bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koje meso se koliko peče

Koje meso se koliko peče

Jana G.Jana G.
Početnik
1595
pečeni but

Prethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno blanširanjem.

Kada se opere ili izblanšira, meso treba osušiti i očistiti od suvišnih masnoća i žila. Od masti treba da ostane oko 2-3 mm, a to će sprečiti da sokovi mesa brzo ispare, pa će se sama sočnost sačuvati.

Meso koje se prži ili dinsta treba da se iseče onako kako bi to bilo najbolje za jelo u koje se uključuje. Meso se seče tako što se prati linija mišićnih vlakana, kako bi se sačuvala celovitost ćelija.

Za ukusnije jelo meso se može prethodno marinirati sa začinima ili marinadom sa sirćetom. Pre dinstanja meso treba posoliti, malo uvaljati u brašno i blago propržiti sa svih strana.

Zatim ga možete staviti u odgovarajuću posudu, preliti mašću koja je ostala od prženja i peći u rerni, stalno ga polivajući sosom koji se napravio tokom pečenja. Ako je potrebno, dodajte i vodu.

meso

Viljuškom možete proveriti da li je meso gotovo. Ako viljuška lako prolazi kroz meso i iz mesa izlazi providan sok u malim količinama, to znači da rernu možete isključiti.

Svinjetina se prosečno peče oko sat i po vremena za komad težine 2 kilograma. Ako želite da iz njega teče roze sok, vreme pečenja se skraćuje. Za ovakvu svinjetnu je potrebno nešto manje od sat vremena. Kada probodete meso i kada iz njega poteče sok, to znači da je vaš specijalitet zvani "alangle" gotov.

Meso domaće živine i divljači, a takođe i namirinice koje se peku sa njima, treba da se prethodno skuvaju, dinstaju ili blanširaju.

Teletini je, za razliku od svinjetine, potrebno malo više vremena. Vreme pečenja zavisi od toga kako se je meso prethodno pripremilo za pečenje - da li se prethodno kuvalo, dinstalo ili blanširalo.

Kod pečenja mesa je važno da ono dobije zlatkastu i hrskavu koricu. To se postiže pečenjem na visokoj temperaturi. Kada je korica gotova, temperatura se duplo smanjuje, dok meso ne bude u potpunosti gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest