bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Nekoliko razloga da jedete sveži beli luk

Nekoliko razloga da jedete sveži beli luk

mladi beli luk

Beli luk vam može pravti probleme da ostavite dobar utisak na prvom sastanku, ali i da doživite neuspeh u ljubavi, biće vam lakše, jer ako jedete ovo povrće, imaćete dobro zdravlje direktno iz prirode.

Šalu na stranu, za beli luk se slobodno može reći da je povrće koje donosi najviše koristi zdravlju čoveka, i to znatno više od ostalog povrća. Njime se može sve lečiti - od prehlade, preko bolova u stomaku, pa sve do opekotina. Veliki broj ljudi smatra da je beli luk najlekovitiji kada je zreo. Istina je da se i kada je mlad, beli luk se isto toliko preporučuje.

Sveži beli luk ima oko 100 aktivnih sastojaka, koji su korisni za ljudski organizam. Nikako se ne može osporiti dejstvo alicina. On sadrži citoplazmu ćelija biljke.

Alicin i sumporna jedinjenja koja nastaju od nejga imaju antiseptičko dejstvo protiv raznih vrsta patogenih bakterija, virusa, gljivica i parazita, a da pritom ne napadaju korisne crevne bakterije. Sadržaj alicina je dva puta veći u mladom belom luku nego u zrelom.

U svežem belom luku ima velikih količina vitamina C i B, koji obnavljaju vezivno tkivo, ubrzavaju metabolizam i potpomažu pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Beli luk takođe sadrži i velike količine kalcijuma, fosfora i selena.

beli luk

Sveži beli luk takođe pruža zaštitu od bakterijskih, virusnih i parazitskih infekcija, jača imuni sistem. Dokazano je da on ima moć da spreči razvoj tumora.

Sveži bei luk, posebno u proleće, odlično je sredstvo za detoksikaciju. On odlično pročišćava ćelije od slobodnih radikala, zahvaljujući antioksidantima koje sadrži.

Sveži beli luk ima i svojstvo da štiti kardiovaskularni sistem, što je veoma važno, pa stoga može pomoći u smanjenju triglicerida u krvi, kao i u smanjenju holesterola za 5-15%. Beli luk može zaštititi i krvna zrnca i krvne sudove od upala i oksidativnog stresa.

Postoji dosta naučnih dokaza koji potvrđuju da svakodnevna konzumacija svežeg belog luka je dobra zaštita za srce, nego kada je ovo povrće termički obrađeno ili kada se konzumira u nekom drugom obliku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest