Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Načini za farbanje jaja

Načini za farbanje jaja

DesislavaDesislava
Početnik
671
Načini za farbanje jaja

Uskrs je jedan od najstarijih i najvažnijih hrišćanskih praznika, praznik smrti i vaskrsenja Isusa Hrista. Uskršnji praznici uključuju Veliki četvrtak - Tajnu večeru, Veliki petak - dan, kada je Isus razapet, i Uskrs - dan, kada je Isus vaskrsnuo i vratio se u život.

Uskršnja tradicija je farbanje jaja i pravljene Uskršnjeg kolača -

kozunaka (milibroda). Skoro da nema trpeze, na kojoj oni nisu prisutni tokom ovog praznika. Jaja se farbaju ili na Veliki četvrtak ili u subotu, dan samog Vaskresenja Hristovog, a prvo ofarbano jaje obavezno mora biti crveno. Njime se mažu čela dece u kući, za zdravlje.

Za većinu nas je farbanje jaja jedan "mali praznik", a najzabavniji deo je to, što ima toliko mnogo načina da se to uradi. Evo nekoliko predloga za farbanje uskršnjih jaja.

Jaja se farbaju specijalnom farbom za jaja, ali se to može uraditi i prirodnim proizvodima. Sledstveno tome, dajemo Vam jedan takav predlog.

U tu svrhu, pre nego počnete da kuvate jaja, pripremite ljuspice starog luka, jedan ili dva unihopa ( u zavisnosti od toga, koliko jaja želite da ofarbate na ovaj način), i nekoliko konopčića. Svako jaje upakujte u ljuspice luka i pažljivo ga stavite u unihop.

Nakon toga, unihop vežite konopcem, čvrsto do upakovanog jaja, da se ljuspice luka ne mogu premestiti. Na isti način obradite i ostala jaja.

Nakon toga, jaja stavite u šerpu i skuvajte ih - kuvanje obično traje desetak minuta. Nakon kuvanja, jaja izvadite i ostavite da se ohlade, pa ih pažljivo izvadite iz unihopa. Rezultat je predivan.

Još jedan način za dobijanje efektnih i šarenih jaja je pomoću tampona i farbe. Nakon kuvanja, jaja uvijte dobro u tampon, i umočite tampon u različite boje farbe za jaja. Ostavite jaja da odstoje 15-20 minuta, i nakon toga ih raspakujte. Rezultat su šarena Uskršnja jaja.

Izađite napolje ili u obližnju baštu, i sakupite listove različitih oblika i veličine. Isecite nekoliko različitih vrsta tkanine, veličine da se može uviti jedno jaje. Nakon što skuvate jaja, uzmite nekoliko njih i namokrite ih, da bi mogli da zalepite na njih sakupljene listiće.

Uvijte ih u isečene komade tkanine i vežite ih konopcem. Tako upakovana jaja potopite u pripremljenu farbu za jaja i sačekajte nekoliko minuta. Nakon toga, izvadite jaja, i ostavite ih da se iscede. Raspakujte ih, i imaćete ofarbana jaja, na kojima kao da ste precizno nacrtali listiće.

Kada se farbaju jaja

Kao što je već bilo reči, jaja se farbaju u četvrtak ili subotu pred Uskrs.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest