bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koliko tačno treba da pijemo mineralnu vodu

Koliko tačno treba da pijemo mineralnu vodu

Pijenje vode

Koristi od mineralne vode su dosta, ali kao i sa drugim darovima prirode, ne treba preterivati ni sa ovom vodom. Ona iajjači uticaj ima na ljudski organizam kada se pijem ujutru na prazan stomak.

Iako je taj način nedostupan mnogima, najbolje je da se pije direktno sa izvora. Eksperti preporučuju da se piju po dve čaše mineralne vode svakog jutra, 30 minuta pre obroka. Ljudski organizam najbolje apsorbuje korisne materije iz ove vode kada je ona topla oko 38 stepeni.

Kako bi je organizam pravilno usvojio, vodu treba piti polako i u manjim gutljajima, tako da zadržimo malo u ustima, pod jezikom, pa tek onda da je progutamo. Tu je sluzokoža dobro snabdevena krvlju i izgrađena je od tkiva koje ima svojstvo obrnute reapsorbcije.

Ovim procesom organizam dobro usvaja mineralne materije i one dikretno ulaze u krv koja se nalazi u tkivima. To posebno važi za one vode koje su niže temperature od spomenute.

Svaki čovek je drugačiji. Baš iz tog razloga količine mineralne vode koje treba da se unesu su drugačije za svakog. Glavni faktor za to je opšte stanje organizma, fizičko i psihiičko stanje, kao i stepen opterećenosti kojoj se organizam izlaže.

U svakom slučaju, oko 600 ml vode dnevno je normalno, pa čak i obavezno da konzumira. Srednja količina je 1.5 litar, a pojedinim osobama se preporučuje i po 2.5 litra dnevno. Kod sportista koji svakodnevno opterećuju svoje telo i kod kojih postoji opasnost od dehidratacije, norma je još viša - 5 litara.

Mineralna voda

Nije preporučljivo da se određena količina isipije u kratkom vremenskom periodu. Eksperti savetuju da se mineralna voda pije u jednakim vremenskim intervalima po 250 ml tokom celog dana. Ako se velika količina popije odjednom, to može opteretiti organizam i iako nema nikakvih ozbiljnih posledica po telo, ono ipak neće biti u stanju da prihvati sve korisne materije iz vode.

Oko 70% vode kod nas je slabo mineralizovana voda. To znači da nema štetno dejstvo po ljudski organizam i može se piti duže vreme i nema potrebe da se menja ili naizmenično pije sa nekom drugom vodom.

Redovno i umereno konzumiranje prirodno alkalne mineralne vode je najbolji prirodni način da se reguliše pH vrednost u krvi kod velikih fizičkih preopterećenja, kod kojih se eliminišu velike količine laktata i drugih štetnih metaboličkih materija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest