Bonapeti.rs»Članci»Voće»Dženarike

Dženarike

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
31588
Džanarika

Dženarike /cherry plum/ predstavljaju plodove skrivenosemenice Prunus cerasifera, koja pripada rodu Šljiva /Prunus) i porodici Ruža /Rosaceae/. U nekim mestima kod nas je poznata kao šljiva ranka. Obično ova vrsta dostiže visinu od 6 do 15 m, i izgleda kao veliki žbun ili kao drvo skromnije veličine. U suštini, dženarika je jedno od drveća koje cveta najranije, u umerenim zonama našeg kontinenta. Obično se sredinom ili krajem februara već mogu videti fini beli cvetovi.

Listovi biljke Prunus cerasifera su elipsastog oblika, obojeni u zeleno. Dužine su između 4 i 6 cm. Najvažniji deo i nesumnjivo najukusniji je plod. Plod je loptast, žute ili crvene boje. Dostiže 2-3 cm u prečniku. Mesnati deo ploda je sočan i mek, a u njemu se nalazi koštica. Ponekad se koštica lako uklanja, a nekad teže - u zavisnosti od sorte dženarike. Inače je meso gusto i slatko, sa kiselom notom. Prekriveno je sjajnim omotačem.

Drvo biljke Prunus cerasifera se ni po čemu ne razlikuje od ostalih predstavnika roda. Njegova odlična karakteristika je jaka plodnost. Od odraslih drveća se ponekad dobija i po 200-300 kg dženarika. Za njih je karakteristično to, da rastu vrlo brzo i da mogu da opstanu skoro u svim predelima. Veruje se da ova vrsta potiče sa Balkana. Rasprostranjena je na mnogim mestima u Evropi, i na Bliskom Istoku.

Sastav dženarika

Džanarike

Dženarike su izvor mnogih korisnih sastojaka. U svom sastavu sadrže vodu, vlakna, šećere i belančevine. Sadrže vitamin C, vitamin A, vitamin B4, vitamin B9 i vitamin K. Isto tako su izvor pektina, organskih kiselina, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i dr.

Vrste dženarika

Postoje različite sorte dženarika. Među najpoznatijima su Ruska crvena dženarika i Ruska žuta dženarika. Ruska crvena dženarika ima krupne i zaobljene plodove, obojene u tamnocrveno, ponekad i tamnoljubičasto. Meso je gusto i sočno, a koštica se lako uklanja. Ruska žuta dženarika je takođe sa okruglim plodovima, koji su mesnati, žute boje i imaju jako slab miris kajsije. Koštica se teže uklanja.

Gajenje dženarika

Prema stručnjacima, preporučuje se da se sade biljke koje pripadaju različitim sortama, u cilju uspešnog prašenja i oplodnje. Obično se sadnice dženarike sade na 6 x 4 m, a nije isključeno da ovi parametri budu promenjeni u zavisnosti od uslova koje imate u Vašoj bašti. Takođe se preporučuje zalivanje drveća dve nedelje, pre nego počnu da sazrevaju plodovi. Dženarike nisu posebno osetljive na bolesti, pa se zbog toga ne nalaže primena specijalnih mera po pitanju ovoga.

Ponekad se, međutim, događa da mlado drvo bude napadnuto biljnim vašima. U prvim godinama, biljka raste velikom brzinom. Otporna je na hladnoću i sušu. Može rasti na različitim vrstama zemljišta. Prunus cerasifera daje brzo plodove. Dženarike se sakupljaju padanjem ili ljuljanjem drveta. Pre ovoga, oblast oko drveta treba da se očisti od korova i otpadaka. Za jednostavnije obavljanje posla, može se postaviti najlon ili neko platno. Među palim dženarikama se odstranjuje nekvaliteta materijal, a preostali se koristi po želji.

Izbor i čuvanje dženarika

Pri odabiru dženarika treba obratiti pažnju na nekoliko osobenosti. Plod ne treba da bude preterano mekan. Treba da izgleda sveže, a površina treba biti glatka. Ubrane zrele dženarike ne mogu ostati sveže dugo. Lako propadaju, zbog čega se preporučuje njihova brza upotreba.

Kompot od džanarike

Upotreba dženarika u kulinarstvu

Sočno i slatko meso dženarika ih čini odgovarajućim za upotrebu u raznovrsnim kulinarskim eksperimentima. Tokom godina su im stručnjaci našli primenu u različitim marmeladama, džemovima, nektarima, kompotima, pa čak i turšijama. Njihov karakterističan kiseli ukus ih čini savršenim sastojkom specijaliteta, ako što su Bob sa dženarikama, Gola čorba i Đuveča sa povrćem i dženarikama. Ipak, emblematičan proizvod sa dženarikama ostaje rakija šljivovica. Može se napraviti od različitih sorti dženarike, dovoljno je samo da su sazrele istovremeno.

Koristi od dženarika

Dženarika je voće koje ima mnoge korisne kvalitete. Daje organizmu energiju i snabdeva ga neprocenjivim hranljivim supstancama. Izvor je vlakana, i pomaže normalno varenje, a takođe je i čudesan pomoćnik kod zatvora i lenjih creva. Prema nekim narodnim isceliteljima, dženarika pomaže kod povraćanja i malaksalosti. Daje telu energiju i poboljšava tonus, tako da se preporučuje ljudima koji se često osećaju malaksalima i umorenima.

Dženarike poboljšavaju metabolizam. Neki stručnjaci tvrde da dženarike uspešno štite od osteoporoze i povoljno utiču na žene u menopauzi. Takođe je interesantno i to da se cvetovi biljke Prunus cerasifera koriste i u homeopatiji. Njihova esencija se stavlja u preparate protiv straha, fizičkog i emocionalnog umora i problema sa spavanjem.

Štetnost dženarika

Iako su vrlo korisne i ukusne, ne treba preterivati sa dženarikama, naročito kada nisu dovoljno zrele. Najpažljiviji treba da budu ljudi sa osetljivim želucem, jer povećana konzumacija zelenog voća može da dovede do stomačnih problema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji