bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Pažnja! Otrov Transglutaminaza u hrani nam slepljuje organe

Pažnja! Otrov Transglutaminaza u hrani nam slepljuje organe

MarianeMariane
Džedaj
1259760
Tranglutaminaza

Proizvođači prehrambenih proizvoda opisuju transglutaminazu kao revolucionarni novi način za poboljšanje postojećih proizvoda.

Prema njima, ona je samo prirodni enzim, koji pomaže vezivanje proteina i ima sposobnost da spaja na hladnom komade mesa, da slepi slaninu na površini mesa.

Transglutaminaza se koristi za poboljšanje konzistencije sira i kačkavalja, jer sprečava njihovo drobljenje, smanjuje gubitak vode u kiselom mleku, i uopšte se mnogo primenjuje u proizvodnji hrane.

Ovo je razlog zbog kog se ovaj ferment široko koristi u mesnoj, ribnoj i konditorskoj industriji, gde se, u zavisnosti od grupe proizvoda u koje se stavlja, susreće u različitim oblicima.

Transglutaminaza u mesu i mesnim prerađevinama je označena na etiketama oznakom TG ME. Kada se koristi u preradi i proizvodnji ribe i morskih plodova, označena je sa TG FI.

U šunki i kuvanim kobasicama je TG 901, u siru - TG CH, u kiselom mleku i mlečnim proizvodima - TG DA, a u brašnu, tvrdom testu i hlebu - TG BR.

Šunka

Na etiketama gotovih proizvoda u prodavnicama, transglutaminaza je standardno obeležena oznakom E1400 i nosi ime malodekstrin.

Kada ljudi konzumiraju namirnice, u kojima ima transglutaminaze, ona se akumulira u telu. Na njenu aktivnost ne utiču niti hemikalije, niti termička obrada.

Kao rezultat velikih količina ovog fermenta, koji, da ne zaboravimo, ima svojstvo da bukvalno lepi meso, ljudska tkiva počinju da se slepljuju.

Oko zaliha ovog fermenta se formira loptice, koje mogu ometati prolaz creva i uzrokuju različite vrste raka.

Negativne posledice prekomernog uzimanja proizvoda koji sadrže transglutaminazu su pronađene od strane japanskih istraživača, koji su sproveli eksperimente sa laboratorijskim miševima.

Kobasice

Nakon samo dve nedelje unosa ovog fermenta, glodar je umro, a njegova autopsija je otkrila nešto jezivo. Svi njegovi unutrašnji organi - pluća, srce, creva, su bili bukvalno slepljeni u jedno veliko parče mesa.

Loša vest za pristalice zdrave ishrane je da se ovaj ferment koristi u proizvodnji sve više proizvoda.

Među namirnicama koje najviše sadrže malodekstrin su kuvane i dimljene salame i viršle, hladni polufabrikati, proizvodi od mesa i ribe, neki mlečni proizvodi, štapići od krabe i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest