bonapeti.rs»Članci»Začini»Aleva Paprika

Aleva Paprika

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196226
Aleva paprika

Aleva paprika je jedan od najomiljenijih i korišćenih začina u balkanskoj kuhinji. Ovde skoro da nema jela ili tradicionalnog jela u koje se ne dodaje aleva paprika. Karakteristično za ukus koji daje ovaj začin jeste sladnjikava nota, zbog koje je izuzetno pogodna za začinjavanje jela od povrća, piletinu, svinjsko i teleće meso, a čak i ribu.

O istoriji začine ne zna se mnogo detalja, ali slatka aleva paprika je prva ušla u upotrebu. U og Evropi aleva paprika ne dolazi sa Orijenta, već iz poptuno drugog pravca iz Portugalije. U državi pomorandži i lepog vina aleva paprika je došla u 16. veku kada su portugalski moreplovci doneli začin iz Meksika. Odmah su joj osobine ukusa postale visoko cenjene, budući da je aleva paprika bila izuzetno skup začin i dostizala je cenu bibera.

Dalja istorija tucanih crvenih paprika doživljava vrhunac ulaskom u Mađarsku. To je bilo negde u 19. veku kada se u toj zemlji toliko mnogo korustila aleva paprika u kulinarstvu, da je počela da se smatra njegovom drugom zemljom porekla. Kao osnovni element u Mađarskoj kuhinji, bez aleve paprike ne sprema se gomila poznatih jela među kojima je i mađarski gulaš.

Ljuta aleva paprika potiče iz porodice Capiscum koje su poznatije kao ljute papričice. Botanički naziv biljke je Capiscum annuum. Ljuta aleva paprika nazvana još kajenska aleva paprika, sprema se od zrelih ljutih papričica i koristi se za zaljućivanje jela, sosova i nekih smesa za začine.

Vrste aleve paprike

Aleva paprika se deli na dve vrste. Ona može da bude slatka aleva paprika i ljuta aleva paprika. Obe vrste predstavljaju prah ili sitne ljuspice koje su dobijene mlevenjem ili tucanjem suvih crvenih paprika ili papričica. Slatka aleva paprika se dobija od slatkih crvenih paprika i daj jelo blago slatkast ukus.

Začini

Izbor i čuvnanje aleve paprike

Aleva paprika je jedan od najčešće korišćenih začina zbog čega se veoma lako nalazi - može se naći u skoro svakoj prehrambenoj prodavnici. Kupujte alevu papriku u dobro zatvorenim kesama. Čuvajte je u suvim i tamnim prostorijama.

Kuvanje s alevom paprikom

Na Balkanu je široko rasprosranjena praksa da se zaprška nekom jelu pravi od zagrejanog ulja i aleve paprike. Tako pasulj, sočivo, čak i jaja postaju izuzetno ukusni.

Obično aleva paprika boji jela karakterističnom narandžastom bojom ili bojom cigle. Dosta često se koristi za posipanja različitih namirnica i salata. Tada se ipak aroma ne oslobađa potpuno i postignut efekat je više estetski nego što utiče na ukus.

Aroma aleve paprike se potpuno oslobađa pri termičkoj obradi. Ona ipak, treba da je pažljiva da bude kratka i umerena, jer na visokoj temperaturi šećeri u začinu se pregreju i ukus postaje gorkičast.

Koristi od aleve paprike

Koristi od aleve paprike na ljudski organizam nisu jedna ili dve. Ljuta aleva paprika je odličan izvor vitamina A. Ona je takođe dobar izvor vitamina B6, vitamina C, vitamina K, mangana i dijetetskih vlakana. Ljuta aleva paprika poboljšava metaboličke procese i usporava izbacivanje sluzi.

Aleva paprika ima osobinu da osigura dodatnu toplinu u organizmu, da poboljša cirkulaciju krvi i olakše njegov dotok i u udaljenije delove tela za koje je pročišćenje od sluzi isto toliko važžno.

Aleva paprika

Ljuta aleva paprika ima dokazane koristi pri predupređivanju kancera, kod srčanog udara, kao i kod čireva i drugih gastro-intestalnih oboljenja.

Posebno dobro ljuta aleva paprika utiče na čireve nastale pod uticajem bakterija. Povećanje kiseline u želudcu je razlog za pogoršanje čira. U tom slučaju južnoamerički začin se koristi kao lek. Ljuta aleva paprika zaustavlja razvoj čira ubijajući bakterije s kojima se stimulišu ćelije sluznice želudca da otpuste zaštitne sokove. Upravo ti sokovi utiču dobro na čir.

Ljuta aleva paprika pokazuje celokupan lekovit efekat na gastro-intestalni trakt. Ne samo čirevi na želudcu već i na dvanaestopalačnom crevu se leče sa Capsicum-om. Začin je moćan anelgetik i čak može da doprinese popravljanju tkiva na želudcu i kretanju krvi bržim tempom ka predelu tkiva. Aleva paprika poboljšava brže usvajanje hrane koja se konzumira zajedno s njom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas