bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Evo zašto treba da pazite na jedenje urmi

Evo zašto treba da pazite na jedenje urmi

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
79
Urme

Urme su verovatno jedna od najslađih namirnica na planeti. Ali čak i one koje se smatraju za jednu od najzdravijih voćki, imaju neželjene efekte. Budući da sadrže visok nivo šećera čovek treba da ograniči njihovu konzumaciju, da bi izbegao visok šećer u krvi.

Uprkos tome što su urme bogate vlaknima, koja su pomoćnici u misiji mršavljenja, ima nekoliko faktora koji ih čine neadekvatnom hranom za gubitak težine. Svaki proizvod, koji ima nisku energetsku gustinu (kalorije po gramu), igra važnu ulogu kao pomoćnik u mršavljenju, a ne daje vam mnogo kalorija.

Ali u slučaju urmi scenario je drugačiji. One su sa skoro duplo većom energetskom vrednošću u odnosu na drugu hranu sa niskom energetskom gustinom. Urme su takođe visokog kalorijskog sadržaja u poređenju sa većinom drugog voća.

Visok sadržaj vlakana u urmama je poznat po nepobedivoj sposobnosti da predupredi srčana oboljenja i dijabetes tipa 2. Vlakna nisu ništa drugo do biljni ugljeni hidrati koji se ne apsorbuju u telu. Ovi nerazgrađeni ugljeni hidrati pomažu u održavanju glatkog kretanja creva. Inače, kad uzimate previše vlakana to dovodi do bolova u stomaku.

Hrana sa visokim sadržajem fruktoze pomaže kod gasova u stomaku, a urme su dobro poznate po visokom sadržaju voćnog šećera.

Hrana sa visokim sadržajem vlakana može da izazove i dijareju. U slučaju da imate naviku da dodajete mnogo vlakana u svoju ishranu, postoje šanse da uznemirite stomak.

Urme punjene

Za zdravlje zuba, kvalitet i količina šećerne hrane nije toliko zabrinjavajuća, u poređenju sa frekvencijom kojim konzumirate takve proizvode. Zato pazite na taj ozbiljan neželjen efekat urmi.

Za decu su urme neverovatno teške za varenje. Budući da njihovi zubi i creva još nisu dovoljno jaki, da bi se hranili voćem kao što su urme, najbolje što možete da uradite je da im jednostavno ne dajete slične sastojke.

Urme su slatke, ukusne i dosta primamljive, a li njihova konzumacija treba da bude umerena, do 4 komada na dan, da biste imali dobro zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest