bonapeti.rs»Članci»Začini»Karanfilić

Karanfilić

AdminAdmin
Glavni urednik
23934
Karanfilić-začin

Karanfilić kao začin potiče od neotvorenih pupoljaka roze boje zimzelenog drveta karanfilića Syzygium aromaticum. Pupoljci se beru dok su još roze boje i suše se dok ne dobiju braon boju. Podsećaju na duge i tanke nokte, odakle i engleski naziv za ove pupolje cloves dolazi iz latinske reči clavus (nokat). Latinski naziv karanfilića je Eugenia caryophyllus.

Karanfilić je poput drugih začina dostupan tokom cele godine. Spada u omiljene začine upravo zbog svog toplog, slatkog i aromatičnog ukusa, a može se dodati hlebu sa đumbirom, čorbi od graška, čorbi od pasulja, a takođe i prebrancu ili čiliju.

Iako je spolja tvrd, unutrašnji deo karanfilića sadrži masnu komponent, koja dosta doprinosi njegovoj hranljivosti i i ukus. Karanfilić začin liči na male karanfile dužine 1 cm.

Istorija karanfilića

Još od davnina je karanfilić poznat kao začin istančanog ukusa. Poreklom je sa Molukasa, poznatijem kao Ostvo začina u Indiji. U Aziji se konzumira više od 2000 godina. Budući da ima sladak i aromatičan ukus, u Kini je careva posluga koristila karanfilić kako bi osvežili dah kada je trebalo da se predstave imperatoru. U 4. veku arapski trgovci donose karanfilić u Evropu, gde postaje jako poularan tokom srednjeg veka.

Iako se dugo gajio samo u Indoneziji, danas su vodeći proizvođači ovog začina Zanzibar i Istočna Afrika. Osim pomenutih, karanfilić se gaji i u Zapadnoj Indiji, Šri Lanki, Madagaskaru i Brazilu.

Sastav karanfilića

Karanfilić sadrži razne flavonoide, koji čine da ova biljka ima i protivupalna svojstva. Kao i slične materije, tako i pored fitonutrijenta u karanfiliću se nalaze i razni obični nutrijenti. Ova biljka je odličan izvor mangana, dijetetskih vlakana, vitamina C, vitamina A, dovoljnih količina vitamina K i omega-3 masnih kiselina, kao i kalcijuma i magnezijuma.

Odabir i čuvanje karanfilića

- Kad god imate mogućnost, uvek kupujte ceo karanfilić, a ne u prahu, jer kada je u prahu, on brzo gubi aromu;

Karanfilić

- Kada se pritisne noktom, karanfilić će pustiti malo ulja;

- Drugi način da znate da li je karanfilić dobar je da ga stavite u vodu - ako bude uspravan, onda je dobrog kvaliteta, ako potone ili stane u vodoravan položaj - onda nije;

- Ako ste u mogućnosti, birajte organski uzgajan karanfilić;

- Karanfilić se treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi

- Dobar karanfilić se savija, pa čak i kada je sušen. Ako ga pritisnete na papiru, treba da ostane mastan trag.

Karanfilić u kulinarstvu

- Uvek obratite pažnju koliku količinu karanfilića ćete staviti u jelo, jer mu je aroma dosta jaka;

- Ako želite da sameljete karanfilić i dobijete brašno, koristite mašinu za mlevenje kafe;

- Karanfilić je dobar začin za čorbe, bujone ili pečena jela

- Ako dodate karanfilić i kari u prahu sotiranom luku, beli luk i tofu, dobićete indijsko jelo;

- Možete da ga dodate kompotima, koji će nakon dodavanja imati neverovatan ukus;

- Ako imate mogućnost da izlomite karanfilić, u kolače stavljajte pupoljke, a u jela sa mesom i marinade - drške.

Karanfilić je omiljeni začin širom sveta. U zavisnosti od geografske širine, karanfilić se uglavnom koristi kao začin za pečenu ribu, za ptičje i druge vrste mesa. Rakođe se stavlja i u turšije i u neke vrste toplih napitaka /kuvano vino, na primer/.

Karanfilić je deo poznatog Vorčestar sosa. Evropljani karanfilić dodaju kao začin jelima sa sušenim voćem, jako začinjenim kolačima, a u nekim slučajevima - crvenom mesu i divljači.

Koristi od karanfilića

Eugenol, osnovna komponenta eteričnog ulja karanfilića, deluje kao antiupala materija. Prema istraživanjima sprovedenim na životinjama, koncentrat karanfilića kada se uključi u dijetu bogatu protivupalnim namirnicama, povećava dejstvo i u nekim slučajevima smanjuje upalne procese za još 15 - 30%.

Karanfilić efikasno smanjuje nivo gvožđa. Naučnici smatraju da karanfilić omaže za poboljšanje ukusa raznih jela i predjela, a osim toga pozitivno utiče na zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas