bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Specifičnosti kod pripreme prlenki

Specifičnosti kod pripreme prlenki

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
138
Prlenke

Ako izuzmemo činjenicu da baš i nije zdravo da se jedu proizvodi od testa, balkanska kulinarska tradicija nalaže da uvek na trpezi bude i hleba. On se može pripremiti na najrazličitije načine. Mogu se napraviti male pogačice, pogače, prlenke. Svako ko je proveo određeno vreme na selu zna za hleb sa neverovatno hrskavom korom i mekom sredinom.

Većina nas se vraćala iz prodavnice sa načetim hlebom, jer je vruć hleb još ukusniji i ne odoleti takvom hlebu je bilo veoma teško. Danas se u pekarama mgu kupiti različite vrste hleba - beli, crni, sa semenkama, sa susamom, začinima, pa čak i povrćem. Danas je takav hleb veoma sličan tzv. seoskom hlebu.

Ali i druga vrsta hleba je veoma ukusna i vraća nas u prošlost. Sve više osvajaju restorane. Reč je o prlenkama. Možete poručiti običnu, sa kačkavaljem, belim lukom, itd. - najrazličitije.

Prlenka predstavlja neku vrstu palačinke od testa koja se peče. Liči na hleb, ali razlikuje se po tome što je hrskavija i više je slična pogačicama. Da pripremite prlenke kod kuće, nisu vam potrebni nkakvi specijalni sastojci. Mi ćemo vam predložiti da napravite prlenku sa belim lukom i origanom. Ako više preferirate druge prelive - možete eksperimentisati, jer je testo univerzalno za bilo koju vrstu prlenki.

Recepti za prlenke

Prva specifičnost kod spremanja prlenki je u vezi sa brojem jaja - možete dodati 1 jaje, kako se navodi u većini recepata, ali slobodno možete napraviti prlenke i bez jaja. Sada ćemo videti koji su to potrebni sastojci, kako se prave i šta garantuje uspeh u njihovoj pripremi:

Prlenke

Potrebni sastojci: 1 jaje, 400 ml kiselog mleka, 1/2 kockice kvasca, 500 g brašna, 1 kašika soli, 1 kašičica šećera, 4 kašike ulja, 100 ml vode, prstohvat sode bikarbone.

Način pripreme: Počinjemo sa kvascem - preporučljivo je da koristite kocku kvasca, jer vam treba pola kocke. Ako koristite kvasac u prahu - onda vam je potrebno 20 g. Zamesite testo od sastojaka, a brašno, što je i najvažnije, neka bude prosejano.

Osim toga, dobro je da imate više od pola kilograma brašna - kao što i znate, količine brašna, kada je u pitanju testo, nisu uvek tačne. To zavisi od raznih faktora, a jedan od njih je i veličina jaja. Ako nemate pri ruci dosta mleka, možete dodati samo 200 ml i umesto mleka da sipate vodu.

Prlenke sa začinima

Pored navedenog, svi sastojci koje izvadite iz frižidera bi trebalo da odstoje na sobnoj temperaturi makar pola sata. Počnite sa pripremom - uzmite veliku činiju, prvo stavite sodu u mleko i dodajte jaje, pa umutite. Postepeno dodajte brašno. Kvasac treba da naraste zajedno sa šećerom, dodajte i njega, pa zatim ulje, so i vodu. nakon toga nastavite da dodajete brašno.

Dobićete meko testo - zamesite ga, tako da se ne lepi. Neka odstoji na sobnoj temperaturi, gde treba da bude toplo. Ostavite ga tako nekih 30 - 40 minuta. Zatim uzimajte lopte - neka budu slične veličine kao loptice za tenis i počnite da tanjite rukama, tako da dobijete baš tanko testo. Veličina i nije od velike važnosti, možete napraviti prlenke koje god veličine želite.

Ako hoćete, koristite i oklagiju kako bi istanjili loptice, ali prlenka je u stvari baš to - velika kora hleba nepravilnog oblika. Idealne spoljašnje proporcije neće biti bitne kada probate ovu vrstu hleba.

Sledi premazivanje prlenki sledećom smesom - 3 isitnjena čena belog luka, 2 kašike maslaca i origano. od ovih sastojaka napravite sos i svaku prlenku premažite pre nego što je ispečete. Nakon toga je stavite na rešetku roštilja, gril tiganj ili običan tiganj, ali bez masnoće. Brzo se peku - roštilj ili tiganj treba prethodno zagrejati. Za svaku prlenku je potrebno oko 4 minuta da se ispeče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest