Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je prženi kikiriki štetan?

Zašto je prženi kikiriki štetan?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
234
Pečen kikiriki

Kikiriki, na prvom mestu, ne orašasto voće, kao što mnogi misle. On pripada porodici mahunarki i veoma je jak alergen. Bliži je pasulju i grašku nego lešniku i bademu, na primer. U procesu pečenja neki od njegovih sastojaka se gube, a drugi se menjaju

Kikiriki ima visoku nutritivnu vrednost, jer je bogat proteinima, masnim kiselinama i ugljenim hidratima. On takođe sadrži mnoge vitamine, posebno vitamine A i E, koji rastvaraju masti i imaju važna antioksidantna svojstva, kao i mineralne soli kao što su magnezijum, kalcijum, selen i cink.

Sve ove osobine se odnose na sirov kikiriki. U procesu prženja i soljenja ove osobine bivaju značajno smanjene. Neke od fizičkih i hemijskih promena prouzrokovane termičkom obradom su:

Prijatan miris dobijen pečenjem se naziva Maillard-ovom reakcijom, pri čemu se proteini vezuju za ugljene hidrate. Međutim, ovo jedinjenje je kancerogeno i ne treba preterivati sa njim. Dakle, ukoliko jedete prženi kikiriki, morate ukloniti gornji sloj prepečene ljuske.

Sirov kikiriki

Masne kiseline sadržane u kikirikij nisu otporne na jako zagrevanje, naročito na temperaturama preko 180 stepeni, kao što je u rerni. To dovodi do formiranja molekula sa kancerogenim efektom i što je temperatura viša, a period terminčke obrade duži, broj molekula postaje veći.

Mineralne soli gube svoju biološku aktivnost. Pri jakom zagrevanju, one se vezuju za nerastvorljive soli i ne mogu da se slobodno apsorbuju u crevima.

Drugi rizik koji nosi unos prženih kikirikija je povezan sa dodatom soli. Unos velikih količina soli ima dokazan uticaj na pojavu hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja.

Najbolji savet je jesti neslan i nepržen kikiriki u razumnim količinama - do 30 g dnevno, jer kikiriki srednje sadrži 65% masti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest