Ruzmarin

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196226
Ruzmarin

Ruzmarin je zimzeleni grm sa drvenastim stablom i mirišljavim zimzelenim igličastim listovima. Ruzmarin dostiže visinu od 20 do 80 cm. Grane su mu prekrivene uskim, pravim i pri vrhovima zakrivljenim listovima, odozdo lagano putenastim. U osnovama uskih listova ruzmarina sakupljeni su snopići cvetova, koji su plavičaste ili ljubičastoplave boje. Ruzmarin cveta od juna do avgusta, a njegovi plodovi podsećaju na orahe.

Popularnost ruzmarina dolazi još od starih Grka, koji su ga smatrali svetom biljkom. U Evropu su ruzmarin doneli monasi, nakon čega počinje njegova široka primena u Portugaliji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Engleskoj, Skandinavskim zemljama i Nemačkoj.

Ruzmarin se kao prirodna divlja biljka može sresti po celom Mediteranu, Crnomorskom primorju i naročito na Kipru. Još u biblijska vremena spominje se da je rastao po brežuljcima Livana. U nekim krajevima nazivaju ga još i ružmarin, babina vlas i morska rosa.

Gajenje ruzmarina

Ime ruzmarin dolazi od latinskog rosmarinus, što znači morska rosa. Danas ruzmarin može da se gaji u baštama i na terasama. Gajenje u saksijama traži da se ruzmarin seče, da ne bi bio raščupan i ne baš privlačan. U bašti može da izraste dosta visoko, a da još uvek ne izgubi lep izgled.

Ruzmarin može da se razmnožava pelcerom od postojeće biljke, tako što se odseče vršak dužine 10-15 centimetara, skloni se nekoliko listova sa donje strane i direktno se zabode u zemlju. Najveći proizvođači i dostavljači ruzmarina u današnje vreme su Francuska, Italija, Španija i Grčka. Ruzmarin je začin, od koga se koriste listovi. Hemijski sasrav ruzmarina sadrži do 2% eteričnih ulja, estre, smole i drugo. Prema istraživanjima ruzmarin može da se koristi kao konzervans i kao dodatak za neke napitke.

Suvi ruzmarin

Ruzmarin najbolje uspeva na sunčanim i toplim mestima, dobro podnosi i suviji vazduh. Važno je da se biljka ruzmarina čuva od promaje. Treba je postepeno navikavati na promenu temperature i svetlosti. Preporučuje se dase u jesen ruzmarin unese na polusenovita mesta 1-2 sedmice, pre nego što se konačno odnese na zatvoreno meso. U proleće i leto ruzmarin može da stoji na balkonu. Optimalna temperatura za čuvanje ruzmarina tokom zime na zatvorenom mestu je 10-12 stepeni, a leti minimalna treba da bude 20, ako je biljka na otvorenom.

Primena ruzmarina

Važno je znati, da ruzmarin ima jaku sladunjavu aromu kamfora, koji podseća na bor. Kao začin, ruzmarin je cenjen zbog veoma pikantnog i lagano oporog ukusa. Ruzmarin ima široku primenu u farmaceutskoj industriji, gde se koristi za pripremanje lekova, čajeva, masti i tinktura. Ruzmari se mnogo koristi i u proizvodnji eteričnih ulja, , koja se koriste u proizvodnji kozmetičkih preparata.

Začin ruzmarin dobija se od izmrvljenih listova biljke. U nevelikim količinama, najviše zboh posebno jake arome i ukusa, ruzmarin je dobar kao dodatak supama, salatama, mesnim nadevima, pečenom mesu, pečenoj piletini, pečurkama, kuvanoj ribi, crvenom i belom kupusu i marinadama. U umerenim količinama ruzmarin daje posebnu aromu supama i čorbama od mesa, piletine, spanaća i graška.

Ruzmarina daje dosta prijatan ukus mekim sirevima, krompiru, pernatoj divljači, ribama, testima od jaja, a istovremeno je i odličan začin za jagnjetinu, gulaš od govedine, ovčetinu i čorbu od paradajza, kao i za govedinu, ovčetinu i teletinu. Ruzmarin odgovara za mesa, koja se peku na roštilju.

U kulinarstvu se koristi najviše zbog sposobnosti da suzbija miris nekih vrsta mesa, kao što su ovčetina i svinjetina. Specijalisti odavno znaju, da ruzmarin daje mesu aromu divljači. Uopšte uzev, ruzmarin se koristi isto kao lovorov list. Važno je znati, da pri predugom stajanju od ruzmarina jelo dobija gorak ukus.

Korist od ruzmarina

Pogačice sa ruzmarinom

Mnogobrojne su koristi ruzmarina za čovekov organizam. Ruzmarin je efektno sredstvo protiv gasova. Poboljšava varenje hrane i smiruje kožu. Eterično ulje ruzmarina se koristi za masažu, smiruje nerve i širi krvne sudove.

Ruzmarin pokazuje lekovito delovanje i kod niskog krvnog pritiska, nervoze, osećaja napetosti. Ruzmarin je veoma koristan i kod stanja opšte iscrpljenosti organizma i polne nemoći. Pomaže u povećanju lučenja želudačnog soka, tačnije ima blagotvorno dejstvo na celokupnu funkciju želuca i creva.

Narodna medicina sa ruzmarinom

U narodnoj mesicini ruzmarin se koristi kod poremećenog menstrualnog ciklusa i za poboljšanje apetita. Koristi se i kod srčane nervoze, kašlja i astme, a u vidu obloga - kod reume. Uzimajte ga kao tinkturu - prelijte 1 kašičisu suvog ruzmarina sa 200 ml vrele vode i ostavite oko 4 sata. Procedite i pijte ujutro i uveče na prazan stomak.

Koristi se kao dezinfekciono sredstvo kod kožnih rana kao kupka. Pola sata pre kupanja stavite u kadu torbu od gaze, u kojoj je 50 grama ruzmarina u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas