bonapeti.rs»Članci»Začini»Muskatni Oraščić

Muskatni Oraščić

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
19551
Rendani muskatni oraščić

Slava muskatnog oraščića kao začina sa jedinstvenom i specifičnom aromom i ukusom počinje još od antičkih vremena i traje do današnjih dana, kad je muskatni oraščić neodvojiv deo mnogih etnokuhinja. Italijanska, karipska, indijska, francuska, grčka, čak i jela karakterstična za Latisnku Ameriku i Bliski istok teško prođu bez upotrebe male doze muskatnog oraščića.

Istorija muskatnog oraščića

Drvo muskatnog oraščića (Myristica fragrans) je iz porodice Myristicaceae. To je zimzeleno drvo i dostiže do 15 metara visine. Rodna zemlja muskatnog oraščića su ostrvo Banda i Moluska ostrva, ali tamošnja kuhinja ne obraća posebnu pažnju na kulinarske prednosti ovog začina. On je postao omiljen arapima, koji su trgovali s dalekim istokom od antičkih vremena do kraja srednjeg veka. Dosta zastupljen kako začin u arapskoj kuhinji, muskatni oraščić je prenesen u Evropu.

Muskatni oraščić se brzo dopao evropljanima, ali u samom početku se on dosta teško nalazio, jer se unosio u malim količinama. Tokom 16. veka za muskatnim oraščićem raste interesovanje nakon što su portugalci zavladali Moluskim ostrvima. Oni su odmah nametnuli monopol na izvoz začina.

Nakon otprilike 100 godina arhipelag su zauzeli holanđani koji čuvaju plantaže i drveće s muskatnim oraščićem. Stroge kazne su čekale svakoga ko se usudi da otkine makar jedan oraščić, dok je krajni rezultat bio da će počinilac da ostane bez ruke. Nakon toga francuzi su uspeli da se dokopaju rasada drveta i zasade plantaže muskatnog oraščiće na ostrvu Mauricijus.

Muskatni oraščić

Izbor i čuvanje muskatnog oraščića

U prodavnicama možete da nađete kako mlevene tako i cele komade muskatnog oraščića. Kad je muskatni oraščić u prahu lakše se upotrebljava, zbog čega je to najčešći oblik u kome ćete ga naći. Čuvajte začin u hermetički zatvorenim teglama, stavljenim na suvo i tamno mesto.

Kuvanje sa muskatnim oraščićem

Kulinarska obrada začina je izuzetno pogodna u kombinaciji s biberom, lovorovim listom, lukom, peršunom, korenima za supu. Muskatni oraščić je idealan začin za različite paprikaše, paštete, supe, jela od mlevenog mesa, sosove, jela od povrća. Bez njega čuveni bešamel s pečurkama ne bi imao svoj karakterističan ukus. U indijskoj kuhinji oraščić se koristi skoro potpuno u kolačima. U evropskoj kuhinji oraščić i njegova kora se posebno često koriste u jelima s krompirom.

Muskatni oraščić i njegova kora imaju sličan ukus, dok se ukus oraščića razlikuje po tome što je malo slađi. Kora ima svetlonarandžastu, sličnu šafranu, boju, zato je omiljena kod pripreme svetlih sosova jer ima daje karakterističnu i ukusnu boju. Prinos kore muskatnog oraščića je samo 15 % od celog začina, što je razlog da bude skuplja. Muskatni oraščić je sirovina za široko korišćenje eteričnog ulja. Dobija se parnom desttilacijom mlevenog muskatnog oraščića i koristi se dosta u farmaciji i parfimerijama. Eterično ulje muskatnog oraščića se koristi čak iu proizvodnji Koka-kole.

Koristi od muskatnog oraščića

Od nezapamćenih vremena od muskatnog oraščića se prave sirupi za kašalj. U tradicionalnoj medicini muskatni oraščić i njegovo ulje su bili korišćeni za bolesti povezane sa nervnim sistemo i sistemom za varenje. Ulje od oraščića može da se primeni spolja protiv reumatskih bolova, kao i uspešno sredstvo protiv bolova u zubima. Prilikom problema sa varenjem eterično ulje muskatnog oraščića se u kapljicama pomeša sa medom. Deluje dobro i kod lošeg zadah u ustima.

Prilikom mučnine, gastroenteritisa, hronične dijareje ili stomačnih problema možete da uzmete 3 do 5 kapi ulja pomešanih s medom ili šećerom. Izuzetan blagotvoran uticaj na nervni sistem čoveka muskatni oraščić može da pokaže zbog miristicina koji se nalazi u njemu. On stimuliše proizvodnju serotonina - hormona sreće i mira. Jedan adekvatan recept je da dodate malo muskatnog oraščića u svoj čaj.

Štetnost muskatnog oraščića

Muskatni oraščići

Ako se koristi u malim dozama muskatni oraščić ne pokazuje nikakve negativne uticaje na ljudski organizam. Velika doza muskatnog oraščića je od 10 g i više i tada on počinje da pokazuje srednje ili jače halucinogene efekte. Pri predoziranju muskatni oraščić je u stanju da izaziva priviđenja i prijatno osećanje koje podseća na efekat upotrebe marihuane. Halucinacije i opijenost mogu da se nastave do 24 sata nakon prve kulminacije što je oko 12 sati nakon uzimanja prekomerne doze muskatnog oraščića.

Istovremeno s tim moguće je da se pojave neprijatni neželjeni efekti kao što su halucinacije, mučnina, dehidracija, opšta bol u telu u intervalu do 36 sati nakon prevelikog uzimanja. Redovna i prekomerna upotreba muskatnog oraščića u stanju je da naneste štetu jetri. Pri intravenoznom injektiranju musaktni oraščić deluje kao jak otrov. U prošlosti muskatni oraščić je bio korišćen da izazove abortus. Velike doze začina, uzete odjednom su izuzetno opasne - vode do konvulzija i lupanja srca, a ponekad i do fatalnog kraja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas