Beli luk

AdminAdmin
Glavni urednik
23333
Beli luk

Beli luk iz porodice Alliaceae, rođak omiljenom nam luku i praziluku, koji je veoma aromatičan i zdrav.

Beli luk se satoji iz glavice, tzv. lukovice, koju čine manji čenovi. Kao i čenovi, tako je i lukovica obavijena slojem nalik papiru i koji može biti bele ili roze boje. Sami čenovi su bele boje i uprkos tome što su naizgled tvrđi, mogu se lako iseći ili isitniti.

Poreklom iz Centralne Azije, beli luk je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka i proizvodi se više od 5 000 godina. Drevni Egipćani su bili prvi koji su ga kultivisali i on ima veoma važno mesto u njihovoj kulturi. Beli luk se nije samo smatrao svetom biljkom i stavljao u grobove faraona, već se davao i ljudima koji su gradili piramide, kako bi se poboljšala njihova izdržljivost i zdravlje. Rimljani i Grci su takođe veoma poštovali beli luk, a njihove atlete su konzumirali beli luk pre sportskih takmičenja, dok su vojnici jeli beli luk pre nego što bi otišli u rat. Do 6. veka pre nove ere beli luk polako postaje poznat i u Kini i Indiji.

Zahvaljujući svojim kulinarskim i lekovitim svojstvima, tokom poslednjih hiljadu godina beli luk postaje omiljena biljka mnogih kultura. Danas su Kina, Južna Koreja, Indija, Španija i SAD jedni od vodećih proizvođača belog luka u svetu, a takođe i veliki izvoznici.

Odavno su otkrivena antimikrobna svojstva belog luka. Još 1858. godine Luj Pastor ih je potvrdio, a u 20. veku je Albert Švajcer uspešno primenio beli luk u lečenju dizenterije u Africi.

Čenovi belog luka

Sastav belog luka

Beli luk je odličan izvor mangana, vitamina B6 i vitamina C, a takođe i proteina i tiamina (vitamina B1), kao i minerala kao što su fosfor, selen, kalcijum, kalijum, gvožđe i bakar. Oko 28 g čena belog luka sadrži 42 kalorije i 1.8 g proteina.

Skoro je u sastavu belog luka otkriven hemijski element germanijum, koji je poznat po svojim antitumornim svojstvima. U luku se nalaze preko 200 bioaktivnih sastojaka, od kojih su najvažniji alin i alicin.

Odabir i čuvanje belog luka

Kako bi se maksilamno sačuvao ukus i hranljive materije belog luka, potrebno je da se on kupuje uvek svež. Takođe se može kupiti u vidu praha, osušen ili kao namaz. Kod kupovine belog luka treba obratiti pažnju da je dobro upakovan, da nije mek, naboran i da nije proklijao. Mladi beli luk se čuva u posudi na hladnom i tamnom mestu.

Beli luk u kulinarstvu

U kulinarstvu se beli luk često koristi i kao začin i kao namirnica - kako svež, tako i nakon termičke obrade. U našoj zemlji se beli luk često koristi istinjen za namaz sa solju, kao dopuna taratoru, škembićima, pihtijama, sosovima za ribu, kao i prženim jelima sa mesom i raznim čorbama. Osim ovoga, beli luk je jedan og glavnih sastojaka turšija. Često se kombinuje sa peršunom, za kog se smatra da neutrališe jak miris belog luka.

Kako bi što lakše oljuštili čenove luka, stavite ih na dasku za sečenje i tupim delom noža ih pristinite.

Stari beli luk

Takođe se preporučuje da malo sotirate beli luk na niskoj temperaturi. Ako se dugo sprema na visokoj temperaturi, onda će potamneti i postati gorak.

Kada se secka, sitni ili drobi odgovarajućom mašinicom, tako se oslobađa više eteričnih ulja i ukus belog luka je oštriji u poređenju sa tim ako se isecka na listiće.

Ako hoćete da spremite pogačice sa belim lukom, onda premažite prepečen hleb belim lukom i poprskajte maslinovim uljem. Da biste uklonili jak miris belog luka sa ruku, najpre ih istrljajte solju ili sokom od limuna, a zatim ih dobro operite sapunom.

Koristi od belog luka

Seckanje ili sitnjenje čenova belog luka stimuliše enzimske proces, koji pretvara biljnu materiju alin u alicin, a koji daje belom luku velike blagodeti po zdravlje. Kako bi se omogućilo maksimalno stvaranje alicina, pre jela ili spremanja treba sačekati nekoliko minuta kada se se beli luk isecka ili isitni.

Mnogobrojna istraživanja su dokazala da redovna konzumacija belog luka može koristiti kod problema kao što su visok krvni pritisak, trombocitna agregacija, povišen nivo triglicerida, kao i nivo holesterola. Redovna konzumacija belog luka može takođe pomoći kod stimulacije proizvodnje azot oksida u zidovima krvnih sudova.

Glavice belog luka

Materije koje se nalaze u belom luku takođe mogu biti od koristi za sprečavanje ateroskleroze i dijabetesa, kao i za smanjenje rizika od infarkta ili moždanog udara. Jedan od razloga što luk ima toliko blagodeti je i njegova sposobnost da smanjuje količine slobodnih radikala u krvi.

Beli luk, kao i luk, sadrži jedinjenja koja inhibiraju liposigenazu i cikloosigenazu - enzime koji generišu zapaljenja. Ova antipualna jedinjenja udružena sa vitaminom C, koji se nalazi u belom luku, posebno kad je svež, pomaži u zaštiti od astme, a takođe ublažavaju bolove kod upala kod osteoartroze i artritisa.

Treba napomenuti da alicin, jedno od sumpornih jedinjenja, koje je odgovorno za karakterističan miris belog luka, je moćno antibakterijsko i antivirusno sredstvo. zahvaljujući njemu, beli luk je moćan antibiotik i čak je i sastojak raznih lekova.

Konzumacija belog luka znatno smanjuje rizik od nekih vrsta raka, kao što je to rak usne duplje i ždrela, jednjaka, kolorektalnog karcinoma, raka grla, raka dojki, jajnika, prostate i smanjuje rizik od raka bubrega. Beli luk čuva i od azbesta, koji je takođe kancerogen.

Najmoćniji aktivni sastojak belog luka, alicin, sprečava i gojaznost.

Štetnost belog luka

Beli luk s ene preporučuje ljudima koji imaju povećanu sekreciju želuca, oboljenja bubrega, žuči i jetre. Ne preporučuje se ni tokom dojenja i trudnoće. Ljudi koji su alergični na neke od sastojaka u belom luku bi takođe trebalo da izbegavaju konzumaciju ovog povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas