bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kurkuma leči i prolepšava

Kurkuma leči i prolepšava

Jana G.Jana G.
Početnik
1605
Kurkuma

Začini ne služe samo da jelima daju specifičan ukus i aromu, već imaju i mnoga lekovita svojstva. Osušeni koren kurkume se koristi za pripremu ukusnih i pikantnih specijaliteta.

Ova biljka slobodno raste u Indiji, a gaji se u Kambodži, Indoneziji, Šri Lanki, Kini, Japanu i na ostrvima Taiti i Madagaskar. Istočna narodna medicina kurkumi pripisuje razna korisna dejstva.

Koristi se za čišćenje organizma od toksina, a takođe čisti i energetske kanale tela. Preporučuje se sportistima, jer potpomaže elastičnost mišića.

Sa energetskog stanovišta, kurkuma čisti energetske kanale u telu. Ona je veoma korisna za ljude koji se bave intelektualnim radom i nekom vrstom umetnosti.

U njen hemijski sastav ulazi fosfor, gvožđe, jod i kalcijum. Od vitamina ima C, B, K, B2 i B3. Ima takođe i antibiotska svojstva, koja, za razliku od onih sintetičkih, ne štete organizmu.

Hranljive biljne materije u kurkumi imaju funkciju antioksidanasa i podmlađuju organizam. Kurkum apomaže u lečenju mnogih oboljenja, nema nikakva štetna dejstva i mogu je konzumirati, kako odrasli, tako i deca starija od 2 godine.

Korisna je kod zapaljenja, artritisa i ozleda. Ovaj začin pomaže i kod normalizovanja razmene materije i zato je dobar saveznik za prevazilaženje kožnih problema.

Začini

Maske za lice u čiji sastav ulazi kurkuma znatno poboljšavaju boju kože i čiste je, tako što maksilamno otvaraju pore na koži.

Smesa od meda i kurkume se može koristiti kao obloga za uganuća, istegnuća i zapaljenja zglobova. Ako se doda i otopljeni maslac, veoma uspešno se mogu lečiti kožna oboljena, ali je poželjno da se pre toga posavetujete sa lekarom.

Jedna kašičica kurkume kad se ratvori sa vodom pomaže kod bolova u želucu i kod dijareje. Preporučuje se da pre svakog obroka popijete pola čaše ovog napitka.

Pola kašičice kurkume i jednaka količina soli kad se razmute u čaši tople vode imaju antiseptičko dejstvo i koriste se za ispiranje i dezinfekciju usne duplje, zapaljenja desnih i ispiranje naslaga u grlu. Koristi se kao topao rastvor. Kao hladan rastvor se koristi za profilaktiku kod virusnih infekcija i prehlade.

Kod anemije se koristi četvrtina kašičice kurkume koja se meša sa medom. To organizmu obezbeđuje potrbnu količinu gvožđa. Ako je neophodno, količina kurkume se može povećati i na pola kašičice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest