bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za čišćenje i pripremu puževa

Saveti za čišćenje i pripremu puževa

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1475
Puž

Puževi se smatraju delikatesom svuda u svetu. Njihova priprema zahteva dosta vremena, ali je krajnji rezultat predivan.

Ovi mekušci se ne hrane svime - jedu samo određenu vrstu trave. Skupljaju se nakon kiše, u rano proleće - od početka aprila do sredine maja. Nakon što ste skupili pužiće, morate ih dobro očistiti.

Stavite ih u posudu sa vodom, tako da ih voda prekrije, a posuda obavezno mora imati poklopac, da puževi ne bi ispuzili napolje. Ostavite ih tako 4-5 sati. Ova procedura je potrebna da bi se očistila sluz, koju puževi imaju, i da se očiste od hrane, koju su uneli.

Nakon što prođe ovaj period, morate ih dobro oprati, pa ih onda stavite u šerpu sa hladnom vodom i nakon toga na ringlu. Voda treba da provri i nakon toga ih ostavite da se kuvaju oko 2 sata.

Puževi

Meso puževa je žilavo i teško se kuva. U vodu dodajte prstohvat soli i bibera, i lovorov list. Kada su puževi skuvani, izvadite ih iz šerpe, operite ih hladnom vodom i ostavite ih da se iscede.

Ohlađene puževe možete izvaditi iz ljušture pomoću viljuške ili štapića za ražnjić - ako su dobro skuvani, vrlo lako im se skida ljuštura. Na stopalu puža se nalazi jedna crna ivica, i nju treba iseći i izbaciti.

Očistite sve puževe i ponovo ih operite. Očišćene puževe možete pripremiti po vašoj želji. Vrlo su ukusni pohovani puževi.

Potrebni su vam 1-2 jaja (u zavisnosti od količine puževa) i brašno. Umočite puža prvo u jaje, zatim u brašno, pa ponovo u jaje, i pržite na zagrejanom ulju.

Drugi način za pripremu puževa je u obliku salate. Potrebni su vam senf, sirće, maslinovo ulje, biber, so i peršun. Od navedenih sastojaka napravite sos (peršun treba da bude sitno iseckan), nakon čega njime prelivate skuvane i očišćene puževe.

Evo i nekoliko predloga za recepte sa puževima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest