Pirinčane Pahuljice

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
19691
Pirinčane pahuljice

Pirinčane pahuljice su vrsta grickalica, koje su mnogima poznate još iz perioda detinjstva, kada je šetnja parkom obavezno bila propraćena grickanjem ovih izduženih i malih pahuljica. Nakon što ih dugo nije bilo na tržištu, ove pirinčane pahuljice se ponovo pojavljuju pre godinu dana i to se gotovo mogu naći na svakom kiosku i prodavnici. Originalna marka pirinčanih pahuljica je poznata kao kakino tane.

Japanski majstori su napravili perfektne pirinčane pahiljice - kaki no tane, vođeni željom da dobiju savršenstvo u proizvodima od pirinča. I dan danas se prinčane pahuljice prave po staroj japanskoj tehnologiji pečenja i dodaju im se tradicionalni japanski začini, koji nisu nametljivi i koji imaju finu aromu.

Zemlja porekla pirinčanih pahuljica je zemlja izlazećeg sunca. Na našim prostorima se ove pahuljice uvoze iz Japana i pakuju se kod nas. Postoje 2 vrste pirinčanih pahuljica - one sa klasičnim ukusom i one sa ljutim ukusom, uz koje se obično preporučuje pivo ili da imate vodu pri ruci.

Ljuti ukus kakino tane-a je namenjen onima koji vole pikantne naminice. Njihova aroma i ljut ukus su japanski kulinarski majstori dugo razrađivali i usavršavali. Oni su precizno merili koliko kojih aromatičnih začina treba da ima, tako da pruže neverovatno pikantno uživanje, koje pritom neće iziritirati želudac i uzrokovati veliku žeđ.

Većina proizvođača na pakovanju naglasi da su pirinčane pahuljice proizvod koji se pravi prema modernim standardima - da budu zdrave, da imaju nizak sadržaj holetserola i masti, kao i to da su se proizvele u besprekornim higijenskim uslovima.

Ovo važi za pojedine marke pirinčanih pahuljica, ali ako malo bolje obratite pažnju na sadržaj pakovanja pojedinih proizvođača, primetićete da neka od njih sadrže i razne konzervanse, stabilizatore i veštačke arome.

Sastav pirinčanih pahuljica

Pahuljice od pirinča

100 g pirinčanih pahuljica ima 379 kalorija, 89 g ugljenih hidrata, 0.5 g masti i 3.8 g proteina.

Originalan proizvod

U suštini, poznate pirinčane pahuljice su tradicionalni japanski krekeri Arare. Izduženi su i po pravilu se prave od glutenskog pirinča, koji je začinjen soja sosom. Arare dolazi iz Japana, a u SAD su ga preneli japanski emigranti, koji su počinjali da rade na plantažama početkom 20. veka.

Japanci tradicionalno najviše konzumiraju Arare krekere za vreme Festivala lutaka (Hinamacuri) koji se održava 3. marta - Dan devojaka u Japanu. To je vreme kada se mogu naći krekeri najrazličitijih boja - roze, žuti, beli, braon, svetlozeleni, itd. Krekeri u boji se mogu naći od januara do marta, dok početka festivala, a obični arare krekeri se mogu kupiti tokom cele godine.

Vrste pirinčanih pahuljica

Postoji dosta vrsta arare-a. Sve pirinčane pahuljice se razlikuju po veličini, boji i obliku, a takođe se mogu naći i kao slatke, slane i pikantne. Jedna vrsta arare krekera su upravo kakino tane ili poznatiji kao - pirinčane pahuljice.

Naziv im potiče od oblika, koji podseća na kaki jabuke, pa zato i uključuju ime kaki. Često se u Japanu kakino tene prodaje zajedno sa kikirikijem, a ova kombinacija se naziva "kakipi" i predstavlja popularno meze uz japansko pivo.

Recept za japanske pirinčane krekere ( za oko 100 krekera):

3/4 šolje brašna; 3/4 šolje močiko (bezglutensko pirinčano brašno); 1 i 1/2 kašika šećera; 1 kašika crnog susama; 1 kašičica praška za pecivo; 1/2 šolje vode; biljno ulje za prženje. Za glazuru je potrebno: 1/4 šolje kukuruznog sirupa; 1/4 šolje šećera; 1/4 šolje soja sosa.

Kakino tane

Pomešajte brašno, močiko, šećer, susam, prašak za pecivo i vodu i zamesite meko testo. Ako je testo previše suvo, onda dodajte još malo vode. Močikom posipajte radnu površinu, ali sasvim malo. Testo podelite na nekoliko delova i razvijte svaki deo u tanku koru. Razvijena kora treba da bude debela kao list papira. Isecite koru na kvadrate, tako da strana kvadrata bude oko 1.27 cm.

Zagrejte ulje na 190 stepeni. Na porcije stavljajte krekere da se isprže dok ne dobiju zlatnu boju, a za to je potrebno nekoliko sekundi. Izvadite ih pomoću rešetke, tako da malo otresete suvišnu masnoću. Krekere stavite na ubrus, da upije suvišnu masnoću. Ispržene krekere poređajte preko papira za pečenje.

Za glazuru sipajte u tiganj kukuruzni sirup, šećer i soja sos i ostavite da proključa na tihoj vatri. Kuvajte dok se šećer ne rastvori i dok smesa ne počne da se zgušćuje - oko minut. Nije potrebno da se kuva duže od toga.

Glazuru isipajte preko pirinčanih pahuljica koje ste stavili u tepsiju, pa ih brzo prelivajte i zatim promešajte, kako bi se glazura svuda ravnomerno rasporedila. Imajte u vidu da glazura kada se ohladi, ona lako postaje čvrsta. Krekeri ne treba da dodiruju jedni druge. Stavite ih u zagrejanu rernu na 150 stepeni da se ispeku oko 15-20 minuta (nikako duže! ), dok se glazura ne osuši.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas