Rusomača

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4028975
Rusomača

Rusomača /Capsella Bursa Pastoris/ je jedno ili dvogodišnja biljka sa stabiljkom, koja može biti duga do 60 cm. U osnovi, listovi u obliku rozete su naspramno lancetni. Listovi stabiljke su izduženi, spušteni, celi ili izrezbareni.

U osnovi imaju oblik strele, a često okružuju stabiljku. Cvetovi rusomače su beli, obično rastu u vidu cvasti nalik grozdu, koje se kod plodova izrazito izdužuju. Čašica i venčić se sastoje od listića. Plodovi su mahune sa velikim brojem semenki. Cveta od aprila do avgusta. Rusomača se može naći na livadama, putevima, poljanama i njivama širom naše zemlje.

Istorija rusomače

U nekim balkanskim zemljama se ova biljka naziva i po stvari, koju pastiri najviše koriste - vunena torba, koja se stavi preko ramena, a u kojoj su pastiri nosili hranu i skupljali biljke, dok su čuvali ovce. Prema jednoj legendi o pastirima, jedan mali pastir je čuvao svoje stado i za to vreme je svirao frulu.

Pored njega je prolazio bolesni aga, koji je jedva hodao. Slušajući lepu melodiju, nije ni bio svestan da je napravio nekoliko koraka. Kao nagradu je aga dečaku dao zlatnike. Uveče su razbojnici napali pastira, pocepali mu torbu, u kojoj su se nalazili zlatnici, uzeli ih, a pastira ubili.

Od njegove krvi na tom mestu je porasla biljka, kojoj su ljudi dali naziv - pastirska torbica. Osim što je ova biljka zaustavljala krvarenja, ona je imala i druga korisna svojstva, a i dan danas se koristi iz istih razloga.

Sastav rusomače

Biljka rusomača

Stabiljke rusomače sadrže prolin, holin, acetilholin, histamin i tiramin. Takođe, ona sadrži i vitamin C, diosmin, gorke materije, eterična ulja, inozit, smole, šećere, limunsku, jabučnu i vinsku kiselinu, alkaloide, saponine, flavonoide, vitamin K, itd.

Branje i čuvanje rusomače

Nadzemni deo biljke rusomače se bere za vreme cvetanja. Suši se u hladovini. Osušene stabiljke predstavljaju svetlozelene stabiljke sa sitnim belim cvetićima i neuzrelim plodovima. Biljka ne treba da ima korenje. Ona ima karakterističan miris i blagi gorak ukus. Čuva se na suvom mestu, gde ima strujanje vazduha hladovina.

Koristi od rusomače

Rusomača, kao i preparati koji je sadrže, ima veoma veliku moć da zaustavlja krvarenje materice i hematurije /prisustvo krvi u urinu/. Rusomača se koristi i kod krvarenja hemoroida, kod krvavljenja rana, krvarenja iz nosa, želuca i creva.

Čaj od rusomače

Velika moć u zaustavljanju krvi rusomača ima zahvaljujući diosminu, koji sadrži. Rusomača dosta pomaže i kod iskašljavanja krvi kod tuberkoloze. Čajevi sa ovom biljkom pojačavaju kontrakcije materice, sužavaju krvne sudove i imaju hipotenzivno dejstvo.

Rusomača se veoma ceni u lečenju, a pritom je i veoma važan saveznik kod svih bolesti mišića. Kao i imela, rusomača reguliše cirkulaciju i preporučuje se kako kod veoma visokog, tako i kod veoma niskog krvnog pritiska.

Narodna medicina i rusomača

Narodna medicina dosta preporučuje upotreba rusomače kod iskašljavanja krvi, ateroskleroze, teškog uriniranja, oboljenja jetre, bubrega i slezine, a može se koristiti i kao diuretik.

Rusomača se koristi u različitim oblicima. Za unutrašnju upotrebu se koristi kao čaj, koji se pravi tko što se 2 kašike iseckanih stabiljki biljke preliju sa 400 ml proključale vode. Kuva se sve oko minut i onda se tako ostavi da odstoji oko 8 sati. Nakon što se procedi, čaj se pije 3 puta dnevno, po 120 ml pre obroka.

Za obloge se koristi ista količina, ali se ne kuva, već samo treba da odstoji tako 2 sata. Zatim se koristi za spoljašnju upotrebu u vidu obloga ili se utrljava preko povreda i rana.

Štetnost rusomače

Budući da rusomača povećava kontrakcije materice, ova biljka se ne sme koristiti u trudnoći!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji