Aligote je bela vinska sorta grožđa, koja dolazi iz Burgundije, Francuske. Gaji se više od 300 godina, a osim u Francuskoj, može se naći i u Istočnoj Evropi - Moldaviji, Rusiji, Urajini, Gruziji, Rumuniji i Bugarskoj. Poznato je još i sa drugim nazivima - Plan gri, Grise blan i Muhranuli.
Aligote je druga vinska sorta u Burgundiji, odmah nakon šadonea, ali je, nažalost, ostalo u senci poznatog konkurenta. Plantaže aligotea u Bugrgundiji su dosta manje u poređenju sa šardoneom - 500 hektara za aligote, dok za šardone ostaje 12 000 hektara. U zemljama, koje smo nabrojali, aligote je kao sorta grožđa najrasprostranjenija, a u njegovoj domovini je ove sorte grožđa sve manje.
Iako dolazi iz svetski poznate oblasti, Burgundije, aligote se često zanemaruje i ljudi ga olako menjaju sa drugim belim vinima. Takođe, od aligotea se mogu dobiti neverovatna vina. Zanimljivo je da su ispitivanja pokazala da se DNK aligotea i DNK čudesnog pino noara povezuje sa vinom iz Istočne Francuske, koje je poznato kao gouais blanc.
Aligote je grožđe koje spada u sorte koje sazrevaju tokom sredine sezone grožđa, tj. sazreva još u prvoj polovini septembra. Karakteriše ga brz rast, velika plodonost, kao i to da daje dosta plodova. Kod dugog orezivanja može dati oko 3.5 kg grožđa po jednoj lozi. Najbolje uspeva na hladnim mestima, na svežem i bogatom zemljištu, koje se nalazi na brdovitim predelima sa dosta vetra. Aligote je otporno na hladne zimske temperature, ali zato ne podnosi suše.
Grozd aligote sorte je srednje veličine, gotovo cilindričan i gust. Zrna su mu sitna i okrugla, zelenkastožute boje, prekriveni sitnim tačkicama i imaju blagu riđu nijansu. Grozdovi su prekriveni lepljivim slojem voska. Meso je sočno, a kožica mu je žilava i tanka.
Aligote e originalna sorta za pravljenje poznatog koktela Kir, koji predstavlja mešavinu belog vina i soka od ribizle. Vina aligote ne mogu dugo stajati, pa se zato preporučuje da se konzumiraju dok su vina još mlada. Hrastova burad nije pogodna za čuvanje ove sorte grožđa.
Karakteristike Aligotea
Od aligotea se proizvode veoma prijatna bela suva vina, koja se odlično slažu kako sa predjelima, tako i sa glavnim jelima. Kvalitetno vino aligote ima prijatnu boju klasja koja je prošarana zelenim nijansama.
Aroma vina je voćna i dosta prijatna, gde se mogu osetiti i aroma dunje i jabuke. Aligote se uglavnom koristi u kombinaciji sa drugim pićima, nešto ređe samostalno. U prošlosti se dod ove sorte na našim prostorima proizvodile velike količine desertnih vina.
Serviranje Aligotea
Kao što smo pomenuli, Aligote je odlično društvo kako glavnim jelima, tako i predjelima. Voćna aroma ovog laganog belog vina se odlično slaže sa aromom pilećeg bujona i bibera.
U poređenju sa drugim belim vinima, kiselina u aligote vinu se mnogo manje oseća, pa se ovo vino odlično slaže sa ukusom luka, dinstanog u maslacu, u kombinaciji sa muskatnim oraščićem. Kao i većina belih vina, tako se i aligote odlično slaže sa ribom i morskim plodovima, piletinom i nekim vrstama sira. Aligote se servira ohlađeno, tako da mu temperatura bude do 10-12 stepeni.
Aligote je zaista prijatno belo vino, a njegov ukus podseća na prijatnu prolećnu svežinu. Cvetni ukus koji se oseća tokom ispijanja ovog vina, u kombinaciji sa ukusom voća, bukvalno miluje čula ukusa, a sve se završava osećajem blage arome lešnika.
Aliogte je veoma prijatno piće pre večere, ako se pomeša sa likerom od ribizle - koje predstavlja poznati koktel Kir. Ono je idealno društvo uz ribu na žaru. Citrusna aroma ovog vina odlično dopunjuje slane ostige i jaku aromu kozjeg sira.
Aligote je jedno od retkih vina, koje se dobro slaže sa salatama kao što su tabule salata i dinstano povrće.
Ovo vino je odlično društvo pikantnim puter kolačima, puževima sa maslacem i belim lukom i posebnoj burgudskoj hladnoj šunki sa peršunom (Jambon persille).
Komentari