Koštice kajsije

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
koštice kajsije

Kajsija je veoma ukusno i korisno voće, a njene blagodeti su poznate još od davnina. Kajsija je bogata fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom, provitainom A, gvožđem i drugim važnim materijama.

Konzumirajući kajsije, čovek snabdeva svoj organizam potrebnim vitaminima i čuva svoje zdravlje. Ali sada ćemo pažnju posvetiti drugom sastojku kajsija - njenim košticama. Da li su zaista toliko korisne ili ipak kriju neke štetne materije, o kojima i ne slutimo? Saznaćemo u tekstu koji sledi.

Sastav koštica kajsije

Sastav koštica kajsije je sličan kao i kod badema. U jednoj koštici ima 19% belančevina, 53.5% masti, 4.5% ugljenih hidrata, nezasićenih masnih kiselina, fosfora, gvožđa, magnezijuma i biljnih vlakana.

Koštice kajsije su bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B15, B17, A i E, niacionom, dijetetskim vlaknima, fitosterolom. Energetska vrednost koštica kajsija je između 500 i 700 kalorija. Osim što sadrže korisne materije, koštice kajsije sadrže i opasan glikozid amigdalin.

Odabir i čuvanje koštica kajsije

jezgra kajsije

Koštice kajsije koje kupujete bi trebalo da budu lepe spoljašnjosti, bez tragova vlage ili da imaju neprijatnu aromu. Čuvajte jezgra koštice kajsijena suvom, tamnom i hladnom mestu, gde neće imati kontakt sa vodom i direktnom sunčevom svetlošću. Koštice kajsije nisu jeftine, a cena im se kreće od 400 do 750 dinara za nekih 250 grama. Uvek na pakovanju obratite pažnju na rok trajanja i proizvođača.

Koštice kajsije u kulinarstvu

Koštice kajsije imaju jak i gorak ukus, pa su u kulinarstvu poznate i kao bademi kajsije ili gorki bademi. Koriste se u receptima za marcipan, za džem od kajsije i u receptima za neke vrste italijanskog keksa. Svežoj salati možete dodati koštice kajsije ili ih možete konzumirati samostalno. Možete, takođe. recepte koji uključuju bademe zameniti košticama kajsije. Međutim, svakako se ne preporučuje preterana konzumacija ovih koštica.

Koristi od koštica kajsije

Koštice kajsije sadrže velike količine kalijuma, što ih čini veoma korisnim za osobe koje imaju kardiovaskularnih problema, a takođe ne bi trebalo da se konzumiraju mnoo slane. Pošto sadrže velike količine biljnih masti, koštice kajsije su veoma korisne za lečenje ranih stadijuma ateroskleroze.

Postoje i tvrdnje da koštice kajsije su veoma korisno sredtsvo u borbi sa rakom, budući da sadrže vitamin B17. Smatra se da je sasvim dovoljno da se pojedu 2-3 gorke koštice kajsije i da će to smanjiti rizik od ove opake bolesti.

Štetnost koštica kajsije

Nažalost, pokazalo se da ukusne koštice kajsije mogu biti opasne po zdravlje čoveka i prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Sadrže glikozid amigdalin, koji može biti veoma opasan. Kada dospe u želudac, on oslobađa cianid. Ako se konzumira velika količina koštica, toksičnost cianida se povećava i može doći do trovanja, koje, pak, sa stvoje strae može imati ozbiljne posledice po zdravlje čoveka.

kajsije

Sadržaj amigdalina u 50 koštica kajsija može imati fatalne posledice po zdravlje. Smrtna doza amigdalina je 1 gram i ima je u 100 g kajsija.

Što se tiče cianida, najopasnije je što oni blokiraju važne enzimske sisteme koji učestvuju u snabdevanju ćelija kiseonikom, pa iz tog razloga bivaju toksični.

Posledica toga je narušen ćelijski metabolizam i razvoj hipoksije tkiva - smanjenje ili potpuno eliminisanje kiseonika iz tkiva i organa. Iz toga razloga u nekim slučajevima posledice mogu biti fatalne. Takođe, kod dece treba obratiti pažnju, jer je kod njih rizik za pojavu simptoma toksičnosti mnogo veći.

Kao što smo ustanovili, opasno je konzumirati koštice kajsije u velikim količinama. Zato je važno da se one konzumiraju umereno i rizika neće biti. Međutim, ipak imajte na umu da ako se pojave mučnine, povraćanje, snižavanje arterijskog pritiska, glavobolje, vrtoglavica i omalaksalost, odmah se obratite lekaru.

Kozmetika sa košticama kajsije

Koštice kajsije imaju široku primenu u kozmetici, i to u obliku ulja. Ulje se dobija od hladno ceđenih koštica kajsija, pa se zatim dobijeno ulje rafiniše. Sadrži dosta vitamina F, koji daje vlažnost koži i stimuliše je.

Ulje od koštica kajsije je veoma korisno kod kože koja stare i kod suve kože, jer je hrani, omekšava, vlaži i tonizira. Ubrzava ćelijsku razmenu i pomaže u stvaranju kolagena, pa samim tim i usporava starenje kože.

Ulje od koštica kajsije hrani i obnavlja strukturu kose. Sprečava krzanje krajeva i opadanje kose. Kosa i koža ga dobro upijaju, pa rezultat upotrebe je meka i glatka koža i kosa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas