bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Vrste začinskog bibera

Vrste začinskog bibera

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
42
Vrste bibera

Biber je tradicionalni začin, koji koristi skoro svaka domaćica. Izbor se često svodi na crni ili crveni biber, iako postoji još puno različitih vrsta. Evo najpopularnijih među njima.

Zeleni biber

Zeleni biber u svojoj suštini je nezrelo zrno, najčešće se koristi u slanoj i kiseloj salamuri. Veoma je aromatičan i primenjuje se na mnogo načina, ali na našim geografskim širinama najčešće se koristi u pripremi turšija.

U drugim zemljama prihvaćeno je dodavanje zelenog bibera u jela koja se dugo spremaju, poput divljači, jagnjetine ili svinjetine. Pored toga, može se koristiti kao začin za testenine, marinade i paštete. Mnogi gurmani smatraju da je zeleni biber u kombinaciji sa jagodama jedinstven kulinarski užitak.

Beli biber

Beli biber

Beli biber se dobija od potpuno zrelih plodova, koji se, nakon branja, potapaju u vodi nedelju dana, a onda im se uklanja kora. Nakon toga se zrna ostavljaju na suncu, da se osuše i postanu žuto-bele boje.

Pošto ova vrsta bibera ima mekši i slabiji ukus od ostalih vrsta, koristi se u pripremi raznih salata, začinjenih jela sa sirom, belih sosova i ribe.

Postoje kuvari koji koriste ovu vrstu sa estetske tačke gledišta, da ne bi kvarili izgled jela crnim biberom. U Francuskoj se najčešće se koristi mešavina crnog i belog bibera.

Roze biber

Kajenska aleva paprika

Po svojoj prirodi ovo nije biber, već plod američkog jasena. Međutim, ovaj ružičasti začin se koristi za ukrašavanje različitih jela u sofisticiranijim restoranima. Roze biber je uglavnom vrlo aromatičan, tako da se sve više nalazi u sastavu različitih suvih mešavina za začine.

Kajenski biber

Boja ove vrste varira od zemlje do zemlje, ali najčešća sorta je jarko narandžasta. Najpopularniji aktivni sastojak kajenskog bibera je kapsaicin, što ga čini omiljenim začinom za sve ljubitelje ljutog.

Kajenski biber je sastojak mnogih soseva kao što su Tabasco, čili, kečap i drugi. Kombinuje se odlično sa raznim mesnim jelima i supama, uključujući svinjetinu, teletinu, pa čak i ribu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji