Kajsije

AdminAdmin
Glavni urednik
24433
Kajsija

Kajsije su malo, zlatno narandžasto voće sa površinom mekanom i glatkom kao somot, nisu preterano sočne, ali su definitivno slatke. Kajsije su među najočekivanijim voćem tokom leta. Zlatasto-narandžasta boja i somotska kožica čine kajsiju neodoljivom.

Kajsije potiču iz Kine, ali kroz Jermeniju se prenose i u Evropu, zbog čega ime je naučno ime Prunus armenaica. Kajsijino drvo se prenosi u Virdžiniju tokom 1720. godine, a španski misionari ga šire po Kaliforniji tokom 1792. godine. Klima je tamo potpuno pogodna za kulturu kajsije, zbog čega je osnovni prinos kajsija u SAD iz sunčanih bašta Kalifornije.

Sastav kajsija

Kajsije su odličan izvor vitamina A, vitamina C, vlakana, triptofana i kalijuma. One sadrže zavidnu količinu vitamina iz grupe B, E i PP. Bogate su ugljenim hidratima, od kojih su veći deo materije pektina i lakorazgradivi šećeri - fruktoza, glukoza i maltoza.

Kajsije sadrže fitohemikalije, nazvane karotenoidi - jedinjenja koja daju crvenu, narandžastu i žutu boju voću i povrću. Moćni antioksidans likopen je jedan od karotenoida, koji se nalazi u kajsijama. Jedna kajsija sadrži 16, 8 kalorija, 0, 49 g proteina i 1 miligram holesterola.

Izbor i čuvanje kajsija

Kajsije

Sezona kajsija je od meseca maja do avgusta. Tokom zime one se uvoze iz Južna Amerike. Prilikom biranja kajsija treba da se potraže plodovi sa zasićenom narandžastom bojom, dok se izbegavaju one koje su blede i žute. Kajsije treba takođe da su blago omekšale. Da bi bile najbolji antioksidansi treba da se biraju potpuno sazrele voćke. Izbegavajte kajsije s preterano mekim mestima i braon mrljama, jer su to znaci da su prezrele.

Čuvajte kajsije do 2-3 dana na sobnoj temperaturi, u tamnoj, suvoj i hladnoj prostoriji možete da ih sačuvate do 3 nedelje.

Kulinarska upotreba kajsija

Kajsije mogu da se konzumiraju kako kao sveže voće tako i sušene ili da se koriste za pravljenje slatkih poslastica i slatka. Voće isto tako može da se destiluje i da se napravi rakija i liker. Voćni sok od kajsija je jedan od najukusnijih. Kajsije ulaze u sastav mnogih kremova. One se korsite za ukras, a da bi se sačuvale i tokom zime prave se u kompot.

Eterična ulja od njihovih koštica se prodaju u trgovinskim lancima kao gorko bademovo ulje. Turska, Italija, Rusija, Španija, Grčka, SAD i Francuska su vodeći proizvođači kajsija.

Koristi od kajsija

Hranljive materije koje se nalaze u kajsijama mogu da pomognu za očuvanje zdravlja srca i očiju. Konzumiranje tri ili više kajsija na dan smanjuje rizik od makularne degeneracije, koja je povezana s godinama. Degeneracija makule je jedan od osnovnih razloga gubitka vida kod starijih ljudi. Vitamin A koji se u izobilju nalazi u kajsijama je dobar antioksidans koji pomaže za dobar vid i štiti od slobodnih radikala.

Korpica sa kajsijama

Visoka koncentracija beta-karotena i likopena i kajsijama ih čini izuzetno važnom hranom za zdravlje srca. Oni čuvaju LDL holesterol od oksidacije, što može da pomogne za prevenciju srčanih oboljenja. Karotenoidi i likopen značajno smanjuju rizik od razvitka raka prostate. Samo jedna šaka kajsija sadrži preporučenu dnevnu dozu beta karotena neophodnog našem organizmu.

Kajsije sadrže takođe i hranljive materije kao što je vitamin A koji pomaže za dobar vid. Vitamin A je moćan antioksidans, koji se bori sa slobodnim radikalima i oštećenjem ćelija i tkiva. Slobodni radikali mogu da oštete očna sočiva.

Kajsije su i dobar izvor vlakana, koja pomažu za poboljšanje procesa varenja. Kajsija je idealna protiv zatvora i kod oštećenja sistema za varenje kao što je divertikuloza. Konzumirajte suve kajsije kod zatvora, jer one sadrže više vlakana od svežih i u ovom slučaju su korisnije kod zatvora. Kajsija je takođe poznata i kao moćan pomoćnik u borbi sa glistama.

Beskrajan spisak sa sastojcima i koristima od kajsija može da bude produžen još i ne čudi činjenica da su suve kajsije bile pod brojem jedan na spisku odredbi astronauta NASE.

Štetnost kajsija

Sušene kajsije koje se proizvode za prodaju, su mogu biti tretirane sumpor-dioksidom. One se tretiraju sumporom da se produži njihov rok trajanja, jer je sumpor jedna vrsta konzervansa koji sprečava oksidaciju i izbeljivanje boje. Sumpor može da prouzrokuje oštre reakcije kod ljudi koji pate od astme.

Kajsije se ne preporučuju ljudima koji pate od dijabetesa, smanjene funkcije štitne žlezde i bolesti jetre.

Ulepšavanje pomoću kajsija

Kajsije osim ukusnog i korisnog ploda nalaze široku primenu i u kozmetici. Kozmetičke maske s kajsijama deluju blagotvorno na kožu - osvežavaju je i podmlađuju. Maslac od kajsija napravljen od koštica takođe se koristi u kozmetičkim maskama koje ravnaju bore.

Možete sami da napravite kremu od kajsije. Za tu svrhu istopite 2 kašike bademovog maslaca, 2 kašike lanolina i 1 kašiku maslaca od kajsije. Pomešajte sve i dodajte 3 kašike limunovog soka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas