bonapeti.rs»Članci»Biljke»Hajdučka trava

Hajdučka trava

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490179
Hajdučka trava

Hajdučka trava /achilea millefolium/ je jedna od najpoznatijih i narasprostranjenijih bilajka širom sveta i pripada porodici glavočika. Hajdučka trava je višegodišnja zeljasta biljka, koja može dostići visinu do 1 metar. Cela biljka je prekrivena sivim dlačicma, koje joj daju sivo - beličastu boju.

Millefolium u nazivu ukazuje da je glavna karakteristika ove biljke mnoštvo listića, koji se nalaze na stabiljkama ove billjke. Cvasti hajdučke trave su spljoštene, sačinjene od velikog broja sitnih cvetova, koji podsećaju na male košnice. Koristi se nadzemni deo biljke, sa ili bez cvetova.

Istorija hajdučke trave

Arheološka nalazišta u Iraku svedoče da se hajdučka trava koristila kao lekovita biljka još od davnina. U prvom veku je rimski vojni lekar Pedanije Dioskorid bio prvi koji je govorio o hadjučkoj travi kao o sredstvu za lečenje rana. U 4. veku je Marcelus Empirikus hajdučku travu preporučivao za krvarenje iz nosa.

U srednjem veku je hajdučka trava bila jedna od najviše gajenih lekovitih biljaka u manastirima dominikanaca i benediktinaca. U 18. veku u evropskim apotekama se prodaje voda, esencija, ekstrakt i ulje hajdučke trave. Sveži sok ove biljke se koristio kod želudačnih problema i kamena u bubregu.

Milioni Kineza već dve hiljade godina koriste hajdučku travu za gatanje - tzv. ahileomanija. Za to se koriste 50 strukova biljaka, od kojih se prave prutići iste užine, pa kada se rasprsnu, od njih se prave razne figure.

Iako je od davnina poznata i široko rasprostranjena, ova biljka još uvek nije predmet ozbiljnih medicinskih ispitivanja. Iz tog razloga se njena upotreba svodi na narodnu medicinu i kozmetiku.

biljka Hajdučka trava

Sastav hajdučke trave

Hajdučka trava ima specifičan hemijski sastav. U ovoj biljci ima velikih količina eteričnih ulja /kamfor, hamazulen, sabinen/, beta karoten, tanine, smole, flavonoide, alkaloide, holin, mravlju, sirćetnu i salicilnu kiselinu, vitamine K i C, mineralne soli /cink, magnezijum, molibden, mangan, kobalt, gvožđe/. U semenu hajdučke trave ia do 21% eteričnih ulja. Ova biljka sadrži još i ahilein /gorka materija/, nitrate, aspargin, polifenoli.

Branje i čuvanje hajdučke trave

U narodnoj medicini se koriste svi nadzemni delovi hajdučke trave - listovi, cvetovi i stabiljka. Bere se nešto pre samog cvetanja, reže se blizu do gornjeg razgranatog dela, a stabiljka se ostavlja. Strukovi se skupljaju od jula do septembra. Suše se oko 5 sati na suncu, pa se stavljaju u hlad, da se još malo osuše.

Hajdučka trava je veoma rasprostranjena biljka, koja se može naći u gotovo svakoj apoteci ili prodavnici zdrave hrane. Najčešće se može naći osušena. Hajdučku travu čuvajte u najlonskoj kesi na suvom i hladnom mestu.

Koristi od hajdučke trave

Sastavhajdučke trave opredeljuje ovu biljku kao odlično antiupalno, smirujuće i antibakterijsko sredstvo, kada se koristi za spoljašnju upotrebu. Zahvaljujući hamazulenu, smatra se da hajdućka trava ima i antialergijska svojstva. Odlično antiupalno dejstvo čini hajdučku travu odličnom kod prehlada i gripa.

Hajdučka trava otvara apetit i pojačava želudačnu sekreciju. Profilaktično se koristi kod stvaranja kamena u bubregu. Deluje tonizujuće i antispazmično.

Narodna medicina i hajdučka trava

Hajdučka trava se najčešće konzumira u vidu čaja. Čaj d ove lekovite biljke se koristi kod menstrualnih problema, a takođe i kao odlično sredtsvo za zgrušavanje krvi. Ima smirujući efekat kod žena u klimaksu, a takođe je i odlično pomoćno sredtsvo kod tzv. belog pranja, mioma ili upale jajnika. Čaj od hajdučke trave normalizuje pokretne i sekretorne funkcije želuca.

Lekoviti čaj ove biljke je odlično sredstvo za ublažavanje bolova, a proglašen je kao jedan od najlekovitijih i najorisnijih napitaka. Da biste napravili čaj, prelijte 15 mg hajdučke trave sa 200 ml kipuće vode. Kada se ohladi, uzimajte po jednu kašiku, 3 puta dnevno, pre jela. Čaj od hajdučke trave se može koristiti za ispiranje usta, ako je prisutna upala sluzokože i krvarenje desni.

Suva hajdučka trava

Čaj od hajdučke trave se preporučuje osobama koje imaju problem sa kiselinama, anginom pektoris, crevnim infekcijama i krvarenja u želucu. Za ovakve probleme je potrebno da se piju 2-3 šolje čaja dnevno. Čaj od hajdučke trave je koristan i kod infekcija žuči ili jetre, jer ova biljka umiruje grčeve i povećava sekreciju žuči.

Melem od hajdučke trave je veoma efikasan kod hemoroida. Zagrejte 90 g svinjske masti ili obrani masla i dodajte 15 g sitno iseckanih sveže ubranih cvetova hajdučke trave i 15 g iseckanih listova maline. Dobijenu smesu blago propržite, pa sklonite sa vatre. Sledećeg dana zagrejte melem, prodecite ga uz pomoć lanene krpe i isipajte u male tegle. Čuvajte melem u frižideru.

Kupke sa čajem od hajdučke trave su korisne kako kod hemoroida, tako i kod belog pranja, inkontinencije urina, upale jajnika, vaginitisa i drugih ginekoloških infekcija. Da napravite kupku, potpoite 100 g hajdučke trave u hladnu vodu i ostavite da prenoći. Sledećeg dana prokuvajte smesu i ocedite.

Obloge od hajdučke trave pomažu kod uganuća, ojeda, posekotina i raznih opekotina. Tinktura od hajdučke trave je veoma efikasna kod prehlade i reumatskih bolova. Potopite šaku hajdučke trave u 300 ml rakije ili medicinskog alkohola i neka odstoji 2 sedmice.

Štetnost hajdučke trave

Hajdučka trava pojačava kontrakcije materice, pa se njena konzumcija ne savetuje trudnicama i dojiljama. Konzumacija velikih doza ove biljke može izazvati glavobolje i vrtoglavicu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas