Ženšen

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
19698
Čaj od ženšena

Ženšen (Panax Ginseng) je dokazano jedan od najdragocenijih darova prirode, poznat još od davnina, i korišćen za poboljšavanje kvaliteta života ljudi. Poznat i kao "Koren života" i "Koren dugovečnosti", ova magični koren je od davnina smatran panaceom - lekom za sve bolesti. Ukorenjen u kineskoj tradicionalnoj medicini hiljadama godina, ženšen ima opšte tonizirajuće dejstvo na organizam, i od davnina je poznat i kao "muška biljka".

Smatra se da su ljudi u Istočnoj Aziji poznavali i visoko cenili svojstva ženšena još pre 5000 godina. Njegovo ime "Panax Ginseng", pak, dolazi iz grčkoj jezika, i u bukvalnom prevodu znači upravo panacea. Neki od korena biljke su vrlo slični ljudskoj figuri, i nije slučajnost to što na kineskom ženšen znači koren-čovek. Nekada su koreni u obliku ljudskog tela bili veoma cenjeni. U jednom periodu su bili vredniji od zlata.

Hiljadugodišnja istorija biljke je razlog da se oko nje vije mističan i legendaran veo. Neke legende govore, da je ženšen dar Bogova, i da se može pretvoriti u životinju ili čoveka. Jedna druga priča nam kazuje kako se rodio "Koren života", prilikom udara munje u planinski potok. Voda je tekla i oblikovala se rupa, i tako je na svet došao ženšen - dar prirode, pun nebeske sile vatre.

Kada ostavimo na stranu legende, i usredsredimo se na činjenicu da ženšen postoji oko milion godina, i uprkos tome je uspeo da odoli mnogim klimatskim i zemljanim promenama, prolazi nas jeza i sve nam se više čini istinitim da se ovde umešana Božja ruka. Da li je tako ili ne - ne možemo saznati, zato ćemo se usredsrediti na suštinu čudotvornog korena i njegove koristi po ljudskog zdravlje.

Ženšen raste uglavnom u Severoistočnoj Kini, Severnoj Koreji, Tibetu, Sibiru. Gaji se još u Kavkazu, Ukrajini i mnogim drugim regijama bivšeg Sojvetskog saveza. Biljka dostiže visinu između 30-60 cm, a koren je prečnika 3-8 cm. Lekoviti koren je višegodišnji deo biljke, dok je deo iznad zemlje jednogodišnji.

Koreni se široko primenjuju u mnogim medicinskim preparatima, ali se koriste i u isceliteljske svrhe samo nakon što biljka dostigne uzrast od 5 godina. Obično su cvetovi ženšena bele, a mali plodovi svetlo-crvene boje. Sam koren raste vrlo sporo, i tokom ovog perioda (period od 4 do 6 godina) on nagomilava žinzenozide (vrsta saponina i glukozida), koji imaju jedinstvenu strukturu i dejstvo.

Vrste ženšena

Samo je u kini poznato preko 15 vrsta ženšena. Neke od najvažnijih vrsta, na svetskom planu, su:

- Pravi ženšen (Panax Ginseng) - nazivaju ga još i azijski, korejski ili kineski ženšen. Najviše se upotrebljava. U tradicionalnoj azijskoj medicini veruju da je "sveti lek". Veruje se još da jača životnu energiju Či, što ga čini vrlo korisnim i efikasnim kod dugih i hroničnih oboljenja;

Supa sa ženšenom

- Sibirski ženšen (Eleutherococcus senticosus) - vrlo je popularan među aktivnim i profesionalnim sportistima, jer povećava fizičku izdržljivost. Osim toga, deluje veoma tonizirajuće nakon teškog fizičkog napora. Uzimajte sibirski ženšen ukoliko patite od stresa. Osim toga, ova vrsta magičnog korena je odgovarajuća za period menopauze;

- Američki ženšen (Panax quinquefolium) - ova vrsta se smatra najbalansiranijom među svim vrstama. Ima opšte ojačavajuće i tonizirajuće dejstvo, i umiruje nervni sistem. Ima svojstvo održavanja normalnih nivoa šećera u krvi, i poboljšava metabolizam;

- Pseudo-ženšen - to je tzv. indijski ženšen. On se ne koristi kao sredstvo za jačanje tonusa organizma, a više se primenjuje za smanjenje bola, prouzrokovanog povredama.

Divlji ženšen se može naći na vrlo malo lokacija, ali je, na račun toga, gajenje biljke realizovano još pre mnogo hiljada godina.

Sastav ženšena

Čemu ženšen duguje naziv panacea? Više nego jasno je, da se ta tajna krije u kompleksu korisnih supstanci, među kojima su puno glukozida, triterpenski saponini (panaksin, panaksova kiselina, panakvilen, panacen, ginzegin), fitosterini, sluz, smola, tanini, alkaloidi, enzimi, šećer, pektinske materije. U ženšenu ima najviše vitamina C, B1 i B2. Osim toga, koren obiluje solima fosfora, mangana i gvožđa, mikroelementima i makroelementima.

Osnovna biološka aktivna supstanca ženšena su glikozidi. Žinzenin je glikozid, zbog koga ženšen ima sposobnost da smanjuje koncentraciju šećera u krvi i da stimuliše sintezu glikogena. Drugi važni sastojak "Korena života" je etarsko ulje panaksen. On uspešno stimuliše i tonizira srčani rad, zajedno sa krvnim sudovima. Ima umirujuće dejstvo i zatupljuje osećaj bola. Regulisanje metabolizma je funkcija panaksove kiseline u sastavu korena. Ona reguliše žlezde sa unutrašnjim lučenjem.

Čuvanje ženšena

Biljku čuvajte na suvom i hladnom mestu, koje nema dodir sa sunčevom svetlošću.

Ženšen

Upotreba ženšena

U današnje vreme, ženšen ima puno primena - od njega se priprema veliki broj preparata, u koje se najčešće stavlja kombinacija između ženšena i ekstrakata drugih biljaka, vitamina i mikroelemenata. Čaj od ženšena ima neprijatan ukus, ali se preporučuje više čist čaj, nego onaj sa primesama. Obično se koren ženšena može naći ceo, ili u obrađenim crvenim komadima.

Na 300 ml kipuće vode je dovoljna količina od oko 3 komada ženšena. Nakon što se stave komadi, ostaviti čaj da se kuva, dok se tečnost ne smanji na jednu šolju. Nakon toga, čaj procedite i, po želji, zasladite medom.

Od sušenih korena se pravi i alkoholni ekstrakt. U tu svrhu, u 1 l alkohola staviti oko 30 g sušenog ženšena, i ostaviti da odstoji 15 dana. Uzimati po 10-15 ml, 1 do 2 puta dnevno.

Sušene korene možete pripremiti sa medom. Samleti 50 g korena ili ih preliti sa malo mlake vode, i nakon 10-15 minuta procediti i sitno naseći. Koren staviti u 1 teglicu meda. Uzimati po 1 kašičicu svakog jutra, na prazan stomak.

Od korena ženšena možete pripremiti i druge čajeve i napitke. Sušeni ženšen se koristi čak i u kulinarstvu - može se dodati u neke supe, paprikaše, dinstana jela i salate, ali samo ako se prethodno nakisne u vodi. Kada uzimate ženšen, radite to na prazan stomak, ali neposredno pre obroka, jer ovo obezbeđuje maksimalnu apsorpciju korena.

Koristi od ženšena

U današnje vreme je hiljadugodišnja primena ženšena u tradicionalnoj medicini potkrepljena laboratorijskim istraživanjima korena, koja potvrđuju ogromne koristi u različitim aspektima ljudskog zdravlja. Medicinski preparati od ženšena se najviše primenjuju, jer stimulišu i okrepljuju telo kod premora, efikasni su kod smanjene radne sposobnosti, poremećaja kardiovaskularnog sistema, nervnih, psihičkih i drugih bolesti.

Ženšen je moćan stumulator i regulator funkcije mozga. Kao jak adaptogen, u određenoj dozi on istovremeno stimuliše procese buđenja i aktivne inhibicije u korteksu. Poboljšava pokretljivost kortikalnih procesa i obezbeđuje brz oporavak kod umora. Na ovaj način, biljka deluje na mentalne i fizičke performanse čoveka, protok krvi u mozgu, i time poboljšava pamćenje.

Ginzenozidi su supstance u ženšenu, koje poboljšavaju koncentraciju i deluju okrepljujuće. Slava ženšena kod stanja stalnog umora i napregnutosti postoji još od davnina. Koren ima sposobnost da reguliše izbacivanje hormona stresa iz organizma, i istovremeno rad organa (hipofize, hipotalamusa, nadbubrežnih žlezda), koji sintetišu te hormone.

Meditacija

Magično delovanje ženšena je povezano sa aktivnim formiranjem endorfina - hormona sreće. Endorfin se sintetiše u velikom mozgu i "mali je mađioničar", koji obezbeđuje dobro raspoloženje i opšte povećanje samouverenosti.

Sprovedena su istraživanja, koja potvrđuju da neke ćelije raka prestaju da se razvijaju pod uticajem ženšena. Kao rezultat istraživanja je donesen zaključak da prijem ženšena, kao dodatka ishrani, značajno smanjuje rizik za razvitak bolesti raka. Prijem čudotvornog korena u vreme bolesti se strogo preporučuje, kao i u periodu oporavka nakon bolesti. Koren ima jačajući efekat, i preporučuje se ženama sa hipotonijom.

Aktivni sportisti redovno koriste ženšen kao dodatak, jer dokazano pomaže mišićima da efektivnije koriste energiju. Kao što je već bilo reči, koren povećava fizičku izdržljivost organizma, i koristan je kod teških opterećenja.

Verovatno se pitate zašto ženšen nazivaju "muškim korenom". Najjednostavnije rečeno, njegovi aktivni sastojci deluju na glatku muskulaturu, čime povećavaju erektilnu sposobnost jačeg pola. Mnogi specijalisti preporučuju koren za "potenciju" muškarcima, koji pate od erektilne disfunkcije. Produženi unos ženšena dokazano vodi do povećanja testosterona u organizmu, kako i količine spermatozoida, što ga automatski pretvara u moćno oružje protiv steriliteta kod muškaraca.

Kineski ženšen dokazano ima koristi kod dijabetesa, anemije, čireva, i dr. Ima tonizirajuće dejstvo, odstranjuje umor, ali je važno napomenuti da, što je stariji koren, to su njegove osobine jače. Kod dijabetesa, uzimajte 100-200 mg ženšena dnevno, i time ćete regulisati nivo šećera u krvi. Ženšen je pogodan i za ljude sa hipoglikemijom, u lečenju kardiovaskularnih bolesti, srčanih mana i visokog krvnog pritiska.

Štetne posledice upotrebe ženšena

Iako je veoma koristan, preporučuje se unos ženšena nakon konsultacije sa specijalistom, jer doziranje i čestoća unosa zavise od uzrasta čoveka i konkretne bolesti. Nepravilna upotreba ženšena može imati neželjene reakcije, kao što su anksioznost, glavobolja, pa čak i visok krvni pritisak.

Postoje podaci da prevelike doze lekovitog korena mogu prouzrokovati i mučninu, povraćanje, nesanicu, napetost mišića i zadržavanje tečnosti. Najbolje je početi sa niskim dozama, a onda, po potrebi, povećavati dozu nakon nekoliko nedelja.

Uzimajte ženšen najviše nekoliko nedelja, a nakon toga napravite pauzu. Strogo se ne preporučuje ljudima sa hipertonijom. Savet stručnjaka je da ne uzimate ženšen tokom velikih vrućina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas