Celer

AdminAdmin
Glavni urednik
24236
Koren celera

Celer je dvogodišnja biljka koja pripada porodici štitonoša, gde takođe spadaju i šargarepa, peršun i mirođija. Osim što se koristi stabiljka, listovi, koren i semenke, takođe se koristi i kao začin i za ishranu, ali i kao lek.

Celer dostiže visinu od 12 do 16 inča i ima listove koji su raspoređeni po stablu i imaju klinasti oblik. Stabiljka celera je hrskava i ima blagi slan ukus. Celer se može naći u različitim nijansama zelene boje, a u Evropi se gaji i sorta koja je bele boje.

Celer je u stvari kultivisan divlji celer. Vodi poreklo iz mediteranskih predela Severne Afrike i Južne Evrope, a takođe i iz oblasti istočnih Himalaja.

Celer se dugo koristi i prvobitna upotreba mu je bila kao lek, a zatim se počeo koristiti i kao namirnica. Antički Grci su koristili listove celera kako bi napravili vence za svoje poznate sportiste, dok, sa druge strane, Rimljani su ga koristili kao začin. Tek u srednjem veku se upotreba celera širi i van medicine, pa se celer uključuje u život čoveka kao začin i kao namirnica. U Evropi postaje popularan u 18. veku, a u SAD se pojavljuje u 19. veku.

Sastav celera

Celer je odličan izvor vitamina C. Takođe je dobar izvor dijetetskih vlakana, kalijuma, folata, molibdena, mangana i vitamina B6. Bogat je i kalcijumom, vitaminom B1, vitaminom B2, magnezijumom, vitaminom A, fosforom i gvožđem. Stabiljka celera sadrži oko 35 mg natrijuma, tako da osobe koje su osetljive na veće količine soli, trebalo bi da vode računa pri konzumaciji ove biljke. 1 šolja celera /120g/ sadrži oko 19 - 20 kalorija, 0.90 g proteina i 0.17 g masti.

Odabir i čuvanje celera

Kada birate celer, vodite računa da to bude celer svežeg izgleda i koji se lako kida. Trebalo bi da celer bude tvrđi i kompaktan, kada se stabiljke malo spuste. Listovi bi trebalo da budu bledo do zvetlozelene boje i da nemaju po sebi žute ili braon fleke. Celer može imati i izgled tzv. "crna srž", čiji su uzročnici insekti. Da proverite da li ima nekih znakova oštećenja, potrebno je da stabiljke celera razdvojite i potražite d ali ima nekih fleka braon ili crne boje. Celer koji ima semenke u stabiljkama ima gorčiji ukus.

Celer

Celer se čuva u zatvorenoj kutiji ili u plastičnoj kesi ili mokroj krpi i naravno u frižideru. Oguljeni i iseckan celer mora biti pre svega suv da bi se čuvao.

Kulinarska upotreba celera

Celer se u kuhinji koristi u vidu stabla i korena, a takođe i kao začin u vidu listova. Kao i ostalo povrće, celer se može kuvati, pržiti i peći. Kako promene u boji ne bi bile drastine, za celer je potrebna minimalna termička obrada. Treba uzeti u obzir da žile stabla ne omekšavaju nakon termičke obrade, pa ih zato treba ukloniti, počevši od užeg kraja stabiljke.

Celer se samostalno može koristiti u različitim salatama, može biti deo raznih bujona, supa i čorbi. Ljubitelji zdrave ishrane piju sveže isceđen sok od celera. Kao začin, celer se koristi kao svež ili sušen, a čest je sastojak i raznih marinada ukusnih zimskih turšija.

Celer doprinosi bolljem ukusu jelima sa mesom ili krompirima. U SAD se celer koristi kao dresing za salate, pa se njegova stabiljka topi sa plavim sirom i kombinuje sa piećim krilcima, ali i drugim jelima i predjelima.

Semenke celera su veoma bogate eteričnim uljima, što celeru daje pikantan ukus. Ako želite intenzviniji ukus jela, semenke pomešajte sa solju i dodajte jelu.

Sveži koren celera je odličan u kombinaciji sa jabukama ili šargarepom. Pasirani koren se može lako pirpremiti i za vitaminsko pire. Rendani koren je idealna dopuna sokovima od povrća.

Koristi od celera

Turšije sa celerom

Koristi od celera se mogu grupisati na sledeći način:

- Celer je bogat vitaminom C. Pomaže u jačanju imuniteta i kod simptoma prehlade. Vitamin C takođe štiti organizam od napada slobodnih radikala, a takođe ublažava stanja upale, kao što je to astma, osteoartroza i reumatoidni artritis.

- Celer može pomoći i u snižavanju visokog krvnog pritiska.

- Celer pomaže i u snižavanju nivo holesterola u krvi.

- Celer ima diuretsko dejstvo. Budući da je celer bogat natrijumom, kalijumom i mineralima koji su važni za regulisanje tečnosti u organizmu, on stimuliše proizvodnju urina, pa na taj način pmaže telu da se oslobodi viška tečnosti.

- Održavanje opšeg zdravlja. Celer sadrži materije, poznatije kao kumarini, koje imaju sposobnost da sprečavaju oštećenja koja slobodni radikali nanose ćelijama, pa na taj način i umanjuje mogućnosti za mutaciju ćelija i pojavu raka.

Mršavljenje sa celerom

Celer je biljka sa kojom s emogu spremiti razna dijetetska jela i kokteli za vreme dijete. Poznat je po svojim diuretskim svojstvima, kao i po tome da pomaže kod mršavljenja. Nizak sadržaj kalorija - jedva i 33 kalorije na 100 g ga čini idealnom dijetetskom namirnicom. Specijalisti preporučuju da detoksikacije ili dijete sa celerom n traju više od 3 dana.

Kada je ovo povrće dodatak dijeti, ograničeno korišćenje celera nema. Mešajte celer sa koktelima, sokom od paradajza i jabuka, pa ćete osim vitke figure telu osigurati i pravu vitaminsku bombu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Povezani recepti