Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta je sve potrebno za perfektan svinjski ražnjić?

Šta je sve potrebno za perfektan svinjski ražnjić?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Svinjski ražnjić

Ako izuzmemo vegetarijance i vegane, gotovo je svaki čovek ljubitelj dobrih ražnjića. Oni se mogu jesti tokom cele godine. Sasvim je pogrešno smatrati da se svinjsko meso treba jesti samo tokom zimskih meseci, pošto spada u nešto težu hranu. Osnovno pravilo dobre ishrane jeste da bi čovek trebalo da postavlja granice kada su u pitanju količine, a ne raznovrsnost namirnica.

Svinjsko meso se može spremiti na najrazličitije načine, a svinjski ražnjići su apsolutna klasika. Zimi se oni mogu spremiti i u najhladnijoj večeri, kada ih sa zadovoljstvom pečete, dok stojite pored kamina, sa čašom crnog vina u rukama. Naravno, to važi za slučajeve kada je kamin unutra.

Leti možete organizovati piknik ili napraviti roštilj na nekoj zelenoj livadi, na plaži na moru ili na planini. Tada je pečenje ražnjića pravo zadovoljstvo dok vi udišete svež vazduh i uživate u prirodi koja vas okružuje. Međutim, ako je previše vrućina, preporučljivo je da ne konzumirate crno vino, već da obezbedite dobre zalihe hladnog piva.

Da biste spremili odlične svinjske ražnjiće, potrebno je da znate nekoliko važnih činjenica. Kada kupujete, treba da znate da je najbolje meso od vrata, a ono se može zameniti i plećkom, ali nikako nemojte kupovati but. Obratite pažnju da to bude meso sa prednjih delova praseta. To takođe važi i kada se prave ražnjići od telećeg mesa.

Iako nije obavezno, poželjno je da se svinjsko meso pre spremanja marinira. Jedna od marinada, koje se najčešće koriste, jeste ona sa malo ulja, crnog vina, sa biberom, alevom paprikom i solju. Takođe, možete dodati čubar i soja sos. Crno vino možete zameniti sa pivom, a ako imate teglu kiselih krastavčića, onda možete dodati i malo vode iz tegle.

ražnjići

Marinada za meso može biti najrazličitija, ali koja god da bude vaš izbor, poželjno je da meso u njoj odstoji najmanje sat vremena.

Ražnjići mogu biti obični ili sa povrćem (koji je poznat i kao šašlik). Ovakvi ražnjići takođe mogu biti najrazličitiji, ali je važno da sve namirnice budu isečene na jednake delove, kako bi mogle da se ravnomerno ispeku.

Najbolje povrće za te svrhe je luk, paprika i paradajz, ali isto tako možete iskorititi i tikvice i pečurke. Poželjno je da i povrće bude prethodno začinjeno.

Sve namirnice poređajte na metalni ražnjić i obavezno ražnjiće pecite na prethodno nauljanom roštilju, kako ne bi izgoreli ili se zalepili za roštilj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest