Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Koje su namirnice korisne kod gihta?

Koje su namirnice korisne kod gihta?

Jana G.Jana G.
Početnik
1795
Sok od pomorandže

Pravilna ishrana kod gihta je jedan od najvažnijih uslova da se poboljša opšte stanje organizma. Kako se već zna, nemoguće je da se giht u potpunosti otkloni, ali pravilna ishrana može poboljšati stanje osobe koja ga ima.

Ako konzumirate samo dozvoljene namirnice a pritom izbegavate zabranjene, to će vam pomoći da normalizujete razmenu purina i smanjite stvaranje mokraćne kiseline i njenih soli u organizmu.

Veoma je važno da se osoba sa gihtom pravilno hrani. Preporučljivo je da se hrana konzumira u 4 ili 5 obroka dnevno. Gladovanje, a tako i prejedanje nikako nije dozvoljeno, jer kod osobe koja ima giht, to može izazvati pogoršanje.

Osobe koje imaju giht bi pre svega trebalo da se bore sa suvišnim kilogramima, ali i naglo mršavljenje može biti opasno. Kod stanja gihta, potrebno je da se pije oko 2 litra tečnosti dnevno, a u periodima pogoršanja - i do 3 litra dnevno. Tečnost se može unositi u vidu kompota, ceđenih sokova, čajeva i mineralne vode. preporučljivo je da se pije između obroka.

Kod gihta je poželjno da se jede pre svega povrće i voće, kao i razne biljne namirnice. Meso bi trebalo ograničiti, kao i bujone od mesa i bujone od pečuraka, meso od mladih životinja, mesne prerađevine, dimljena mesa, masne soseve i životinjske masti.

Supe od povrća, supe na mlečnoj bazi sa pilećim mesom, kiselo mleko, razne vrste voćnih kompota su korisni kod gihta. Što se tiče mesa, osim piletine, korisna su i vrste dijetetskog mesa poput ćuretine ili zečetine. Kuvana riba je takođe korisna kod gihta, a pržena se strogo zabranjuje, kao i dimljena ili posoljena.

Giht

Ljubitelji morskih plodova bez problema mogu konzumirati njihove omiljene namirnice - kod gihta je korisno da se jedu lignje i škampi. Konzervirana riba, kao i konzervirani morski plodovi su zabranjeni kod ovog oboljenja.

Sitan sir sa niskom procentom masti je koristan kod gihta, kao i pojedine vrste sira, ali da nisu previše slane i pikantne. Jela sa makaronama i ovsenim pahuljicama se takođe preporučuju kod osoba sa gihtom. Ove osobe bi trebalo da odustanu od mahunarki, kao i od pikantnih začina, alkohola i piva, crnog čaja, kafe i kakaa.

Kod gihta je korisna šargarepa, kupus, krompir, krastavac, parlidžan, tikvice. Karfiol, špargla, spanać, celer i paprike bi trebalo konzumirati u manjim količinama.

Ljubitelji slatkiša bi trebalo da odustanu od čokolade, ali zato mogu jesti žele bombone, kolače i džemove. Smokve nisu preporučljive, ali su zato jabuke, kruške, kajsije, pomorandže i sve vrste semenki i orašastih plodova jako korisne kod ovog stanja.

Zeleni čaj je koristan kod gihta, kao i čaj od šipka, sok od krastavca i kafa od cikorije. Dozvoljeno je konzumirati razne vrste biljnih ulja, od kojih je maslinovo ulje najkorisnije, pa tu činjenicu ne bi trebalo zanemariti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest