Javorov Sirup

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
19411
Javorov sirup

Javorov sirup je 100% zamena za šećer, koju slobodno mogu koristiti osobe sa dijabetesom. Iako i nije toliko popularan kod nas, javorov sirup se smatra za jedan od najzdravijih prirodnih proizvoda, koji ima dosta koristi za zdravlje čoveka.

U suštini, javorov sirup je vrsta zaslađivača, dobar i kvalitetan sirup koji ima blag i nenametljiv ukus drveta. Kada su i zašto ljudi napravili javorov sirup prvi put, nije poznato, ali postoje dokazi da se ovaj sirup koristio još kod Indijanaca, pre otkrivanja Novog sveta od strane Kristofera Kolumba, i da su ga pravili po istoj tehnologiji kao i danas.

Istorija pamti i činjenicu da se u 18. veku proizvodnja javorovog sirupa zaustavila i drastično opala, jer se tada odjednom pojavila i neverovatno brzinom je počelo gajenje šećerne trske. za razliku od čudesnog javorovog soka, šećer od cvekle se dobija na mnogo jeftiniji način.

Kanada je zemlja u kojoj je javorov sirup zaštićena marka. Javor ionako raste samo u Severnoj Americi, a kanadski javorov sirup se smatra najboljim i ima dosta pozitivnih efekata na zdravlje. U kategorizaciji javorovog sirupa, prihvaćene su 3 vrste: klasa 1 (Extra light), poznat i kao "AA", Light (svetao) - "A", Srednja klasa - "B", Amber (ćilibar) - "C" i dark "tamni" - "D".

Zanimljiva je činjenica da se 80% javorovog sirupa proizvodi u kanadskoj provinciji Kvebek. Obično se javorov sok sakuplja u rano proleće, krajem februara pa sve do kraja aprila. Najslađi javorov sirup se dobija u martu, jer tada je drvo ima najviše pupoljaka, a temperatura je danju iznad nule, a noću - ispod nule.

Javorov sirup ne sadrži nikakve masti i organski je proizvod, i uprkos otome što je veoma sladak, on je dijetetski proizvod. Javorov sirup je 100% alternativa šećeru, gde god da se on primenjuje u kulinasrtvu.

Kašika javorovog sirupa

Tehnologija dobijanja javorovog sirupa

Još od davnina pa sve do danas se koristi ista i jednostavna tehnologija za dobijanje ove korisne i ukusne tečnosti. U stablo drveta se prave rupe prečnika 1.5 cm i dubine od 5 cm. U njih se nabijaju slamke, kroz koje prolazi sladak sok i pravo ide u posude. Ovaj sok sadrži 96% vode.

Kako bi se zgusnuo sok, on prvo treba da ispari i na kraju se tek dobija pravi javorov sirup, ali za samo isparavanje je potrebno dosta vremena. Važno je spomenuti da se u ovaj sirup ne dodaje nikakav šećer, konzervansi, boje ili arome. Prosečno se od 40 l javorovog soka dobila oko 1 l javorovog sirupa ili meki javorov šećer.

Sastav javorovog sirupa

Veoma koristan javorov sirup ne sadrži nikakve masti. Umesto štetne saharoze, on sadrži slatku glukozu, dobijenu iz drveta, i velike količine mirkoelemenata.

U sastavu javorovog sirupa ima velikih količina fitohormona i nekim delom i abscisinske kiseline. javorov sirup C klase ima malo manje vitamina i minerala od A klase, jer A klasa se izvlači prva iz drveta, a nakon nje se izvlači sirup koji je namenjen za proizvodnju C klase.

Karakteristično za javorov sirup A kategorije je da nije toliko sladak i da ima pomenuta dijetetska svojstva. Javorov sirup jeveoma bogat kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, natrijumom, vitaminima B1, B2, B6 i C. Javorov sirup je bogat i prirodnim cinkom, tiaminom i kalcijumom i sa još dosta biološki aktivnih jednjenja koja su veoma korisna za naše zdravlje.

Odabir i čuvanje javorovog sirupa

Javorov sirup C klase je skuplji od A klase. kada birate ovaj maguični napitak, osim što biste se rukovodili cenom, trebalo bi obratiti pažnju i na konzistenciju i boju. Obratite pažnju na flašu - tečnost bi trebalo da je poluprovidna i bez nikakvog taloga i da ima boju tamnog ćilibara.

Čim jednom otvorite flašu javorovog sirupa, obavezno je čuvajte dobro zatvorenu na prohladnom mestu. kako bi se svojstva sirupa sačuvala, potrebno ga je čuvati u frižideru.

Kulinarska upotreba javorovog sirupa

Kombinacija američkih palačinki i javorovog sirupa je prava klaiska. Dobra vest je da se javorov sirup može uspešno koristiti, kako za slatka, tako i za slana jela. Kao zamena za šećer, javorov sirup se koristi za napitke i sve vrste poslastičarskih proizvoda. U poređenju sa A klasom, C klasa javorovog sirupa je dosta slađa i ima širu primenu u kulinarstvu. Sa njim se prave razni kolači, palačinke, kuglofi, pite i drugo.

Koristi od javorovog sirupa

Prirodni javorov sirup je ekološki čist proizvod sa dokazanim dijetetskim efektima. Koristi se u dijetama za mršavljenje, za pročišćenje organizma i smanjenje težine. Sirup od javora se smatra moćnim i efikasnim lekovitim sredstvom. Osim toga, veoma je koristan u profilaktici raka, dijabetesa i gojaznosti.

Naučnici su otkrili preko 20 antioksidanasa u javorovom sirupu, koji su efikasni u profilaktici raka i imaju jaka antibakterijsta svojstva. U njegovom sastavu ima velikih koncentracija fitohormona i absicinske kisleine, čije materije pomažu u prirodnoj zaštiti protiv dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Američke palačinske sa javorovim sirupom

Kanadski naučnici su kategorično dokazali da je javorov sirup najefikasniji u borbi protiv razmnožavanja ćelija raka u velikom mozgu, prostati, plućima i grudima. Osim ove važne uloge, javorov sirup je nezaobilazan u mnogim dijetama za mršavljenje. On je glavni sastojak i poznate dijete Master Cleanse, koja uključuje sveže ceđen sok od limuna, ljutu alevu papriku, javorov sirup i vodu.

Dosta holivudskih zvezda, među kojima je i Bijonse, tvrde da je ova dijeta učinila čudo za njihovo telo za relativno kratak period. Ova dijeta brzo topi kilograme, jer čisti organizam od pesticida i hemijskih dodataka hrani.

Ova dijeta sa limunom koja traje od 7 do 10 dana uspešno otklanja toksine i stimuliše sistem za varenje. za vreme dijete se konzumiraju prirodne namirnice i voda i ne iziskuje gladovanje. Dozvoljeno je voće, povrće i riba, domaća limunada od 2 kašike sveže ceđenog soka od limuna, 30 ml filtrirane vode i 2 kašičice organskog javorovog sirupa, 1 prstohvat cimeta i prstohvat ljute aleve paprike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas