Kapsaicin

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315817
Kapsacin

Kapsaicin /Capsaicin, 8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide/ predstavlja sastojak koji se nalazi u ljutim paprikama /luta aleva paprika/. Paprike o kojima je reč su poreklom iz Severne i Južne Amerike. U čistom stanju, kapsaicin izgleda kao kristalni prah. Nema karakterističan miris, ali ima ljut ukus koji ostaje u ustima. Izgrađen je od sedam povezanih alkaloida.

Jedinjenje se topi na tepmeraturi od 65 stepeni. Kapsaicin je slabo rastvorljiv u vodi. Na njega alkohol lako utiče, kao i hloroform. Iz tog razloga se pri konzmuaciji ljute hrane koja sadrži kapsaicin može konzumirati alkohol, kako bi se njegovo dejstvo smanjilo. Kapsaicin se može u velikim količinama dobiti iz ljutih paprika uz pomoć acetona. Dobijeni ekstrakt je narandžaste ili crvene boje. Sadržaj kapsaicina u njemu je od 5 do 10%.

Istorija kapsaicina

Kako je već jasno, ljut ukus koji osećamo kada jedemo ljute paprike je zbog jedinjenja kapsaicina. Otkrio ga je P. Buholc u prvoj četvrtini dvadesetog veka, međutim, ovo jedinjenje svoj naziv dobija decenijama kasnije. Kum ovom jedinjenju je kasnije bio L. Treš. U drugoj polovini devetnaestog veka je doktor mađarkog porekla, E. Hodžis, primetio da je ovaj alkaloid odgovoran za osećaj žerenja u usnoj duplji, kao i za proizvodnju želudačnog soka, koji sa svoje strane odlično deluje na samo varenje. Tokom prošlog veka se ova materija dobila sitetičkim putem.

Koristi od kapsaicina

Ako se usvoji posredstvom ljutih paprika, kapsaicin pomaže u regulaciji kiselina u želucu i pozitivno deluje na procese varenja. Kapsaicin pomaže i ubrzava procese u organizmu i na taj način se aktivno uključuje u dijetu sportista. Uspešno se pokazao i kod osoba koje pokušavaju da se izbore sa viškom kilograma. Međtim, spisak koristi ovog sastojka ljutih paprika se ne završava tu.

Ljute papričice

Nedavna istraživanja sa Notingamskog univerziteta pokazuju da kapsaicin može biti ključni element u borbi protiv onkoloških oboljenja. Prema ovim istraživanjima, on ima moć da uništava kancerogene ćelije. Istovremeno, on ne utiče negativno na organizam. Ovu teoriju potkrepljuju naučni eksperimenti sprovedeni na laboratorijskim miševima. Statistika Svetske zdravestvene organizacije kaže je procenat umrlih od oboljenja raka mnogo niži u zemljama gde se u većim količinama jede ljuta paprika, a samim tim unosi i ovo jedinjenje, nego u zemljama gde se ona manje konzumira.

Kapsaicin je materija koja je poslednjih godina postala veoma popularna u naučnim istraživanjima. Vrevenom su specijalisti okrili da se ova materija može koristiti raznim sferama i u različite svrhe. Kapsaicin je jako sredstv za ublažavanje bolova. Ovaj vredan sastojak ljutih paprika se pokazao kao značajni element raznih krema, gelova, masti, koje se koriste zbog svoje moći da zagreva, ali i zbog svog antiupalnog dejstva. Ova materija se može koristiti i terapijama kod problema sa srcem i krvnim sudovima. Sprečava zgrušavanje i začepljenje arterija.

Kao sastojak se koristi u kremama koje ublažavaju bolove kod osoba koje imaju artritis. Ulazi u sastav preparata za psorijazu i oni preparata koji ublažavaju migrenu. Ovo jedinjene pomaže u sprečavanju dijareje kao posledice bakterijske infekcije. Kapsaicin dobro deluje na cirkulaciju krvi. Postoje i podaci da on deluje i kao afrodizijak. Negova nezamenljiva osobina jeste da utiče na nervne receptore koji reaguju na osećaj bola.

Pored svega unos ove materije pozitivno deluje na pluća, tako što ojačava plućno tkivo. sa druge strane, ubrzava i olakšava eliminaciju neželjenih sekreta. Ovo jedinjenje daje energiju i utiče na fizičku aktivnost, pa ga sportisti često unose. MOže pozitivno delovati i kod ljudi koji žele da smršaju i doteraju liniju, jer ubrzava metabolizam, smanjuje apetit i sprečava pojavu masnih ćelija. Na taj način suvišni kilogrami nestaju lako i prirodnim putem.

Kapsaicin se ne koristi samo kao farmaceutski preparat. Kapsaicin ima široku primenu i u domaćinstvu. Na primer, može se upotrebiti kao insekticid. Dokazano je da je odličan u borbi protiv insekata i miševa. Kapsaicin se ddaje boji ili laku, kojim će se tretirati određena površina. Neke domaćice ga koriste kao pomoćno sredstvo za odvikavanje domaćih ljubimaca da oštre nokte na određeom mestu.

Ljuto

Prijem kapsaicna

Kapsaicin se može konzumirati peroralno u vidu tableta, koje se mogu naći u apotekama. Moguće je da se pri njihovom gutanju oseti pečenje, što nikako nije čudno za ovu vrstu tableta. Taj osećaj može potrajati i do mesec dana. Dugom upotrebom će taj osećaj nestati. Konzumiranje hrane 20 minuta nakon unosa kapsaicina može ublažiti osećaj pečenja. Osobe koje imaju oseljiv želudac bi trebalo da se konsultuju sa lekarom pre konzumacije ovakvog proizvoda.

Štetnost kapsaicina

Kapsaicin je materija sa kojom treba biti oprezan. Ako dođe u kontakt sa nosem ili očima, može izazvati bolni osećaj /pečenje/, suze, a ponekad i nemogućnost govora i vrtoglavicu. Ako dođe u kontakt sa očima ili nosem, osetićete pečnje koje će proći nakon sat vremena. Kako bi ublažili nepijatan osećaj, možete to mesto premazati nekim biljnim uljem ili medom.

Ako i to ne reši problem, potražite lekarsku pomoć. Ponekada, mada se to vrlo retko dešava, može se pojaviti otežano disanje, problemi sa očima, dermatitis i krv iz nosa. Ova materija se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama koje su osetljive na kapsaicin. Kapsaicin ne bi trebalo da koriste ni osobe koje imaju čireve. Pre upotrebe kapsaicina, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas