bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Osušite šljive za zimu

Osušite šljive za zimu

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
261
Šljive

Sušeno voće ima veoma jak ukus, a kad smo kod sušenog voća, šljive spadaju u najomiljenije. One su odlična dopuna raznim voćnim kolačima tokom zime, a dobro nam je poznata i njhova aroma u mešavini sa drugim sušenim voćem, koja se drugačije naziva i ošav.

Da osušimo šljive, prvo treba da ih na pravilan način pripremimo za to. Treba dobro da se operu, a pritom treba i da obratite pažnju na posivele prljave delove. Takođe, treba da budete sigurni da je kožica šljive u potpunosti čista, jer kada se osuši, teško će moći da se opere i očisti od nakupljene prljavštine.

Kada završite sa ovim korakom, ostavite šljive da se osuše na sobnoj temperaturi.

Najbolja metoda da sušenje šljiva jeste kada se ostave da se suše na suncu. Tako, kako neki ezoteričari tvrde, one upijaju i sunčevu energiju, punu života, koju samo sunce može da pruži.

Ako želite tako da ih sušite, onda vam je potreban jedn aravna posuda, po mogućstvu drvena, gde ćete poređati šljive, tako da budu na rastojanju jedna od druge. Zatim ih iznesite na terasu, gde treba da stoje na direktnoj sunčevoj svetlosti 2 nedelje.

Stalno proveravajte kako nareduje proces sušenja i ako je potrebno, šljive s vremena na vreme okrećite, a takođe možete premeštati i samu posudu gde se šljive nalaze. Kako bi ih zaštitili od prljanja ili muva, možete ih pokriti gazom. Međutim, važno je znati da sama gaza ne treba da bude preko šljiva, tj. da ih pokriva, već na malom rastojanju od njih, kako bi se omogućio protok vazduha.

Takođe, šljive možete poređati i prkeo kartona, koji možete staviti na sunčano mesto u vašoj sobi.

Voćke šljive

Drugi nešto brži način sušenja šljiva je da se one stave u peć. Za ovakav način vam je potrebna odgovarajuća posuda ili tepsija. Poređajte šjive i stavite ih u rernu da se peku ukupno 18 sati na temperaturi od 50 stepeni.

Preporučljivo je da se sušene šljive čuvaju na mestu gde ima strujanje vazduha. Mogu biti na drvenom platou ili ih možete staviti u papirnate kese, ali nemojte da budu mnogo zatvorene.

Sušenje šljive, takođe, ne treba da stoje dugo vremena vodi, kada ih potopite, jer tako gube ukus.

Dobro rešenje jeste da se stave odmah u tzv. ošav. Kada šljive kristite ua pravljenje kolača ili voćne torte, takođe ih možete koristiti suve i nije potrebno da ih prethodno potapate u vodu. One će upiti sok kolača i omekšaće. Čak ih možete potopiti u sirup, koji ćete koristiti, a tako će biti u potpunosti meke i u isto vreme će se osećati neverovatan ukus i aroma ovog voća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest