Bonapeti.rs»Članci»Vrste Vina»Široka melniška loza

Široka melniška loza

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
31588
Crno vino

Široka melniška loza predstavlja lokalnu sortu grožđa od koje se dobija vino neverovatnog i jedinstvenog ukusa. Ova vrsta loze je karakteristična za jugozapadne predele Bugarske, tačnije se vezuje za grad Melnik, Petrič i Sandanski. Takođe, gaji se i u selima Marikostinovo, Harsovo, Vinogradi i Kapatovo. Postoje predpostavke da je ova sorta uspela da se rasprostrani do Grčke i Makedonije.

Kao i svaka druga sorta, melčniška loza ima svoje karakteristike. Ova loza ima velike, tamnozelene i oble listove, koji se sastoe iz pet delova i veoma malo su izrezbareni. Površina listova ima relativno glatku površinu. Listovi imaju krupne trouglaste zupce. Drške listove su umerene dužine, prekriveni dlačicama, ljubičaste boje. Tokom jesenjih meseci menjaju boju u crveno.

Široka melniška loza ima dvopolni cvet. Grozd kod ove sorte je srednje veličine, ali se mogu naći i krupniji. On ima konusni ili cilindričan oblik i relativno je zgusnut. Ima dugu i više - manje debelu dršku. Zrna su okrugla, tamnocrvene ili tamnosive boje. Prekrivena su voskom. Mesnati deo je vodnjikav, prijatnog i neutralnog ukusa. Prekriveno je debelom i elastičnom kožicom. Od ovog grožđa se proizvode visokokvalitetna stona vina.

Široka melniška loza je sorta kojoj je potrebno dosta sunca i umerene klime. Kako bi se uspešno razvijala, njoj je potrebna visoka temperatura, posebno u vegetativnom periodu tokom prolećnih meseci. Takođe ovoj sorti je potrebno vruće leto, topla jesen i blaga zima. Ako su svi uslovi obezbeđeni, plodovi ove loze se mogu brati u oktobru ili kasnije.

Melnik

Kada uspešno raste, količina šećera kod ove loze može dostići od 20 do 24%. Melniška loza je osetljiva na temperature, a takođe je podložna raznim bolestima, kojima su loze podložne. Njena druga mana jeste da se potpuno sazrevanje plodova teško postiže.

Istorija široke melniške loze

Vino koje se dobija od široke melniške loze ima staru istoriju. Ono je bilo veoma cenjeno u srednjem veku. Smatra se da je stiglo i do pripadnika zapadne aristokratije, čija je konzumacija smatrana pravom privilegijom. Aristokrate su dolazili do ovog vina zahvaljujući trgovcima, koji su imali takvu privilegiju zbog Ivana Asena II u 13. veku.

Sa druge strane, trgovci su snabdevali jugozapadne delove bugarske zemlje evropskom robom poput staklenog posuđa, procelanskim posuđem, nakitom, finim platnima, itd. Postoje podaci da je vino široke melniške loze uspelo da stigne i do Pariza, Barselone, Liverpula, Venecije, Beča, Budimpešte, itd. Tvrdi se da je ovo vino bilo omiljeno vino Čerčilu.

Karakteristike široke melniške loze

Široka melniška loza je sorta koja se posebna, ne samo zato što se gaji samo na području Bugarske, već i zbog karakteristika koje poseduje. Ima jarku crvenu boju. Za vino ove loze su karakteristične i nijanse rubina. Miris ovog vina je neponovljiv. Kada se udahne, odmah se mogu osetiti note zrele trešnje i sitnog šumskog voća poput malina, kupina i borovnice.

Neki proizvođači dodaju i začine poput vanile, pa zato ovo vino dobija još izraženiji profil. Ukus vina je isti kao i njegov miris. Vino koje se dobija od melniške sorte bude još boljeg kvaliteta kada odleži.

Proizvođači ga ostavljaju da odleži do nekoliko godina. Za to je potrebno da burad sa ovom vino bude u hladnim prostorijama, koje se nalaze ispod kuća. Poznavaoci kažu da ovo vino najviše osvaja nežnom aromom, prijatnom gorčinom i gustinom.

Serviranje široke melniške loze

Šnicla sa vinom

Samo prisustvo vina od široke melniške loze predstavlja pravo slavlje. Međutim, da bi se osetile sve čari ovog vina, potrebno je da se ono servira ohlađeno. Najbolje je da njegova temperatura bude između 16 i 18 stepeni. Donja granica se preporučuje za mlađa vina, a gornja granica u temperaturi se preporučuje za odležala vina. Servirajte vino u klasičnoj čaši za crno vino, koja ima normalnu zapreminu.

Ovakva vrsta čaše se jedva primetno širi u donjem delu, a zatim se u predelu postolja sužava. U gornjem delu je takođe elegantno sužena. Klasična čaša za crno vino omogućava da se sve gorke note, kao i kisele, osete na pravi način. Ista čaša se može koristiti i za drga crna vina.

Vino široke melniške loze se može kombinovati sa jelima od telećeg, goveđeg ili jagnjećeg mesa. Možete ga iskombinovati sa telećim medaljonima sa spanaćem, teletinom sa marinadom od mente, arapskim ćevapom, mariniranim jagnjećim kotletima i pečenom govedinom sa začinima, Živinsko meso se takođe odlično slaže i dopunjuje ukus ovog neverovatnog vina. Jela koja bi se lepo iskombinovala sa širokom melniškom lozom jesu pile sa povrćem na seoski način, punjeno pile sa pečurkama i ćureće meso sa pinjolom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas