Buđavi Sir

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049089
Buđavi sir

Jedan od najukusnijih delikatesa na ovom svetu pojavo se zbog proždrljivosti ljudi ili pak sasvim slučajno. Obično kada se plesan sama pojavi na nekoj namirnici, u trenutku bude bačena, ali to nije u pitanju i kod buđavog sira, omiljenog milionima ljudi.

Kod njega se mikroorganizmi razvijaju upravo namenski - to znači da se stvaraju specijalni uslovi za njihov razvitak, a kultivisanje je brižno i dugo. Ta plesan je već "dragocena" i čak ima rodoslov. Buđavi sirevi se nazivaju tako baš zbog buđavih niti koje prepliću površinu sa svih strana.

Buđavi sir je izuzetno ukusan, ali mnogi od nas ne mogu da se usude da ga probaju, samo zbog ubeđenja da je to sir koji se ubuđao. Da pogledamo najpoznatije vrste buđavih sireva i malo njihovu istoriju.

Vrste buđavog sira

Rokfor - bez apsolutno ikakve sumnje reći ćemo vam da je ovo najpoznatiji buđavi sir na celom svetu. Način proizvodnje mu se i dan danas čuva u strogoj tajnosti. Za originalan Rokfor smatra se samo onaj, koji je odležao u pećinama Cambalou u podnožju Rokfor su Suzona. To je regija u Francuskoj, gde je čuvanje ovaca osnovno zanimanje vekovima i možda je baš zato tamo stvorena neponovljiva tehnologija za sazrevanje sira u pećinama, gde se kao rezultat stvara blagotvorna plesan Penicillium roqueforti. Površina sira Rokfor pokrivena je uvek vlažnom belom koricom. Unutrašnjost je masno žuta s plesni, a ukus ima blagu orašastu nijansu.

Buđavi sir sa smokvama

Postoji i legenda za stvaranje Rokfora, koja govori o mladom ovčaru koje je svaki dan napasao ovce na brdu nedaleko od sela Rokfor. Jednom je pokraj njega prošla divna devojka, zbog koje je izgubio glavu ostao bez reči i zaboravio svoj doručak - komad ražanog hleba i sveži ovčiji sir u pećini. On je otišao da se udvara devojci, a u pećinu se vratio tek nakon nekoliko dana. Video je da je sir dobio čudan izgled - ceo je bio pokriven plavo-zelenom plesni. Pažljivo je otkinuo zalogaj sira i ostao zapanjen neverovatnim ukusom.

Gorgonzola - to je najpoznatiji italijanski sir.

Proizvodi se jednistveno od kozjeg mleka ili kravljeg mleka, a u nekim slučajevima - od mešavine obe vrste. Gorgonzola je veoma ukusan mrvljiv sir koji ima masnoću oko 48%. Ukus gorgonzole je pikantan sa blagim slatkastim notama. Unutrašnjost sira je prljavo bela do svetlo žuta. Postoje tri vrste gorgonzole - slatka, pikantna i prirodna.

Blu d'Avern - takođe izuzetno poznat buđavi sir. Ima veoma jak, čak agresivan miris i ukus u kome preovladavaju cvetni i travnati tonovi. Za razliku od Rokfora Blu d'Avern ima značajno masniju konzistenciju. Nalazi široku upotrebu u kulinarstvu, kombinuje se dobro s vinima i orašastim voćem.

Form d'Amber - proizvodi se u oblasti francuskog grada Amber. To je jedan od najmekših buđavih sireva, ne samo po konzistenciji, već i po ukusu i aromi. Form d'Amber se odlikuje neagresivnom aromom i žuto-narandžastom bojom, ispresecan plavo-zelenim do sivo-žutim venama. Kora sira je suva i treba da se odstrani kod konuzmacije. Unutrašnjost je kremasta sa karakterističnim mirisom podruma.

Stilton - engleski buđavi sir koji se nudi u dve varijante - buđavi sir i običan. Beli stilton inače nije široko rasprostranjen i sreće se samo u predelima Ujedinjenog kraljevstva. Jak stilton se odlikuje svojom žuto-narandžastom bojom koja je skroz prošarana plavo-zelenim venama. Aroma mu je veoma jaka, ali kora je dosta tvrda, zbog čega se ne konzumira.

Izbor i čuvanje buđavog sira

Buđavi sir može da se nađe u većim lancima ishrane, gde se nudi u malim pakovanjima. Cena buđavog sira je relativno visoka, ali ipak ukus to zaslužuje. Birajte buđavi sir koji ima zasićene niti, jer se smatra kvalitenijim. Proveravajte rok trajanja na etiketi. Čuvajte buđavi sir dobro zapakovan u frižideru da se ne osuši.

Supa sa buđavim sirom

Buđavi sir u kulinarstvu

Buđavi sir je veoma popularan u kulinarstvu. On se dodaje u salate i supe, predjela i glavna jela. S njim se posipaju pice, a sos od buđavog sira već je takoreći neodvojiv deo jela s brokolijem i piletinom.

Osim za brokoli, sos od buđavog sira može da se koristi za različito kuvano povrće, a narendan buđavi sir daje neverovatan i različit ukus inače tako poznatom kuvanom pirinču. Buđavi sir je izuzetno pogodan za punjenje povrća.

Podrazumeva se da je buđavi sir toliko ukusan i aromatičan da može da se konzumira samostalno, a jednistveno odgovarajuće društvo za njega je crno vino. Ako dodate i nekoliko kriški voća (smokva, kruška ili slatko grožđe) budite sigurni da je to jedno od najvećih kulinarskih zadovoljstava koje možete da probate.

Buđavi sir Rokfor

Koristi od buđavog sira

Poslednja istraživanja pokazuju da buđavi sir nije samo ukusan već i koristan za zdravlje. Prema naučnicima koji su došli do tog zaključka, ovaj sir doprinosi dobrom radu creva, usporavanju artritisa i zapišite - usporava fizičke znake starenja. Pokazalo se da francuzi svoju dugovečnost ne duguju samo crvenom vinu, već i siru. Buđavi sir je koristan za srce i čuva od ozbiljnih oboljenja kao što je infarkt.

Štete od buđavog sira

Velike deo stručnjaka za ishranu je ubeđen da buđavi sir nema koristi za zdravlje, već naprotiv - mnogo šteti. Buđavi sir se ne preporučuje za konzumaciju trudnicama i dojiljama, a svi ostali su ugroženi njegovom visokom količinom soli i sadržaju masti u njemu. Tvrdi se da buđavi sir ne pomaže, već šteti srcu, pomaže gojenju i svemu negativnom što je sa tim povezano.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji