Bela čokolada

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Bela čokolada

Bela čokolada je proizvod čokolade, pa se zvanično ne može nazvati čokoladom. Ima bledo žutu boju, sličnu slonovoj kosti. Bela čokolada se pravi na skroz drugačiji način od crne i mlečne čokolade. Crna čokolada treba da ima najmanje 35% kakaa, a njegov sadržaj može dostići i do 99%.

Proces dobijanja bele čokolade uključuje korišćenje kakao maslaca /najskuplji ekstrakt zrna kakaoa/, koji se meša sa drugim sastojcima, kao što su šećer, mleko i vanila. Za razliku od ostalih vrsta čokolade, bela ne sadrži gotovo nikakav kakao, pa se u mnogim zmljama i ne smatra čokoladom.

Bela čokolada nema ukus kakaa, kao što je to slučaj kod tamne čokolade, što daje mogućnost drugim komponentama da se njihova aroma mnogo bolje oseti, a pritom da se odlično slaže sa belom bojom čokolade.

Prema pravilu, bela čokolada treba da sadrži najmanje 20% kakao maslaca, 14% mlečnih materija i najviše 55% šećera. Ova norma je prihvaćena 2004. godine u SAD. Evropska unija je prihvatila iste norme, ali sa jednom razlikom - nema ograničenja u količini šećera ili korišćenju zaslađivača.

Tačka topljenja kakao maslaca /glavni sastojak ove čokolade/ je dovoljno visoka, da čokolada bude u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi. Slatka i prefinjena aroma bele čokolade se odlično slaže sa ostalim sastojicma tokom pečenja.

Sastav bele čokolade

Bela čokolada se prvi put pojavljuje na evropskom tržištu daleke 1930. godine, a proizvođač je bila švajcarska kompanija Nestle.

Odabir i čuvanje bele čokolade

Kada kupujete belu čokoladu, dobro je da budete upućeni u sadržaj same čokolade. Kao što smo već rekli, prava bla čokolada treba da sadrži najmanje 20% kakao maslaca.

Postoje proizvodi koje se nazivaju belom čokoladom, a umesto kakao maslaca sadrže druge biljne masti. Sadržaj kakao maslaca se može ustanoviti i po tvrdoj i glatkoj strukturi čokolade i njenom slatkom ukusu.

Ovakve namirnice bi trebalo izbegavati, jer inače one ne pripadaju kategoriji bele čokolade, a poznato je i da nemaju prijatan ukus kao sama čokolada. Belu čokoladu čuvajte na suvom i hladnom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Izbegavajte da belu čokoladu čuvate u frižideru ili zamrzivaču.

Bela čokolada u kulinarstvu

Bela čokolada je sastavni deo kulinarstva. Iako nije toliko poznata kao crna, ona se na gotovo isti način koristi u pravljenju slatkih iskušenja. Neki ljudi više vole ukus bele nego crne čokolade.

Bela čokolada se može konzumirati odmah u svom čvrstom stanju. Međutim, u većini slučajeva se ona otopi, pa se tek onda koristi. Ovu čokoladu možete otopiti u mikrotalasnoj pećnici ili u tiganju, ali, svakako, trebalo bi da budete pažljivi, jer se bela čokolada mnogo brže otapa od crne. Bela čokolada je osetljivija na toplotu, jer sadrži manje kakao maslac nego što ga sadrže druge vrste čokolade.

Čokolade

Bela čokolada se koristi za dekoraciju torti i kolača, dobro se kombinuje sa crnom i mlečnom čokoladom, a takođe se odlično slaže sa orašastim plodovima i sušenim voćem, posebno kada su u pitanju bombone. Bela čokolada se odlično dopunjuje sa maskarpone sirom, jagodama, malinama, kokosom, itd.

Bela čokolada sa kokosom čini savršenu kombinaciju. Zato vam predlažemo recept za kolač sa belom čokoladom i kokosovim brašnom.

Potrebni sastojci: 2 bele čokolade, 3 jajeta, 125 g maslaca, esencija po želji, 1 šolja šećera, 2 šolje brašna /ne da budu prepunjene/, 1 šoljica svežeg mleka, 1 kesica praška za pecivo, kokosovo brašno za posipanje.

Način pripreme: Jaja dodajte šećeru, pa zatim i omekšali maslac. Mutite dok ne dobijete krem. Čokoladu otopite na pari i dodajte je smesi. Zatim dodajte mleko, a ond ai esenciju. Na kraju dodajte brašno sa praškom za pecivo.

Homogenizovanu smesu isipajte u kalup za kuglof i pecite na 180 - 200 stepeni. Kada se kolač malo ohladi, prelijte ga glazurom od 1 bele čokolade i malo maslaca, koje ste prethodno otopili na pari. Preko posipajte nešto veću količinu kokosa.

Koristi od bele čokolade

Ne sumnjamo da ste već upoznati sa koristima koje donozi donzumacija prave crne čokolade. Nažalost, kada su u pitanju koristi bele čokolade za zdravlje čoveka, imamo loše vesti. Konzumacija bele čokolade nije ni približno korisna za zdravlje kao crna čokolada, jer ne sadrži kakao, koji je bogat flavonoidima i antioksidansima.

Međutim, dobra vest je da bela čokolada nije samo izvor praznih kalorija, već sadrži velike količine fosfora i riboflavina.

Prednost bele čokolade jeste ta što ona ne sadrži kofein, što znači da je mogu konzumirati i osobe koje su osetljive na ovu materiju. Iako nema nekih posebnih koristi po zdravlje, to ne znači da ne možemo da uživamo u njenom ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas