici Mirti (Myrtaceae). U Evropi i na zapadu ova vrsta lovorovog drveća nema široku primenu, koristi se uglavnom u Indoneziji i Maleziji. Ovo lišće koristi se uglavnom sušeno ili sveže, odličan je začin za pripremu mesa, a ponekad i povrća. Ova vrsta ima slabiju aromu i drugačiji miris od ostalih. Termička obrada jela u kojima se koristi indonežanski lovor je obavezna, pošto samo na taj način oslobađa svoju aromu.

Lovor najbolje uspeva na umerenoj geografskoj širini. Važno je da mesto gde raste drveće bude zaštićeno, a zemljište propusno. Razmnožavanje lovora se obavlja pelcerima leti i semenjem u jesen.

Sastav lovorovog lista

Još od davnina lovorov list je bio korišćen za borbu protiv različitih oboljenja. Danas je list lovora jedan od najdostupnijih lekova. Lovorov list sadrži aromatično eterično ulje. U sebi ima skoro 50% cineola i još 65 različitih korisnih sastojaka, među kojima je i rutin.

Zahvaljujući različirim eteričnim materijama lovorov list ima fitonocidno delovanje i pomaže prečišćavanju vazduha. Bogat je fitonocidima, sadrži mnogo mikroelemenata, estara, čisti organizam od naslaga, poboljšava imunitet. Među mineralnim materijama, koje sadrži lovorov list su mangan, kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, natrijum i cink.

Lovorov list u kulinarstvu

Sušeni lovorov list je jedan od najčešće primenjivanih začina u kulinarstvu. Pravilno korišćenje lovorovog lista zahteva da se pre upotrebe protrljaju jedan o drugog. Na taj način se osim arome, pojačavaju i lekovita svojstva. Prilikom pripreme jela, lovorov list se stavlja 5-10 minuta pre kraja termičke obrade. Imajte u vidu da dugo stajanje lovorovog lista u hrani daje pomalo neprijatan i gorak ukus.

Koristite lis lovora u jelima sa pikantnijim ukusom - sa govedinom, ribom, divljači. On se stavlja u turšije, njime se začinjavaju janije, paprikaši, supe i čorbe. Najbolje se kombinuje sa belim lukom, sirćetom, klekom, pimentom, vinom, zeleni za supu.

Riba sa lovorovim listom

Korist od lovorovog lista

Lovorov list ima mogućnost da stimuliše sistem organa za varenje, da štiti jetru i čuva od gasova. Čaj pripremljen od lovorovog lista pomaže kod otklanjanja kamenja u bubregu, kod grčeva creva, budi apetit i normalizuje rad želuca. Ako se lovorov list pomeša sa uljem od kukuruza, ova smesa može da se koristi kao pasta, koja se utrljava u kožu kod artritisa, miocita i neuralgije, a sa sirćem i medom lovorov list pomaže kod reume i bolova u zglobovima.

Lovorov list pomaže kod sinuzitisa, jer olakšava disanje. Preporučuje se kapanje jedne kapljice ulja lovorovog lista u nos. To možete da pripremite i samo, tako što sitno nasečete 30 grama lista, koje prelijete čašom biljnog ulja. Ova smesa treba da odstoji 5 dana, nakon čega se ocedi i koristi. Ako patite od proliva, možete da koristite sledeći recept, koji ima efekat stezanja i izaziva zatvor. Uzmite oko 15 listova lovora, prelijte ig sa 2, 5 čaše vode, ostavite ih da provre i držite ih tako 5 minuta. Nakon toga sipajte tečnost u termos i ostavite da odstoji 4-5 časa. Procedite i pijte po 1 supenu kašiku na dan.

Čaj od lovorovog lista pomaže i kod suvog kašlja, kada se pije uveče pre spavanja. Lovorov list je poznato sredstvo za poboljšanje imuniteta. Njegova eterična ulja imaju antibakterijsko i protivupalno dejstvo. Dodatna osobina lovora je to što opušta grčeve u debelom crevu. Nedavno je otkriveno da njegovi estri snižavaju nivo šećera u krvi i deluju protiv dijabetesa.

Kod artroza - koksartroze i goantroze, dobro je primenjivati uljni ekstrakt lovorovog lista. Ono se pripprema kada sitno iseckate 10-15 grama lista lovora, kojima dodate 50 mililitra ulja. Ova smesa se ostavlja da odstoji 1 nedelju na tamnom i hladnom mestu. Ovim ekstraktom treba uveče namazati oboleli zglob, zamotati vunenom tkaninom i ostaviti tako preko noći.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas