Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Savršen krompir sote

Savršen krompir sote

Jana G.Jana G.
Početnik
165
Krompir sote

Da biste napravili savršen krompir sote, treba da znate neka pravila ze njihovu pripremu. Tako ćete iznenaditi goste đakonijom koju neće zaboraviti. Postoje različiti načini za pripremu krompira sote ali u suštini ideja se svodi do toga da se toplotno obrađuju na dva načina.

Možete da napravite krompire sote, kako cele, tako i iseckane na kockice ili parčiće. Krompir prirpemljen na ovaj način može takođe da se iseče na pola po dužini. Neki kuvari preporučuju njihovo sečenje na okrugle parčiće debljine pola centimetra.

Što je veća površina isečenog krompira, to je veća šansa da bude hrskaviji. U tom smisli najviše odgovaraju sečeni na kolutove debljine pola centimetra, jer će od spolja bit hrskavi, a iznutra mekani.

Sotirani krompir

Ako je kora krompira tanka, nije neophodno da ih ljuštite, treba samo dobro da ih operete sunđerom. Ali ako je kora deblja, ljuštenje je poželjno, da bi krompir bio ukusniji.

Krompir sote treba prvo blago da se kuva, da omekša, a nakon toga da se proprži. Tako dobijaju ukusnu hrskavu koricu. Treba da pazite pri kuvanju, jer savršeni krompir sote treba da je blago skuvan, da se ne raspadne.

Možete da kuvate oljušten krompir ili da ga ne ljuštite, a nakon toga da oljuštite koru, kad su već skuvani, ali se još ne raspadaju u kašu.

Krompir u tiganju

Maslinovo ulje je najbolje za pripremu savršenih krompira sote. Možete da dodate sasvim malo maslaca u maslinovo ulje. Neki kuvari preporučuju prženje krompira sote na guščijoj masti, koja mu daje veoma zasićen ukus. Savršeni krompiri sote dopunjuju se sitno iseckanim belim lukom i iseckanim peršunom.

Da biste napravili savršen krompir sote neophodni su: 500 g krompira, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica maslaca, 1 čen belog luka, 2 kašike sitno iseckanog peršuna.

Način pripreme: Krompir se iseče na način po vašoj želji i kuva se u slanoj vodi oko desetak minuta (u zavisnosti od veličine). Ocedi se od vode i vrati se u toplu šerpu da odstoji 2-3 minuta pod poklopcem.

Kad su dovoljno ohlađeni da mogu da se pipaju rukom, zagreje se masnoća - maslinovo ulje u ulje - u tiganju na srednjoj temperaturi i kropir se rastpodeli u porcije tako da ga bude samo jedan sloj u tigannju. Kad porumene s donje strane, okreću se i nakon 1-2 minuta se vade. pospu se iseckanim peršunom na sitno i iseckanim belim lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest