Vorčester Sos

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490155
Sos Vorčester

Vorčester sos (Worcestershire Sauce) predstavlja blago pikantan, slatko kiseo, fermentiran engleski sos, koji se tradicionalno pravi od sirćeta, ribe, šećera i začina. Neverovatna je činjenica koliko mnogo aroma i ukusa može da bude skupljeno u samo jednoj maloj flaši u kojoj možete da otrkijete jedan od najpopularnijih sosova u celom svetu. Sos nosi ime zapadno engleskog okruga Vorčester.

Interesantna je činjenica da sos nosi različita imena u različitim krajevima sveta. Tako je na primer u Japanu poznat kao bulfog. Ljudi koje inače ne vole ribu ne treba da koriste ovaj neverovatan sos, jer je jedan od osnovnih sastojaka baš inćun.

Istorija Vorčester sosa

Osnovni sastojak sosa je inćun, a prirpema sosova sa ribljim namirnicama kao osnovom uopšte nije praksa koja postoji od juče. Interesantna je činjenica se prvi riblji sos poznat čoveku koristio još u grčko-rimskoj kuhinji i nazivao se garum.

Upotreba fermentisanih sosova sa sardelom kao osnovom dogodila se na teritoriji Evrope još u 17. veku. Prva marka koja je osetila koliko popolaran može da bude ovaj sos je Lea & Perrins. I do dan danas upravo to je kompanija, osnovni proizvođač Vorčester sosa u svetu.

Nije jasno tačno odakle je kompanija dobila inspiraciju za svoj recept. Originalana etiketa sosa je tvrdila da recept pripada engleskom lordu po imenu Marks Sandis koji je bio guverner u Bengalu. On je otkrio recept za Vorčester sos zahvaljujući East India Company, tokom tridesetih godina 19. veka. Prema drugim izvorima međutim, takav lord nikada nije postojao.

U svakom slučaju recept je prvi put napravljen sasvim slučajno u apoteci Džon Vili Lija i Vilijama Henri Perisa, ali krajnji rezultat je izuzetno jak proizvod koji su dvojica apotekara smatrali nejestivim, a posuda u kojoj je smućkan je završila zaboravljena u podrumu.

Čak nekoliko godina kasnije hemičari su sasvim slučajno otkrili da je sos fermentirao i time dobio dosta drugačiji i prijatan ukus. Tokom 1838. godine na pijaci se pojvljuju prve flaše, koje su ponosno nosile etiketu Lea & Perrins Worcestershire sauce.

I dosad kompanija proizvodi kako već gotov soso za konzumaciju u Velikoj Britaniji, tako i koncentrat, koji je predviđen za izvoz i flaširanje na mestu.

Tokom 1930. godine kompaniju je kupio HP Foods, koja je godinama kasnije preuzeta od Imperioal Tobacco Company. Kao rezultat HP Foods je kupljen od Danone-a tokom 1988. godine, a tokom 2005. godine je preuzeta od Heinz-a.

Sastojci Vorčester sosa

Tradicionalni Vorčester sos koji je namenjen za pijace u Ujedninjenom kraljvstvu, sadrži alkoholno sirće, sirće od slada, melasa, inćun, so, šećer, luk, beli luk, ekstrakt od tamarinda, veštačke arome i začini. U spisak ulaze i limun, kiseli krastavčići, karanfilić, soja sos i paprike. U celini priprema sosa se čuva u strogoj tajnosti ali ipak su mu sastojci poznati.

Vorčester sos

Sastojak koji određuje neverovatan ukus sosa je egzotičan i retko sretano plod tamarind. Jedna od tajni Vorčester sosa je da nakon dodavanja svih namirnica i kuvanja on se ostavlja da odleži određen period vremena i tako se dobija poznati ukus. Konačno sos se filtrira i flašira.

Izbor i čuvanje Vorčester sosa

Uprkos tome što nije mnogo popularan u našoj zemlji, Vorčester sos već može da se nađe u velikm lancima ishrane. Prodaje se u malim tamnim bočicama, a cena mu je oko 2.5 evra za 200 ml. Čuvajte ga na suvom i prohladnom mestu, a nakon otvaranja treba da se sačuva samo u frižideru.

Vorčester sos u kulinarstvu

Nesumnjivo, Vorčester sos je jedan od ozbiljnih povoda za ponos nekadašnje britanske imperije. Jedan od najprepoznatljivijih sosova u svetu zauzima važno mesto u kulinarstvu i cenjen je sastojak niza jela.

Vorčester sos je nezamenljiv deo svima poznatog koktela Bladi Meri, ali on ne otkriva osobine ukusa samo u kombinaciji votke s paradajz sosom, već se koristi kao dodatak različitim vrstama mesa i šnicli. Mnogi kulinari smatraju da Cezar salata nije prava, ako nije začinjena s malo Vorčester sosa.

Vorčester sos može da se servira kako uz topla tako i uz hladna jela. Pogodan je za salate, sosove, paštete i majoneze.

Sos Vorčester može da da prijatan pikantan ukus različitim umacima. Veoma često se koristi za začinjavanje ribljih jela. Samo nekoliko kapi vorčester sosa su sasvim dovoljni da promene ukus nekom jelu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas