bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese u pripremi špragli

Finese u pripremi špragli

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40390127
Špargle

Špargle su omiljeno povrće mnogima. Dosta gurmana ih naziva "plemićem među povrćem" zbog posebne brige i pažnje, koja im je potrebna.

Postoji preko 3000 vrsta špargli, ali na tržištu možete naći samo bele, ljubičaste i zelene. Najrasprostranjenije su zelene.

Kupujte špargle, koje su sa zatvorenim glavicama, prečnika ne više od 12 mm, i koje su sa glatkim i tvrdim stabljikama. Sveže špargle ćete prepoznati po tome što izgledaju sočne i sjajne. Ako špargle imaju žućkastu boju, onda su stare.

Čuvajte ih do 3 dana u frižideru, prekrivene mokrom krpom. U zamrzivaču ih možete čuvati do 8 meseci.

Špargle se mogu jesti sirove, kratko potopljene u sosu Vinaigrette, rastopljenom maslacu ili pavlaci. Mogu se naći u jagnjećem paprikašu, različitim supama i mnogim drugim jelima.

Postoje tri osnovna načina pripreme špargli: blanširanje, prženje na maslacu ili maslinovom ulju, i kuvanje na pari. Blanširajte špargle na sledeći način: potopite ih u kipuću vodu 3-4 minuta, a nakon toga ih potopite u hladnoj vodi.

Špargle u sosu

Pre nego počnete sa obradom mladih špargli, morate iseći mali deo od stabljike, i to neposredno pred pripremu.

Ako imate veće špargle, morate znati da im se donji deo teško žvaće i jako je tvrd. Taj deo odstranite ili ga oljuštite, jer ćete tako sačuvati samo onaj deo, koji je pogodan za konzumaciju.

Vreme za pripremu špargli zavisi od njihove veličine. Tanjim strukovima ne treba više od 2 minuta na tiganju, kada ih pripremate na maslacu ili maslinovom ulju. Velike špargle postaju mekane kada ih kuvate u vrućoj i posoljenoj vodi 5 minuta.

Najbolje pripremljene špargle su jako zelene boje i lako se režu nožem. Dobro se kombinuju sa sosom od buđavog sira i oraha, manga i kapara, sosom sa senfom i estragonom, sosom sa karijem.

Ukoliko želite da napravite supu od špargli, sačuvajte vodu u kojoj ste ih kuvali. Iskoristite je za pripremu supe, jer je vrlo bogata vitaminima i mineralima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest