bonapeti.rs»Članci»Voće»Suvo Grožđe

Suvo Grožđe

AdminAdmin
Glavni urednik
24136
Suvo grožđe

Nije potrebno da ste turista ili učesnik maratona kako bi znali da je suvo grožđe veoma lagana, bez masti užina koja vam daje energiju - lako je za pakovati, takođe je lako i za jelo i gotovo nikada se ne kvari. kao i drugo sušeno voće, suvo grožđe je u prodavnicama dostupno tokom cele godine.

Latinski naziv za suvo grožđe je Vitus vinifera. Ono se dobija putem dehidratacije grožđa tako što se koristi sunčeva svetlost ili mehanički proces, kojim s etakođe suše i urme. Najpopularnije vrste suvog grođa su Sultan, Malaga, Muskat, Zante Kurant i druge. Veličine kamenčića, suvo grožđe sa naboranom kožicom oko meke unutrašnjosti, podseća na šećerne slatkiše. Iako ima varijacija u boji, uglavnom su braon boje sa ljubičastim nijansama.

Poreklo suvog grožđa

Sušenje grožđa se praktikovalo još od drevnih vremena, a prvi put se suvo grožđe pominje u Starom Zavetu. Spisi svedoče da se suvo grožđe nije koristilo samo za konzumaciju - već i za dekoraciju, a Rimljani su ga koristili za razmenu dobara ili kao nagradu za pobednike na sportskim dešavanjima.

Danas je najveći proizvođač suvog grožđa Kalifornija, tačnije u regionu koji je poznatiji kao dolina San Huakina, gde se suvo grožđe gaji još od 19. veka. Osim Kalifornije, vodeći proizvođači suvog grožđa su Australija, Turska, Grčka, Iran i Čili.

Sastav suvog grožđa

Suvo grožđe u sebi sadrži veliki deo korisnih vitamina i mikroelemenata. Takođe, sadrži antioksidante i oleinsku kiselinu. Bogato je vitaminima B1, B2 i B5, magnezujumom i borom. Ono je nezamenljivi izvor kalcijuma, bakra, fosfora i mangana. Količine kalijuma su takođe velike.

Suvo grožđe u kupi

100 g suvog grožđa ima 299 kalorija, 15, 4% vode, 3 g belančevina, 79 g ugljenih hidrata, 0.45 g masti, 59 g šećera, 3.7 g vlakana i 0 mg holesterola.

Odabir i čuvanje suvog grožđa

- Ako je moguće, kupujte suvo grožđe na meru, kako biste mogli da proverite da li je dobro i vlažno

- Ako ipak morate da kupite u pakovanju, onda proverite da li je pakovanje dobro zatvoreno i da li je proizvođač poznat.

- Možete suvo grožđe čuvati u frižideru u dobro zatvorenim kesama. Biće sveže ako ga konzumirate u roku od 6 meseca.

Kulinarska upotreba suvog grožđa

Suvo grožđe ima široku upotrebu u kuhinji Srednjeg i Bliskog Istoka, a takođe i u mediteranskoj kuhinji. Tamno i skoro crno suvo grožđe se najviše koristi za pravljenje kolača, milibrota i kuglofa.

Svetlo suvo grožđe je odličan dodatak mnogim napicima, rižotu i raznim jelima sa mesom. Krupno i mesnato suvo grožđe je veoma prijatnog ukusa i dodaje se raznim napicima.

Kako bi se suvo grožđe ponovo moglo upotrebiti, potopite ga u malo vruće vode, pa ih onda dodajte jelu.

Suvo grožđe je odličan dodatak mnogim pečenim kolačima. Možete ga dodati hlebu, keksu ili slatkišima.

Suvo grožđe, luk i paprike možete dodati smeđem pirinču i tako ćete dobiti jedno lepo jelo. Sladak ukus suvog grožđa ga čini odličnim sastojkom za nadeve sve domaće živine.

Koristi od suvog grožđa

Suvo grožđe

Suvo grožđe se koristi u raznim istraživanjima upravo zbog svojih fittonutrijenata. Sadrži jedinstvene fenole i glavni su izvor mikrominerala i bora.

- Zahvaljujući sadržaju fenola, suvo grožđe pruža zaštitu zbog svojih antioksidanata. Fenoli su korisni i sprečavaju oštećenje ćelija za koje je odgovoran kiseonik. Iako ne gube dosta korisnih sastojaka tokom sušenja, suvo grožđe ipak sadrži manje fenola od svežeg grožđa.

- Hemijski element, bor je dobar za zdravlje kostiju. Iako se ne spominje toliko često, bor je veoma važan za naše zdravlje, a najviše za kosti i poznatu osteoporozu kod žena. Bor je mikromineral koji je neophodan za transformaicju estrogena i vitamina D, posebno u periodu nakon menopauze. Suvo grožđe u sebi sadrži dobru količinu ovog elementa.

- Suvo grožđe štiti od makulne degeneracije (oštećenje vida koje ide sa starošću). Sigurno vam je majka pričala da jedete šargarepu za dobar vid, ali se pokazalo da je za tu svrhu mnogo bolje konzumirati voće nego povrće. Kod osoba koje konzumiraju voće triput dnevno se primećuje smanjenje rizika za pojavu makularne degeneracije za 40%. Zato uvek uzmite šaku suvog grožđa sa nekim zrnevljem za doručak, uz mleko za vreme ručka i uz povrće ili zelenu salatu za večeru.

- Suvo grožđe spada u malo slatkih proizvoda koji su dozvoljeni za vreme dijete za mršavljenje. Uključeni su u dijete zbog svoje energetske vrednosti. Većina ljudi izbegavaju konzumaciju suvog grožađa upravo zbog velikog sadržaja šećera i kojeg ima 8 puta više nego u svežem grožđu. Dobra vest je da suvo grožđe ne oštećuje zube kao što to čine ostali staltki proizvodi.

- Redovna konzumacija suvog grožđa pomaže u borbi protiv umora i depresije. Imaju odličan tonizujući efekat i preporučuju se sportistima, odraslima i mladima koji su izloženi velikom fizičkom naporu ili intelektualnom radu.

Štetnost suvog grožđa

Suvo grožđe zlatne boje sadrži sulfite koji ga štite od potamnjivanja i promene arome. Kod pojedinih osoba sufliti mogu izazvati alergijske reakcije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas