bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za čišćenje roštilja

Saveti za čišćenje roštilja

Jana G.Jana G.
Početnik
141
Ćuftice na roštilju

Ako hoćete da vam roštilj uvek bude čist i da se njime koristite dugo, nakon što ga koristite, neka se ohladi i odmah očistite unutrašnji i spoljašnji deo roštilja.

Za čišćenje najprljavijih i zagorelih mesta koristite metalnu žicu. Sve dobro operite odgovarajućim sredstvom za čišćenje i toplom vodom, a nakon toga hladnom vodom, u kojoj ste rastvorili sirće u odnosu dva prema jedan i ostavite da se osuši.

Roštilj vas može služiti godinama, ako ploču pokrijete folijom, ali tako da prekrije otvore, koji su fabrički napravljeni. Folija ne treba da prekrije kabl, ona smo služi da olakša čišćenje ploče.

Nakon svakog korišćenja roštilja, uvek čistite sam roštilj, metalne rešetke na kojima ste pekli meso, ribu ili povrće.

Električni roštilj

Poželjno je da pre svakog pečenja premažete roštilj uljuem, kako se ne bi lepilo meso ili riba. Ako se to dešva često, vremenom roštilj nećete moći da korstite, jer će vam se namirnice uvek lepiti.

Roštilj možete premazati masnoćom i pomoću kuhinjskog ubrusa, tako što napravite od njega oblik tampona. Ubrus savijte nekoliko puta i umočite u ulje.

Nakon toga roštilj premažite napravljenim tamponom. Kada operete roštilj, takođe ga možete premazati dobrim slojem ulja - to će sačuvati roštilj od rđanja i moći ćete da ga koristite znatno duže.

Kada operete roštilj, osušite ga i stavite na suvo mesto, jer ako dugo stoji mokar, pojaviće se rđa. Poželjno je da roštilj čuvate zavijen sa čvrstom hartijom ili krpom, ako nemate poseban poklopac.

Ako želite da operete ploču, prvo uklonite mast sa nje i ostatke hrane uz pomoć drvene lopate. Napunite je vrućom vodom i sipajte sredstvo za čišćenje. Ostavite nekoliko minuta, zatim operite i obrišite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest